StoryEditorOCM
Politika‘PROJEKTNA SURADNJA‘

IDS kao HDZ-ov ‘džoker zovi‘: Plenković će, uz otvorenu potporu zastupnika manjina, Reformista i HNS-a, moći računati i na neke rezervne glasove

8. srpnja 2020. - 09:58

Andrej Plenković će, povrh otvorene koalicijske potpore zastupnika manjina, Reformista i HNS-a, zacijelo moći više nego sigurno računati i na rezervni bazen od tri parlamentarna glasa Istarskog demokratskog sabora.

IDS ni za živu glavu neće uglaviti formalnu političku suradnju s HDZ-om, ali bi lako mogao postati pričuvni Plenkovićev "džoker zovi" ako se u budućnosti suoči sa zastupničkim deficitom pri izglasavanju proračuna ili kakvog zakona.

Suvereni tridesetogodišnji vladari Istre pomno se čuvaju stigme izdajnika i analogija s dosadašnjom ulogom HNS-a u vladajućoj koaliciji. Prepoznatljivu opozicijsku agendu nastoje zadržati primarno zbog vlastita biračkog tijela, koje u HDZ-u još od vremena Franje Tuđmana vidi svojega arhineprijatelja, no iz zadnjih izjava vodećih ljudi IDS-a lako je razabrati i da im naglašeno centristički i europski karakter Plenkovićeve buduće Vlade u partnerskom smislu odgovara.

Zajednički interes nitko od njih ne spori, te ga eufemistički nazivaju "projektnom suradnjom".

Od slučaja do slučaja

– IDS nikad neće pristati na koaliciju s HDZ-om i na ulogu njihovih žetončića, no institucionalna i projektna suradnja je druga stvar – naglašava prvi čovjek stranke Boris Miletić.

Na takve mogućnosti ne treba gledati crno-bijelo, nego od slučaja do slučaja, poručuje: ako je posrijedi dovršetak projekta Istarskog ipsilona, bolnice, sveučilišta, decentralizacije države, boljeg korištenja europskih fondova i raznih drugih projekata i zakona u korist građana, onda je IDS itekako spreman poduprijeti sva kvalitetna rješenja.

Ni u HDZ-u ne kriju radost zbog mogućeg partnerstva, ali se ne mogu osloboditi patronizirajućeg diskursa: predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a Mario Kapulica izjavio je kako se s IDS-om ne mora ulaziti u koaliciju da bi efikasno surađivali na projektima, ali je posve nepotrebno dodao i kako bi HDZ konačno trebao kapitalizirati sve što je učinio za Istru.

IDS nakon Račanove šestostranačke Vlade nikad nije formalno sudjelovao u koalicijskoj vlasti na nacionalnoj razini, ali su već prešutno podupirali vlade HDZ-a u vrijeme Ive Sanadera. I taj element buduće Plenkovićeve vlasti neodoljivo podsjeća na Sanaderov inkluzivni politički koncept, no realno se aktualni šef HDZ-a treba bojati samo jedne (poprilično fatalne) karakteristike svojega prethodnika.

Suradnja sa Sanaderom

Suradnja IDS-a s HDZ-om u Sanaderovo vrijeme, doduše, nije prošla bez naknadnih reperkusija na našem najvećem poluotoku, što je razlog više da se otvorene bliskosti s HDZ-om tamošnja stranka danas još pomnije čuva. U razlazu nekadašnjeg IDS-ovca Damira Kajina s bivšim šefom stranke Ivanom Jakovčićem prštale su žestoke prozivke zbog povezivanja IDS-a i HDZ-a, no ni takvih javnih strasti jamačno ne bi bilo da tadašnji vođa HDZ-a nije naknadno razotkriven kao dugoprstić.

Više nego izgledno podebljavanje Plenkovićeve parlamentarne baze IDS-ovim "skrivenim" glasovima predviđa i šef Reformista Radimir Čačić:

– IDS je nekoliko puta u svojoj povijesti na prešutan način podržavao vlade HDZ-a i to će sigurno učiniti i sad, ali ga nikad neće biti u vladajućoj većini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 10:07