stdClass Object ( [id] => 1381722 [title] => Jedan je apsolutni gubitnik ovih izbora - Zoran Milanović! SDP je platio veliku cijene njegovih ambicija, vrijeđanja... [alias] => jedan-je-apsolutni-gubitnik-ovih-izbora-zoran-milanovic-sdp-je-platio-veliku-cijene-njegovih-ambicija-vrijedanja [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

HDZ je relativni pobjednik parlamentarnih izbora održanih u srijedu. Već su izlazne ankete najavile pobjedu dosadašnje vladajuće stranke, a potvrda još uvjerljivijeg trijumfa došla je s objavom službenih rezultata DIP-a. Po posljednjima podacima od 23.30, a nakon obrađenih skoro 80 posto mjesta, HDZ dobija 62 mandata, SDP i partneri su na 42, Domovinski pokret 13, slijedi Most s 11, onda Možemo 9, IDS tri, NPS 2, te Fokus jedan mandat.

HDZ osvaja sedam od 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, kao i dijasporu, a SDP tri. Ostanu li ovakvi izbori do kraja, to znači da će Hrvatska većinski ostati u plavom, a tek njezin zapadni dio crven. Isto tako, moglo bi se i konstatirati da je zemlje skrenula u desno, uzmu li su u obzir mandati nominalno lijevih i desnih stranaka.

U okršaju svih okršaja, Andrej Plenković pobijedio je svog glavnog takmaca i političkog protivnika, Zorana Milanovića. Vrlo rano sinoć je postalo jasno da SDP i njegova široka koalicija Rijeke pravde ne mogu preokrenuti rezultat. Ako je Plenković (relativni) pobjednik, onda je Milanović apsolutni gubitnik. Malo toga od njegovog plana da sastavi vladu preživjelu je izbornu noć. Zapravo, trebalo bi se desiti čudo da nekakvom kombinatorikom u narednim danima dođe do 76 ruku podrške, bez obzira radilo se o koalicijskog ili manjinskoj vladi koju je zazivao.

---

image

Peđa Grbin - što je napravio od SDP-a

 

 

Afp
---

- Građani su uvijek u pravu, kako biraju tako im i bude. Očekivao sam da će građani ipak odlučiti za građansku opciju, ali odlučili su da podržavaju lopove i da ozakonimo lopovluk i krađu – nije skrivao ljutnju i razočarenje građanima RH SDP-ovac Fred Matić, zapravo priznajući poraz.

Nije trebalo dugo vremena proći da u SDP-u prokulja nezadovoljstvo projektom koji su im bez velike rasprave nametnuli Grbin i Milanović. Plaćena je velika cijena predsjednikovih ambicija, očito nerealnih, kao i svih ekspada, vrijeđanja, skakanja sebi u usta...

Stranka je spala na 30 i kusur svojih zastupnika pa se odbačeni i prezreni Davor Bernardić više i ne čini baš tolikim luzerom. Udar na Grbina krenuo je odmah iz Splita i Dalmacije, a dalje će se širiti poput ljetnog požara. Isto tako, postavit će se i pitanje o daljnjem boravku Zorana Milanovića na Pantovčaku.

S druge strane, Plenković je, iako je sam očekivao još uvjerljivi rezultat, došao na korak da formira većinu. Stranku je i ovog puta nosio na svojim leđima, pokrivao i relativizirao koliko god je moguće sve marifetluke ministara, župana, direktora po javnim poduzećima i koga sve ne s članskom iskaznicom HDZ-a. Sada ima najbolju startnu poziciju, ali je jasno da će morati pokucati na vrata ne baš omiljenog Domovinskog pokreta.

---

image
Boris Kovačev/Cropix
---

Penava i ekipa najveći su dobitnici izbora nakon HDZ-a. Dobili su ono što nisu uspjeli prije četiri godine, kada ih je vodio Miroslav Škoro, a to je da budu prevaga, jamac većine. Sigurno šefu HDZ-a neće zaboraviti ono što je zborio o njima par dana uoči izbora iako, ruku na srce, to im je možda bio i poguranac kod birača, pa i nezadovoljnika na desnici politikom premijera. U tom prepucavanju i DP je udarao HDZ ispod pojasa.

