StoryEditorOCM
Politikasad je i službeno

Jandroković: ‘Odgađa se glasovanje o odlasku dvojice časnika u misiju NATO-a, čekat ćemo dvotrećinsku većinu‘

Piše VIJESTI SD
24. listopada 2024. - 11:09

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković rekao je u četvrtak da su odlučili odgoditi glasanje o odlasku hrvatskih časnika u aktivnost NSATU. Glasanje je trebalo biti sutra, javlja N1.

Predsjednik Sabora objavio je da je glasanje o NSATU odgođeno.

“Odgodit ćemo glasanje o paketu 13 odluka koje je predložila Vlada. Želimo da oporbeni zastupnici koji imaju dvojbe dobiju jos informacija, da se obave dodatne konzultacije. Iznimno je važno da pokušamo doći do dvotrećinske većine kojom bismo potvrdili odluku o odlasku dva časnika u misiju NSATU u Njemačku. Odgađamo glasovanje, glasovat ćemo kad se steknu uvjeti i vjerujem da možemo ostvariti dvotrećinsku većinu”, rekao je Jandroković u četvrtak.

Odluku je prokomentirao i premijer Andrej Plenković:

- Istina je da ni Hrvatska ni bilo koja druga saveznica koja će sudjelovati u ovoj aktivnosti neće postati zaraćena strana, ne ulazi u vojni sukob s Rusijom. Stav Vlade je da želimo sudjelovati, i to praktički slijedom deklaracije sa summita NATO-a u Washingtonu. Tamo Milanović nije iskazao nikakvo protivljenje toj aktivnosti, a kamoli naznake da RH neće sudjelovati. Vlada želi biti odgovorna članica Saveza i pomoći Ukrajini. Prijedlog o dva časnika koji idu u Njemačku je došao iz vojnog stožera, to nije odabir ni Vlade ni mene, nego hrvatskih časnika. Budući da je stvar prilično jasna, a zbog laži i konfuzija koje je stvorio Milanović, smatramo da javnost i zastupnici trebaju više vremena da shvate o čemu se radi, kako ne bismo ispali zemlja koja ima problema s razumijevanjem onoga što je prilično jednostavno. Žao mi je Kundida koji je bio u svojevrsnom pritvoru dok je trajao Odbor za obranu. Presedan kakav RH još nije doživjela, duboko nepoštovanje i prezir prema svim hrvatskim vojnicima i časnicima. Tome se Vlada duboko protivi jer to nije u nacionalnom interesu nego je isključivo stvar u tome da hrvatske političke scene, na čelu s Milanovićem, staje na rusku stranu. To je jedini epilog ovoga - zaključio je Plenković, a navode da je Milanović ‘brana demokracije‘ nazvao je ‘gnjusnom laži‘ te ga još jednom nazvao ‘zlokobnim kršiteljem Ustava‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2024 11:33