StoryEditorOCM
Politikamladost biži

‘Kerumica‘ je bila bujnija, Plenkovićeva linija isklesanija, a Milanović se potpuno promijenio. Vrijeme ne štedi ni naše političare, ali jedna dama izgleda potpuno isto! Pogledajte samo ove fotografije

Piše M. V.
27. travnja 2022. - 21:52

Tempus fugit! Nisu stari Rimljani bili ludi kada su zaključiti da vrijeme leti i nama u nasljeđe ostavili ovu izreku. Iz dana u dan, iz godine u godinu i eto nas u ovoj 2022. Zavrtimo li film samo posljednjih deset do petnaest godina unazad vidjet ćemo da je Hrvatska izgledala potpuno drugačije. O tome da će iz Kine stići neki virus koji će prve dvije godine dvadesetih staviti na čekanje nitko nije mogao ni sanjati, u Hrvatsku je tek stigao Greenpeace, a modni hit je postao coloblocking. Tih godinama smo na Eurosong poslali Femminem, Ninu Badrić, Klapu s mora i često zaboravljanu Dariju. I dobro, razumijemo da vam se možda čini kako su sve ove situacije "od jučer", ali dopustite da vas razuvjerimo. 

Imali su drugačije uloge 

Kao i sve ostalo, politička scena u Hrvatskoj tada je izgledala potpuno drugačije. Gradom pod Marjanom šefovao je Željko Kerum, a na čelu države su se izmijenili Jadranka Kosor i Zoran Milanović. 

image
Duje Klarić/Cropix

O životu bivšeg splitskog poteštata tada se mnogo šuškalo, a u kuloarima se pojavila priča koju je Kerum kasnije i sam potvrdio. Razveo se od prve supruge i 2009. godine počeo živjeti s Fani Horvat koja je u to vrijeme bila trudna s njegovim djetetom. Par je privukao veliku pažnju javnosti, a splitski poduzetnik bio je specifičan i zbog takozvane 'kerumice' s kojom nije mogao proći neopaženo.

image

'Kerumica' je bila bujnija 

Jakov Prkić/Cropix

Desetljeće kasnije Kerum je već nekoliko godinama u braku s Fani s kojom je dobio i troje djece, a kako se čini, ponovno ide i u trku za čelnika Splita.

Milanović iz politike, Plenković u Bruxelles...

Sadašnji predsjednik 2007. godine postao je čelnik SDP-a, a na toj poziciji je naslijedio Ivicu Račana kao mlad i perspektivan političar omiljen među svojim glasačima, ali i ženama što je mogao zahvaliti kombinaciji tamne kose i svijetlih očiju. 

image

Milanović je bio omiljen među ženama

Sandra Šimunovic/Cropix

Nekoliko godine kasnije pobjedom na parlamentarnim izborima oformio je desetu Vladu RH, a nakon izbornog poraza 2015. godine privremeno se povlači iz politike i upušta u konzultantske vode.

image

Milanović 2011. godine

Goran Mehkek/Cropix

Život ga kasnije opet vraća u politiku i to na poziciju predsjednika države. Prema istraživanju Crobarometra iz ožujka, Zoran Milanović trenutno je najomiljeniji političar u Hrvatskoj. O njemu pozitivan dojam ima 56 posto, a negativan 37 posto ispitanika.

image

Zoran Milanović najviše se promijenio

Goran Mehkek/Cropix

Njegov fakultetski kolega Andrej Plenković prije desetak godina bio je na dvije zastupničke pozicije. Od 2011. do 2013. godine bio je zastupnik u Saboru, a u to vrijeme odlazi i prema Bruxellesu gdje je u Europskom parlamentu prvo bio zastupnik promatrač, a onda i punopravni zastupnik.

image

Dobru liniju dugovao je košarci

Ivo Ravlić/Cropix

Kao mladić je igrao košarku čemu je mogao zahvaliti dobru liniju koja ga je pratila sve do prvog premijerskog mandata za vrijeme kojeg je, kako je i sam priznao, 'nabio' dosta kilograma. Šef HDZ-a za taj višak je okrivio omiljeno piće Coca Colu, duge smjene i grickanje. 

image

Plenković 2014. godine

Dragan Matić/Cropix

Plenković obnaša nekoliko uloga, a sigurno mi je najomiljenija ona oca i supruga. Prije šest godina oženio se Dubrovkinjom Anom Maslać, a u braku s njom dobio je troje djece od kojih dvoje u vrijeme mandata pa je tako postao prvi hrvatski premijer koji je u tom periodu postao i otac. Njegova obitelj nastoji izbjeći medije i javnost te se drže po strani pa je to što je premijer nedavno uhvaćen u zagrebačkom centru u šetnji sa sinom prava rijetkost. 

image

Priznao je kako mu je Coca Cola slabost

Damjan Tadić/Cropix

Osoba važna u Plenkovićevom životu svakako je i Gordan Jandroković, predsjednik Sabora s kojim se družio još u vrijeme zastupničkih dana. Iako se Jandrokovićev izgled u nešto manje od 20 godina značajno promijenio, njegovo radno mjesto ostaje isto s nekim sitnijim promjenama. U Saboru je od 2003. godine kada je postao HDZ-ov zastupnik. 

image

Stranački kolege

Boris Kovačev/Cropix

Bivši je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar vanjskih poslova i europskih integracija zbog čega je za vrijeme svojega mandata mnogo putovao i susretao se sa stranim ministrima. 

image

 Gordan Jandroković 2008. godine 

V. M. Tauber/Cropix
image

U ljetnom izdanju 2007. godine

Biljana Gaurina/Cropix

Jedina dama ostaje nepromijenjena

Znanost kaže kako čovjek u kasnim dvadesetima prestaje s rastom i razvojem te da već tada započinje taj neželjeni proces starenje kojem ne mogu pobjeći ni političari ma koliko novca imali. Ipak, vrijedi im priznati kako se radi o iznimno stresnom poslu kojeg ono obavljaju, više ili manje uspješno, svakodnevno i zbog su oni sami, ali i njihove obitelji konstantno pod budnim okom javnosti. Što je politička uloga teža, to ona više izjeda iznutra pa stoga ne čudi da naši političari izgledaju drastično drugačije. Ruku na srce, ona je najvidljivija na predsjedniku iako ni ostali nisu daleko iza njega. Godine i ubitačan tempo nikome ne praštaju. 

Unatoč uvriježenom mišljenju da muškarci stare bolje od žena mi smo ipak uspjeli pronaći jedan primjer koji to demantira. Riječ je o Jadranki Kosor koja, da budemo iskreni, izgleda drugačije no što je izgledala u mladosti, ali posljednje desetljeće provodi u "naftalinu". 

image

Jadranka Kosor uživa u kavi 2012. godine

Damjan Tadić/Cropix

Ona je najbolji dokaz koliko politika stvarno troši ljude. Otkako se povukla s političke scene napisala je knjigu, posvetila se kuhanju kojeg dijeli s pratiteljima na društvenim mrežama i stekla status komentatorice aktualnih događanja. 

image

Otkako se povukla iz politike ima više vremena za svoje interese

Goran Mehkek/Cropix

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2022 19:29