- S Možemo! i SDSS-om nećemo ići, a ostalo kako Predsjedništvo odluči. S kime smo spremni ići u koaliciji? Plenković kako je govorio? Njemu na čast služi kako je govorio o nama. Nisam ja tumač govora Plenkovića. Predsjedništvo će donijeti odluku. Kako Predsjedništvo donese odluku, tako ćemo napraviti – izjavio je u izbornoj noći Mario Radić, glavni DP-ov operativac i čovjek kojega će se puno toga pitati u pregovorima što slijede.

Sa SDP-om i Milanovićem očito neće, jer im tamo zbog tvrdog stava Možemo! traže samo ruke u zraku i nude vrapce na grani u smislu obećanja. Još u izbornoj noći pojavila se možda i najrealnija kalkulacija, a to je da bi novu vladu trebali činiti HDZ, DP i manjinci, ali bez tri SDSS-ovca. To bi, nakon dvije trećine obrađenih gasova, bilo komotnih 80 ruku.

- Partneri s kojima ćemo slagati novu vladu svakako moraju sada uključivati i nove partnere, očigledno je da nećemo imati dovoljno s onim partnerima s kojima smo do sada radili, da ćemo uključiti i pozvati u vladu i nove partnere – potvrdio je navedeno Ivan Anušić, HDZ-ov gazda iz Slavonije. Još je bio izravniji kada su ga novinari pitali je li to DP:

- Prirodno se nameće da bi to trebao biti Domovinski pokret, svakako s Možemo ne možemo slagati vladu.

---

image
Tomislav Krišto/Cropix
---

- Imam korektan odnos s gospodinom Anušićem, drago mi da je rekao da nema ništa protiv Domovinskog pokreta. Nemam ni je ništa protiv njega. Mi smo demokratska stranka, kako odluči predsjedništvo, tako će biti – uzvratio je ubrzo Radić u ovom političko-ljubavnom zavođenju.

Izbore je generalno obilježila izlaznost puno veća od očekivane. Na to nitko nije očekivao, od anketa do brojnih analitičara. To je u izbornoj noći priznao Žarko Puhovski:

- Procjene su se pokazale točnima, ali nitko nije računao na visoku izlaznost od otprilike preko 60 posto. U realnosti to znači blizu 70 posto s obzirom na napuhane biračke popise. To je jako velika izlaznost i ona je malo poremetila ranije procjene. Ojačala je manje stranke u odnosu na HDZ i SDP.

Velika nesrazmjer između onogo što su im davali izlazne ankete i prvi službeni rezultati desio se u slučaju Možemo!. Očito su bilu u pravu oni koji su govorili da su Tomašević i društvo primarno zagrebačka priča i teško prolaze van granica metropole. U srijedu navečer pokazivali su, barem javno, veću borbenost od SDP-ovaca kada je u pitanju formiranje bilo kakve vlade.

---

image

Zagreb, 170424.
Parlamentarni izbori 2024.
Stozer Rijeke pravde, SDP sredisnjica, Iblerov Trg.
Izborna noc i docek izbornih rezultata u stozeru Rijeke pravde, nakon zatvaranja biralista na izborima za 11. saziv Hrvatskog sabora.
Na fotografiji: Mirando Mrsic, Zeljko Jovanovic, Predrag Fred Matic.
Foto: Tomislav Kristo/CROPIX

Tomislav Kristo/Cropix
---

- HDZ se može maknuti tako da vladu čini samo koalicija Rijeke pravde, i da mi ne sudjelujemo u vlasti i da svi mi koji smo govorili - srušit ćemo HDZ, da se dogovorimo, to bi parlament i trebao biti – uvjeravala je u njihovom stožeru Rada Borić.

Veliku političku petorku u Hrvatskoj zatvara Most. Ostali su na životu, potvrdili se strankom od Vukovara do Dubrovnika, ali niti oni računaju na HDZ, niti HDZ na njih. Ta im pozicija savršeno odgovara i daje krila za lokalne izbore. Da su u poziciji, puno bi rađe podržali Milanovića za premijera, ali Zoki je očito podbacio.

