StoryEditorOCM
Politikaširoke ruke

Jednom čovjeku uplatili više nego HDZ-u, SDP-u, Možemo i Most-u zajedno, a što mislite tko je najviše počastio Puljkove?

Piše Željka Godeč/JL
20. srpnja 2024. - 13:43

Oko tristo tisuća eura hrvatske su tvrtke i građani dobrovoljno uplatili u prvih šest mjeseci na račune političara. Prva dva mjesta najvećih donacija za redovan rad, prema polugodišnjem izvješću o donacijama koje su političke stranke, nezavisni zastupnici i nezavisni vijećnici predali Državnom izbornom povjerenstvu, ne pripadaju ni najvećim niti parlamentarnim strankama nego stranci u povojima, Republici Damira Vanđelića, odnosno, Odlučnosti i pravednosti Karoline Vidović Krišto koja nije uspjela potvrditi drugi mandat u Saboru. Republika ima oko 83.000 eura donacija - toliko su zajedno dobili HDZ, SDP, Možemo i Most. Znatno manje, 31.700 eura uplaćeno je stranci Karoline Vidović Krišto, piše Jutarnji list.

image
Nera Šimić/Cropix

Tek iza njih stoji HDZ sa 31.300 eura, HNS sa 25.849 i Narodna stranka Reformisti Radimira Čačića 23.281 eura. Na račun stranke Zagreb je naš! prispjelo je ukupno 16.958 eura od 760 donatora. Most je uprihodio 13.591 eura, tek malo više od brojčano znatno veće opozicijske stranke SDP-a kojemu je sjelo 28 donacija ukupno vrijednih 13.036 eura, od kojih su najizdašniji, sa po dvije tisuće eura riječki SDP-ovci, Sandra Krpan i Goran Palčevski, zamjenici riječkog gradonačelnika, te Saša Đurića i Željko Jovanović, a Tonino Picula dao je 1.200 eura, Siniša Hajdaš Dončić tisuću.

image
Privatni album

Na račun Centra Ivice i Marijane Puljak sjelo je 12.431 eura, s time da im je trećinu tog iznosa (3.900 eura) uplatio Damir Barbir, bivši SDP-ovac, koji im kao nezavisni čuva brojčano stanje u splitskom Gradskom vijeću. Možemo! je od 259 donacija dobio ukupno 10.149 eura, slijedi neparlamentarno Hrvatsko bilo sa oko sedam tisuća eura, HSU sa oko pet i pol, HSS je dobio 4.580 eura, a Glas Anke Mrak Taritaš oko 3.400 eura.

Domovinski pokret dobio je simbolične donacije, u iznosu od 2.180 eura, tek malo više od HSP-a koji ima oko dvije tisuće, a Nova ljevica Ivane Kekin, tek oko 1.300 eura - uplatilo im je 50 donatora, od kojih neki više puta, a gotovo polovicu ukupnog iznosa dala je sama Kekin u tri navrata, ukupno 535 eura. Iznosa donacija IDS-a nema u izvješću.

image
Željko Puhovski/Cropix

Nula na računu stoji nizu parlamentarnih stranaka, SDSS-u, Fokusu, Stranci Dalije Orešković, kao ni Socijaldemokrati. Od ostalih neparlamentarnih, od nule se nisu mnogi pomakli; Hrast, Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića, Stranka Ivana Pernara, Zelena lista... Najmasovnije uplate imaju Zagreb je naš! i Možemo, koje variraju od simboličnih donacija od desetak preko šestotinjak do tisuću eura.

Tu činjenicu, kako neslužbeno tumače u njihovim krugovima, trebaju zahvaliti "direktivi" da oni koji su u statusu čekanja za prijem u članstvu uplaćuju nešto poput donacija u ime članarine. Usto, neki simpatizeri uplaćuju na račun tih stranaka više puta tako da se dobije ukupan dojam masovnosti i podrške.

HDZ-ovi donatori ne iskaču po mogućim poslovima vezi sa središnjicom. Dominiraju manje-više sami članovi, vijećnici na nižim razinama, dužnosnici u državnim tvrtkama. Najveće uplate, dva puta po pet tisuća eura, potječu od riječke tvrtke VB Automobili iz Rijeke i Antonić strojna obrada metala koji je poklonio tri tisuće. Kao najveći pojedinačni donator s iznosom od tri tisuće iskače riječki HDZ-ovac Josip Račić, jedan od protagonista njemačkog dokumentarca "Rechts, zwo, drei – driftet Europa ab?" ("Desno, dva, tri – kamo će otplutati Europa"), posvećen jačanju desnice u Europi, a gotovo trećina filma Hrvatskoj.

U filmu pleše i pjeva pjesmu »Boj se bije bije, ustaški se barjak vije«. Za Index je tumačio da se na tom mjestu zatekao i zaplesao, ali nije pjevao ustaške stihove, tvrdio je da je uopće ne zna i sve pripisao zlonamjernosti i pritisku koji se radi na Hrvatsku da bi dala potporu Srbiju za ulazak u EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 22:50