StoryEditor
PolitikaBOŽE, ČUVAJ HRVATSKU

Ivan Penava na Poljudu je održao strašan govor. Strašnijega odavno nismo čuli. Naciljao je i skinuo paučinu sa svih onih starih hrvatskih vrba

1. ožujka 2020. - 21:43
Opcija za promjene: Tolušić, Kovač, Stier i PenavaVojko Bašić/Hanza Media

Miro Kovač iz drugoga je pokušaja uspio doći u Split. Svoj rodni grad.

Prvi je put već najavljeni predizborni skup na početku unutarstranačke kampanje za novoga predsjednika Hrvatske demokratske zajednice odgodio u zadnji čas.

Navodno mu domaćini, to jest nitko osim njegova splitskog "povjerenika" Marka Žaje, nisu uspjeli osigurati grlatu publiku. Pa je sve prolongirano za dva tjedna dok se Žaja bolje ne organizira.

A kako se organizirao moglo se vidjeti u nedjelju navečer u dvorani na poljudskim bazenima.

Pjevalo se i pljeskalo kao na utakmici. Bez iti jednoga zvižduka.

A kako bi i moglo drukčije, pa nećeš valjda svojima zviždati.

Nećeš valjda zviždati Kovaču kad s pozornice zagrmi protiv Vlade koja je financirala "ono što je bilo u Rijeci".

Jer, svatko normalan, a normalni su oni kojima "nije normalno da gay par ima pravo na dijete", zna što je to bilo u Rijeci.

Nećeš valjda zviždati Tomislavu Tolušiću, kandidatu za potpredsjednika stranke, kad kaže da je HDZ "jedina prava stranka u Hrvata."

Jer, sve druge su krive. A ova prava se iskrivila pa "stvara koalicije koje izjedaju njenu utrobu."

Stvarno, kako zviždati čovjeku koji to kaže. I još kritički prisnaži kako trenutačno "vodimo europski HDZ, a zaboravili smo na hrvatski HDZ."

Ili ćeš zviždati dobrom i poštenom Davoru Ivi Stieru. Kako da ne. Pa on samo "želi HDZ koji se neće sramiti reći: Mi smo Hrvati, mi smo kršćani."

A tek Ivan Penava, gradonačelnik grada heroja, našega Vukovara, njemu zviždati bilo bi kao da obale Dunava ponovno zasipate granatama.

image
Miro Kovač, predsjednik HDZ-a? Možete li to zamisliti?
Vojko Bašić/Hanza Media

No, znaju to Splićani. Itekako znaju. Kad je sredinom siječnja Penava posljednji put bio u Splitu, ono kad je cijeli HDZ zajednički slavio 30. obljetnicu utemeljenja, dobio je najveći pljesak. Ni Plenković mu se nije bio približio.

I baš zato njegove riječi imaju posebnu težinu. Stočna vaga bi ti trebala da svaku izmjeriš.

Uostalom, "poslušajte" što je Penava u nedjelju navečer u dvorani na poljudskim bazenima rekao, pa se preispitajte, tko bi takvu govorniku mogao zviždati.

- Mi smo se izgubili. Postali smo nesadržajni. Ne znamo koji su problemi naroda. Trebamo raditi na demografiju, obnoviti naša sela... To zahtjeva znanje, hrabrost i jako puno emocija. Ovih dana se hvalimo emocijama, no što znače projekti bez ljudi, kad se na selu ne može preživjeti. Fali mi hrvatski HDZ. Pogledajte naša vrludanja u smislu koalicijskih partnera, ranije Mosta, sada SDSS-a i HNS-a. Radije bih bio u porazu s prijateljima na pravom putu, nego u pobjedi s neprijateljima, dušmanima hrvatskog naroda - kazao je Penava.

Umjesto zvižduka, uslijedio je standing ovation. Kao da je tricu s centra pogodio. Kao da je jednim udarcem sa svake stare hrvatske vrbe paučinu skinuo.

Što pijan Kovačev HDZ-ovac misli, to trijezan Penava govori.

A strašnijega govora u Hrvatskoj odavno ne čusmo.

Ivan Penava, vjerojatni budući zamjenik predsjednika HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 09:11