- Sjetite se kad samo govorio da će HNS koalirati s HDZ-om, tada su me svi napadali, a na kraju se to dogodilo. Kako sada stvari stoje, čini se da će se Domovinski pokret rascijepiti, već sada čujemo različite izjave iz tog tabora. Ja sam na to upozoravao građane, sami su birali, vidjet ćemo još što će biti – zborio je Nikola Grmoja, pretvarajući se iz mandatara u političku gataru.

O ponavljanju izbora u noći sa srijede na četvrtak malo je tko govorio.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GAME OVER [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => GAME OVER 2 0 6558 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-17 21:34:16 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-18 09:30:34 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-18 09:30:14 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Jedan je apsolutni gubitnik ovih izbora - Zoran Milanović! SDP je platio veliku cijene njegovih ambicija, vrijeđanja... page_title=Jedan je apsolutni gubitnik ovih izbora - Zoran Milanović! SDP je platio veliku cijene njegovih ambicija, vrijeđanja... [metakey] => izbori, sdp, koalicija, andrej plenković [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/17\/26972112.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/17\/26690473.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/17\/26974205.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/17\/26973857.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/17\/26973850.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ronald Gor\u0161i\u0107\/Cropix","Afp","Boris Kova\u010dev\/Cropix","Tomislav Kri\u0161to\/Cropix","Tomislav Kristo\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u0160to je Zoran Milanovi\u0107? Ni\u0161ta...<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Pe\u0111a Grbin - \u0161to je napravio od SDP-a<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","","

