StoryEditor
PolitikaLAKOĆA KRITIZIRANJA

Je li Milanović kritizirao rejting agencije jer mu je krivo što nam rejting nije pao ili samo nije mogao odoljeti prigodi da se opet ‘očeše‘ o njih?

Piše Marina Karlović-Sabolić
21. rujna 2020. - 12:36
Zoran MilanovićTobias Schwarz/AFP

Nakon što je izrazio čuđenje što policija nije krenula ranije u hapšenja zbog davanja milijunskog mita, i nakon što je već odabrao najboljeg ponuđača vojnih aviona, Zoran Milanović vratio se svojoj staroj navadi - kritiziranju rada rejting agencija.

- Procjene kreditnih agencija su zastarjele – kao iz topa ispalio je ovih dana predsjednik Republike, osvrćući se na činjenicu da je Standard & Poor's  potvrdio kreditni rejting Hrvatske na razini BBB minus.

Milanović pritom riskira da ostavi dojam čovjeka kojemu je zapravo krivo što rejting Hrvatske nije pao. Kao što je, recimo, padao u vrijeme mandata njegove Vlade. Tada su, podsjetimo, renomirane svjetske agencije rejting Hrvatske srušile na rang smeća.

- Kad bismo ih slušali, pitanje je kakvi bi nam rezultati bili – ironično je tako komentirao Milanović u veljači 2013. godine rušenje kreditnog rejtinga Hrvatske u kategoriju "junk“. Gospodarski pad, velika nezaposlenost, širenje deficita i povećanje javnog duga tada su bili ključni razlozi za srozavanje kreditnog rejtinga zemlje čiji je bio premijer. Milanović se tada pravdao da se, kao hrvatski političar, nikada neće u potpunosti razumjeti sa agencijama. One, tvrdio je tada Milanović, traže radikalne reforme. A političari, prema njegovoj interpretaciji, trebaju biti vozači koji će voditi računa da ne idu prevelikom brzinom ako nemaju dobre gume i ako se nisu prilagodili uvjetima na cesti.

Danas je, međutim, situacija drukčija. Kreditni rejting ne pada, no Milanović se nije uspio suspregnuti da se ne "očeše“ o rad svjetskih kreditnih agencija. Uz to što je nabacio loptu na volej Plenkovićevim ministrima – pa su oni dobili novi povod da veličaju gospodarske uspjehe HDZ-ove Vlade kojih, realno govoreći, i nema baš previše – predsjednik Republike, koji je po struci pravnik, ozbiljno riskira mu ne prigovore da je na ekonomskom polju postao -"jalnuški diletant“. Nije, naime, valjalo kad je kreditni rejting padao. A ne valja ni danas, kada ne pada...  

- Svaki političar smatra da ljudi zaboravljaju ono što su oni ranije rekli. To je možda moglo biti pravilo prije 20 godina. No danas Internet je taj koji pamti, i svatko može proguglati i naći stare izjave. Političari bi stoga trebali prestati sa davanjem izjava koje im odgovaraju u nekom trenutku, a onda nakadno izjavljivati nešto drugo. Svaki građanin danas na Googlu ima podsjetnik što je tko i kada govori – upozorava u izjavi za Slobodnu Dalmaciju komunikacijski stručnjak Gordan Turković.

Jer, ako zaboravljaju građani, ne zaboravlja Internet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

08. listopad 2020 00:24