StoryEditor
PolitikaTREĆI POKUŠAJ

I zadarski SDP-ovac Duško Lungo Polovina u utrci za šefa socijaldemokrata: Sadašnje vodstvo treba poslati u povijest i ponovno izgraditi stranku

21. kolovoza 2020. - 22:26
Duško Polovina Lungo želi osobnim angažmanom pridonijeti konsolidaciji stranke nakon debakla na parlamentarnim izborimaLuka Gerlanc/HANZA MEDIA

Kad je u prvoj polovini srpnja poznati zadarski SDP-ovac Duško Lungo Polovina najavio svoju kandidaturu za predsjednika SDP-a Hrvatske, malo tko je njegovu najavu shvatio ozbiljno, pa se uglavnom i nije spominjao kao potencijalni kandidat.

No, u utorak je Lungo popunjene kandidacijske obrasce, zajedno s izjavom da nije pravomoćno osuđivan za kaznena djela, predao u sjedište zadarskog SDP-a i proslijedio na Iblerov trg u sjedište stranke. Kandidirao se za predsjednika SDP-a Hrvatske, za člana Predsjedništva i za člana Glavnog odbora SDPH.

Kandidirao se jer, kako ističe, želi osobnim angažmanom pridonijeti konsolidaciji stranke nakon debakla na parlamentarnim izborima, smatra da sadašnju vodeću ekipu treba poslati u povijest i stranku početi graditi ispočetka.

Treća - sreća?

Ovo je njegov treći pokušaj da se kandidira jer 2016. to mu je bilo onemogućeno zbog, kako tvrdi, krađe potpisa i medijskih blokada, a nije bolje prošao ni 2017. Ne očekuje da će bitno drugačije biti i sada, jer u SDP-u kadrovsku politiku vode mediji, uvjeren je Lungo, a oni forsiraju Peđu Grbina i nitko drugi gotovo i nema šanse. Izbore u SDP-u, zbog promjene pravila, smatra krajnje netransparentnima, jer javnost i ne zna tko se sve kandidirao.

Prema spomenutim izbornim pravilima, za predsjedničku kandidaturu potrebna je podrška najmanje triju županijskih, odnosno 30 općinskih ili gradskih organizacja, ili 500 potpisa. Lungo ne namjerava, kako nam je rekao, nikoga moliti za potporu njegovoj kandidaturi, a što se potpisa tiče, odlučio ih je prikupljati samo u Zadru, radi sebe, da vidi kako kotira u vlastitoj sredini. Uostalom, veli, kako bi iz Zadra mogao kontrolirati prikupljanje potpisa u Osijeku. Na teren može ići i voditi kampanju netko tko ima novca napretek, a on nije među takvima.

Neće nikoga moljakati

Osim toga, smatra neproduktivnim moljakati županijske ili gradske organizacije da ga podrže kad su se one već odredile za Grbina, umjesto da su solidarne i da svima koji su zainteresirani za izbornu utakmicu daju priliku svojim potpisom, kaže, a ne da moraš nazivati jednu po jednu organizaciju, a SDP ih ima 400. Naposljetku će ipak članstvo odlučiti o novom predsjedniku.

Duško Polovina smatra da je velik broj vrlo kvalitetnih ljudi SDP-a, napose u Dalmaciji, odustalo od kandidatura za predsjednika, Predsjedništvo i Glavni odbor, shvaćajući da je sve već zadano, odlučeno. Jer, nije normalno, smatra on, da netko s Visa ili iz Dubrovnika, ako se želi kandidirati za predsjednika ili člana Predsjedništva, mora u Zagreb da bi osobno predao kandidaturu:

– Ako nisi dio te ekipe, nemaš nikakve šanse – zaključuje.

item - id = 1039753
related id = 0 -> 1137044
related id = 1 -> 1136955
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2021 01:10