Zagreb, 170424.
\nParlamentarni izbori 2024.
\nStozer Rijeke pravde, SDP sredisnjica, Iblerov Trg.
\nIzborna noc i docek izbornih rezultata u stozeru Rijeke pravde, nakon zatvaranja biralista na izborima za 11. saziv Hrvatskog sabora.
\nNa fotografiji: Mirando Mrsic, Zeljko Jovanovic, Predrag Fred Matic.
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1282","hd_26972112_1920.jpg":"1920x1080","k_26972112_1280.jpg":"1280x1280","k_26972112_1024.jpg":"1024x1024","k_26972112_640.jpg":"640x640","k_26972112_480.jpg":"480x480","k_26972112_340.jpg":"340x340","k_26972112_220.jpg":"220x220","o_26972112_1280.jpg":"1280x854","o_26972112_1024.jpg":"1024x683","o_26972112_640.jpg":"640x427","o_26972112_480.jpg":"480x320","o_26972112_340.jpg":"340x227","o_26972112_220.jpg":"220x146","h_26972112_1280.jpg":"1280x854","h_26972112_1024.jpg":"1024x683","h_26972112_640.jpg":"640x427","h_26972112_480.jpg":"480x320","h_26972112_340.jpg":"340x227","h_26972112_220.jpg":"220x147","pp_26972112_1280.jpg":"1280x1628","pp_26972112_1024.jpg":"1024x1303","pp_26972112_640.jpg":"640x814","pp_26972112_480.jpg":"480x611","pp_26972112_340.jpg":"340x432","pp_26972112_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26690473_1920.jpg":"1920x1080","k_26690473_1280.jpg":"1280x1280","k_26690473_1024.jpg":"1024x1024","k_26690473_640.jpg":"640x640","k_26690473_480.jpg":"480x480","k_26690473_340.jpg":"340x340","k_26690473_220.jpg":"220x220","o_26690473_1280.jpg":"1280x853","o_26690473_1024.jpg":"1024x682","o_26690473_640.jpg":"640x426","o_26690473_480.jpg":"480x320","o_26690473_340.jpg":"340x226","o_26690473_220.jpg":"220x146","h_26690473_1280.jpg":"1280x854","h_26690473_1024.jpg":"1024x683","h_26690473_640.jpg":"640x427","h_26690473_480.jpg":"480x320","h_26690473_340.jpg":"340x227","h_26690473_220.jpg":"220x147","pp_26690473_1280.jpg":"1280x1628","pp_26690473_1024.jpg":"1024x1303","pp_26690473_640.jpg":"640x814","pp_26690473_480.jpg":"480x611","pp_26690473_340.jpg":"340x432","pp_26690473_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1275","hd_26974205_1920.jpg":"1920x1080","k_26974205_1280.jpg":"1280x1280","k_26974205_1024.jpg":"1024x1024","k_26974205_640.jpg":"640x640","k_26974205_480.jpg":"480x480","k_26974205_340.jpg":"340x340","k_26974205_220.jpg":"220x220","o_26974205_1280.jpg":"1280x850","o_26974205_1024.jpg":"1024x680","o_26974205_640.jpg":"640x425","o_26974205_480.jpg":"480x318","o_26974205_340.jpg":"340x225","o_26974205_220.jpg":"220x146","h_26974205_1280.jpg":"1280x854","h_26974205_1024.jpg":"1024x683","h_26974205_640.jpg":"640x427","h_26974205_480.jpg":"480x320","h_26974205_340.jpg":"340x227","h_26974205_220.jpg":"220x147","pp_26974205_1280.jpg":"1280x1628","pp_26974205_1024.jpg":"1024x1303","pp_26974205_640.jpg":"640x814","pp_26974205_480.jpg":"480x611","pp_26974205_340.jpg":"340x432","pp_26974205_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26973857_1920.jpg":"1920x1080","k_26973857_1280.jpg":"1280x1280","k_26973857_1024.jpg":"1024x1024","k_26973857_640.jpg":"640x640","k_26973857_480.jpg":"480x480","k_26973857_340.jpg":"340x340","k_26973857_220.jpg":"220x220","o_26973857_1280.jpg":"1280x853","o_26973857_1024.jpg":"1024x682","o_26973857_640.jpg":"640x426","o_26973857_480.jpg":"480x320","o_26973857_340.jpg":"340x226","o_26973857_220.jpg":"220x146","h_26973857_1280.jpg":"1280x854","h_26973857_1024.jpg":"1024x683","h_26973857_640.jpg":"640x427","h_26973857_480.jpg":"480x320","h_26973857_340.jpg":"340x227","h_26973857_220.jpg":"220x147","pp_26973857_1280.jpg":"1280x1628","pp_26973857_1024.jpg":"1024x1303","pp_26973857_640.jpg":"640x814","pp_26973857_480.jpg":"480x611","pp_26973857_340.jpg":"340x432","pp_26973857_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26973850_1920.jpg":"1920x1080","k_26973850_1280.jpg":"1280x1280","k_26973850_1024.jpg":"1024x1024","k_26973850_640.jpg":"640x640","k_26973850_480.jpg":"480x480","k_26973850_340.jpg":"340x340","k_26973850_220.jpg":"220x220","o_26973850_1280.jpg":"1280x853","o_26973850_1024.jpg":"1024x682","o_26973850_640.jpg":"640x426","o_26973850_480.jpg":"480x320","o_26973850_340.jpg":"340x226","o_26973850_220.jpg":"220x146","h_26973850_1280.jpg":"1280x854","h_26973850_1024.jpg":"1024x683","h_26973850_640.jpg":"640x427","h_26973850_480.jpg":"480x320","h_26973850_340.jpg":"340x227","h_26973850_220.jpg":"220x147","pp_26973850_1280.jpg":"1280x1628","pp_26973850_1024.jpg":"1024x1303","pp_26973850_640.jpg":"640x814","pp_26973850_480.jpg":"480x611","pp_26973850_340.jpg":"340x432","pp_26973850_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6117680 Threads: 85 Questions: 1107351908 Slow queries: 0 Opens: 204833 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 181.008 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9929548 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/politika/jedan-je-apsolutni-gubitnik-ovih-izbora-zoran-milanovic-sdp-je-platio-veliku-cijene-njegovih-ambicija-vrijedanja-1381722 [printLink] => /vijesti/politika/jedan-je-apsolutni-gubitnik-ovih-izbora-zoran-milanovic-sdp-je-platio-veliku-cijene-njegovih-ambicija-vrijedanja-1381722?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 317666 [name] => IZBORI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori [link] => /tag/izbori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 283332 [name] => sdp [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sdp [link] => /tag/sdp ) [2] => stdClass Object ( [id] => 307516 [name] => koalicija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => koalicija [link] => /tag/koalicija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 291508 [name] => Andrej Plenković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andrej-plenkovic [link] => /tag/andrej-plenkovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GAME OVER [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jedan je apsolutni gubitnik ovih izbora - Zoran Milanović! SDP je platio veliku cijene njegovih ambicija, vrijeđanja... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/17/26972112.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ronald Goršić/Cropix [mainImageDesc] =>

Što je Zoran Milanović? Ništa...

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/17/26972112.jpg [title] =>

Što je Zoran Milanović? Ništa...

 

Ronald Goršić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/17/26690473.jpg [title] =>

Peđa Grbin - što je napravio od SDP-a

 

 

Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/17/26974205.jpg [title] => Boris Kovačev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/17/26973857.jpg [title] => Tomislav Krišto/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/17/26973850.jpg [title] =>

Zagreb, 170424.
Parlamentarni izbori 2024.
Stozer Rijeke pravde, SDP sredisnjica, Iblerov Trg.
Izborna noc i docek izbornih rezultata u stozeru Rijeke pravde, nakon zatvaranja biralista na izborima za 11. saziv Hrvatskog sabora.
Na fotografiji: Mirando Mrsic, Zeljko Jovanovic, Predrag Fred Matic.
Tomislav Kristo/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

HDZ je relativni pobjednik parlamentarnih izbora održanih u srijedu. Već su izlazne ankete najavile pobjedu dosadašnje vladajuće stranke, a potvrda još uvjerljivijeg trijumfa došla je s objavom službenih rezultata DIP-a. Po posljednjima podacima od 23.30, a nakon obrađenih skoro 80 posto mjesta, HDZ dobija 62 mandata, SDP i partneri su na 42, Domovinski pokret 13, slijedi Most s 11, onda Možemo 9, IDS tri, NPS 2, te Fokus jedan mandat.

HDZ osvaja sedam od 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, kao i dijasporu, a SDP tri. Ostanu li ovakvi izbori do kraja, to znači da će Hrvatska većinski ostati u plavom, a tek njezin zapadni dio crven. Isto tako, moglo bi se i konstatirati da je zemlje skrenula u desno, uzmu li su u obzir mandati nominalno lijevih i desnih stranaka.

U okršaju svih okršaja, Andrej Plenković pobijedio je svog glavnog takmaca i političkog protivnika, Zorana Milanovića. Vrlo rano sinoć je postalo jasno da SDP i njegova široka koalicija Rijeke pravde ne mogu preokrenuti rezultat. Ako je Plenković (relativni) pobjednik, onda je Milanović apsolutni gubitnik. Malo toga od njegovog plana da sastavi vladu preživjelu je izbornu noć. Zapravo, trebalo bi se desiti čudo da nekakvom kombinatorikom u narednim danima dođe do 76 ruku podrške, bez obzira radilo se o koalicijskog ili manjinskoj vladi koju je zazivao.

---

image

Peđa Grbin - što je napravio od SDP-a

 

 

Afp
---

- Građani su uvijek u pravu, kako biraju tako im i bude. Očekivao sam da će građani ipak odlučiti za građansku opciju, ali odlučili su da podržavaju lopove i da ozakonimo lopovluk i krađu – nije skrivao ljutnju i razočarenje građanima RH SDP-ovac Fred Matić, zapravo priznajući poraz.

Nije trebalo dugo vremena proći da u SDP-u prokulja nezadovoljstvo projektom koji su im bez velike rasprave nametnuli Grbin i Milanović. Plaćena je velika cijena predsjednikovih ambicija, očito nerealnih, kao i svih ekspada, vrijeđanja, skakanja sebi u usta...

Stranka je spala na 30 i kusur svojih zastupnika pa se odbačeni i prezreni Davor Bernardić više i ne čini baš tolikim luzerom. Udar na Grbina krenuo je odmah iz Splita i Dalmacije, a dalje će se širiti poput ljetnog požara. Isto tako, postavit će se i pitanje o daljnjem boravku Zorana Milanovića na Pantovčaku.

S druge strane, Plenković je, iako je sam očekivao još uvjerljivi rezultat, došao na korak da formira većinu. Stranku je i ovog puta nosio na svojim leđima, pokrivao i relativizirao koliko god je moguće sve marifetluke ministara, župana, direktora po javnim poduzećima i koga sve ne s članskom iskaznicom HDZ-a. Sada ima najbolju startnu poziciju, ali je jasno da će morati pokucati na vrata ne baš omiljenog Domovinskog pokreta.

---

image
Boris Kovačev/Cropix
---

Penava i ekipa najveći su dobitnici izbora nakon HDZ-a. Dobili su ono što nisu uspjeli prije četiri godine, kada ih je vodio Miroslav Škoro, a to je da budu prevaga, jamac većine. Sigurno šefu HDZ-a neće zaboraviti ono što je zborio o njima par dana uoči izbora iako, ruku na srce, to im je možda bio i poguranac kod birača, pa i nezadovoljnika na desnici politikom premijera. U tom prepucavanju i DP je udarao HDZ ispod pojasa.

- S Možemo! i SDSS-om nećemo ići, a ostalo kako Predsjedništvo odluči. S kime smo spremni ići u koaliciji? Plenković kako je govorio? Njemu na čast služi kako je govorio o nama. Nisam ja tumač govora Plenkovića. Predsjedništvo će donijeti odluku. Kako Predsjedništvo donese odluku, tako ćemo napraviti – izjavio je u izbornoj noći Mario Radić, glavni DP-ov operativac i čovjek kojega će se puno toga pitati u pregovorima što slijede.

Sa SDP-om i Milanovićem očito neće, jer im tamo zbog tvrdog stava Možemo! traže samo ruke u zraku i nude vrapce na grani u smislu obećanja. Još u izbornoj noći pojavila se možda i najrealnija kalkulacija, a to je da bi novu vladu trebali činiti HDZ, DP i manjinci, ali bez tri SDSS-ovca. To bi, nakon dvije trećine obrađenih gasova, bilo komotnih 80 ruku.

- Partneri s kojima ćemo slagati novu vladu svakako moraju sada uključivati i nove partnere, očigledno je da nećemo imati dovoljno s onim partnerima s kojima smo do sada radili, da ćemo uključiti i pozvati u vladu i nove partnere – potvrdio je navedeno Ivan Anušić, HDZ-ov gazda iz Slavonije. Još je bio izravniji kada su ga novinari pitali je li to DP:

- Prirodno se nameće da bi to trebao biti Domovinski pokret, svakako s Možemo ne možemo slagati vladu.

---

image
Tomislav Krišto/Cropix
---

- Imam korektan odnos s gospodinom Anušićem, drago mi da je rekao da nema ništa protiv Domovinskog pokreta. Nemam ni je ništa protiv njega. Mi smo demokratska stranka, kako odluči predsjedništvo, tako će biti – uzvratio je ubrzo Radić u ovom političko-ljubavnom zavođenju.

Izbore je generalno obilježila izlaznost puno veća od očekivane. Na to nitko nije očekivao, od anketa do brojnih analitičara. To je u izbornoj noći priznao Žarko Puhovski:

- Procjene su se pokazale točnima, ali nitko nije računao na visoku izlaznost od otprilike preko 60 posto. U realnosti to znači blizu 70 posto s obzirom na napuhane biračke popise. To je jako velika izlaznost i ona je malo poremetila ranije procjene. Ojačala je manje stranke u odnosu na HDZ i SDP.

Velika nesrazmjer između onogo što su im davali izlazne ankete i prvi službeni rezultati desio se u slučaju Možemo!. Očito su bilu u pravu oni koji su govorili da su Tomašević i društvo primarno zagrebačka priča i teško prolaze van granica metropole. U srijedu navečer pokazivali su, barem javno, veću borbenost od SDP-ovaca kada je u pitanju formiranje bilo kakve vlade.

---

image

Zagreb, 170424.
Parlamentarni izbori 2024.
Stozer Rijeke pravde, SDP sredisnjica, Iblerov Trg.
Izborna noc i docek izbornih rezultata u stozeru Rijeke pravde, nakon zatvaranja biralista na izborima za 11. saziv Hrvatskog sabora.
Na fotografiji: Mirando Mrsic, Zeljko Jovanovic, Predrag Fred Matic.
Foto: Tomislav Kristo/CROPIX

Tomislav Kristo/Cropix
---

- HDZ se može maknuti tako da vladu čini samo koalicija Rijeke pravde, i da mi ne sudjelujemo u vlasti i da svi mi koji smo govorili - srušit ćemo HDZ, da se dogovorimo, to bi parlament i trebao biti – uvjeravala je u njihovom stožeru Rada Borić.

Veliku političku petorku u Hrvatskoj zatvara Most. Ostali su na životu, potvrdili se strankom od Vukovara do Dubrovnika, ali niti oni računaju na HDZ, niti HDZ na njih. Ta im pozicija savršeno odgovara i daje krila za lokalne izbore. Da su u poziciji, puno bi rađe podržali Milanovića za premijera, ali Zoki je očito podbacio.

- Sjetite se kad samo govorio da će HNS koalirati s HDZ-om, tada su me svi napadali, a na kraju se to dogodilo. Kako sada stvari stoje, čini se da će se Domovinski pokret rascijepiti, već sada čujemo različite izjave iz tog tabora. Ja sam na to upozoravao građane, sami su birali, vidjet ćemo još što će biti – zborio je Nikola Grmoja, pretvarajući se iz mandatara u političku gataru.

O ponavljanju izbora u noći sa srijede na četvrtak malo je tko govorio.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ronald Goršić/Cropix Afp Boris Kovačev/Cropix Tomislav Krišto/Cropix Tomislav Kristo/Cropix
Ronald Goršić/Cropix

Što je Zoran Milanović? Ništa...

 

Afp

Peđa Grbin - što je napravio od SDP-a

 

 

Tomislav Kristo/Cropix

Zagreb, 170424.
Parlamentarni izbori 2024.
Stozer Rijeke pravde, SDP sredisnjica, Iblerov Trg.
Izborna noc i docek izbornih rezultata u stozeru Rijeke pravde, nakon zatvaranja biralista na izborima za 11. saziv Hrvatskog sabora.
Na fotografiji: Mirando Mrsic, Zeljko Jovanovic, Predrag Fred Matic.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/jedan-je-apsolutni-gubitnik-ovih-izbora-zoran-milanovic-sdp-je-platio-veliku-cijene-njegovih-ambicija-vrijedanja-1381722 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=68492e04065bb616ccc3f873ba30edac4b3e6ceb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jedan+je+apsolutni+gubitnik+ovih+izbora+-+Zoran+Milanovi%C4%87%21+SDP+je+platio+veliku+cijene+njegovih+ambicija%2C+vrije%C4%91anja...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fjedan-je-apsolutni-gubitnik-ovih-izbora-zoran-milanovic-sdp-je-platio-veliku-cijene-njegovih-ambicija-vrijedanja-1381722 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fjedan-je-apsolutni-gubitnik-ovih-izbora-zoran-milanovic-sdp-je-platio-veliku-cijene-njegovih-ambicija-vrijedanja-1381722 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GAME OVER [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
PolitikaGAME OVER

Jedan je apsolutni gubitnik ovih izbora - Zoran Milanović! SDP je platio veliku cijene njegovih ambicija, vrijeđanja...

Piše Zoran Šagolj
18. travnja 2024. - 11:30

HDZ je relativni pobjednik parlamentarnih izbora održanih u srijedu. Već su izlazne ankete najavile pobjedu dosadašnje vladajuće stranke, a potvrda još uvjerljivijeg trijumfa došla je s objavom službenih rezultata DIP-a. Po posljednjima podacima od 23.30, a nakon obrađenih skoro 80 posto mjesta, HDZ dobija 62 mandata, SDP i partneri su na 42, Domovinski pokret 13, slijedi Most s 11, onda Možemo 9, IDS tri, NPS 2, te Fokus jedan mandat.

HDZ osvaja sedam od 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, kao i dijasporu, a SDP tri. Ostanu li ovakvi izbori do kraja, to znači da će Hrvatska većinski ostati u plavom, a tek njezin zapadni dio crven. Isto tako, moglo bi se i konstatirati da je zemlje skrenula u desno, uzmu li su u obzir mandati nominalno lijevih i desnih stranaka.

U okršaju svih o...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 21:25