StoryEditorOCM
Politikaanaliza izbora

I SDP dobio ‘crnog labuda‘! Može li Makaranin pobijediti favoriziranog Hajdaša Dončića i potpuno šokirati Iblerov trg?

Piše Marina Karlović-Sabolić
15. rujna 2024. - 16:30

Trebala je to biti utrka bez neizvjesnosti.

Brzi izbori već u srpnju, samo jedan kandidat, „odrađen“ teren prije nego se konkurencija snašla. I glatka pobjeda miljenika Iblerova trga Siniše Hajdaša Dončića. Novi, peti po redu predsjednik SDP-a mogao bi tako, bez puno muke, stupiti na dužnost. No otpočetka je sve krenulo u „krivom“ smjeru.

Prvo je politička tajnica Mirela Ahmetović srušila ideju da se izbori, po HDZ-ovu receptu, brzopotezno održe usred ljeta. Podržali su je Sabina Glasovac, Ranko Ostojić i Mišo Krstičević. Time su osigurana dodatna dva mjeseca koja će se, pokazao je kasniji razvoj događaja, pokazati ključnima. 

image

Kandidati promjene ukupno su u prvom krugu osvojili više od 50 % glasova članova SDP-a
Foto: Boris Kovacev/CROPIX

Boris Kovacev/Cropix

A onda se početkom kolovoza u utrku uključila Sanja Major, potpredsjednica Foruma žena SDP-a. Široj javnosti potpuno nepoznata, ona je iskoristila ljeto da dosta točno dijagnosticira realno stanje u najjačoj oporbenoj stranci. I mnogima u SDP-u otvori oči. Jer četiri uzastopna parlamentarna poraza nisu došla slučajno, nego su izravna posljedica vrijednosnih, programskih i političkih lutanja SDP-a posljednjih 10 godina.

Napokon se sve otvorilo, a na Iblerov trg su počele pristizati kandidature „iz dišpeta“: Miranda Mrsića, Zorana Paunovića i Mladena Kešera. Mrsića i Paunovića vrh SDP-a je pokušao u startu diskvalificirati zbog manjka stranačkog staža. Što je potaknulo Ranka Ostojića da se i sam kandidira. I praktički ucijeni Iblerov trg: da nisu pustili Paunovićevu kandidaturu, Ostojić bi ostao kandidat, a onda bi Hajdaš Dončić imao puno teži posao nego izvan Dalmacije manje poznatim makarskim gradonačelnikom. Statutarna komisija odlučila se za manje opasnog kandidata, iz izbornih pravila maknula pravilo o stranačkom stažu i Paunoviću naknadno dozvolila ulazak u utrku.

Kao da sam osvojio Wimbledon

I opet se činilo da je zagorski SDP-ovac siguran pobjednik već u prvom krugu. Živopisna kombinacija agilne beskompromisne ljevičarke, stranačkog veterana, egzibicionista kojeg su svi u SDP-u godinama ismijavali te gradonačelnika kojega s druge strane Velebita malo tko poznaje nije trebala ni na koji način nauditi njegovoj pobjedi.

No došla je izborna subota, i šok za Hajdaša Dončića. Doista jest bio na korak od pobjede u prvom krugu osvojivši 48 posto glasova. No Paunović mu je pokvario plan, dobio 20 posto glasova i potpuno neočekivano utjerao ga u drugi krug.

image

Zoran Paunović pokušat će probuditi uspavane SDP-ove članove.
Foto: Ivo Ravlic/CROPIX

Ivo Ravlic/

- Osjećam se kao Goran Ivanišević 2001. godine, kada je osvojio Wimbledon na pozivnicu. Meni je bila onemogućena kandidatura, žalbom sam uspio ući među kandidate. I evo, ovo je zapravo dokaz da jako veliki broj ljudi želi promjene u SDP-u. U drugom krugu je sve otvoreno - ustvrdio je Paunović. Dosta otvoreno govori o tome da je SDP postao „stranka luzera“, da je nužno promijeniti taj gubitnički mentalni sklop „vječne oporbe“ te da je sazrelo vrijeme za preokret. Hajdaš, kaže on, ne bi trebao biti predsjednik SDP-a jer je glas za njega glas za garnituru koja je gubila izbore. A on, Paunović, spreman je voditi SDP koji može na izborima 2028. preuzeti vlast u zemlji.

Paunovićevi glasovi uglavnom se poklapaju s bazom koju u SDP-u ima Ranko Ostojić. Čija je podrška po svemu sudeći bila presudna da gradonačelnik Makarske dobije 20 posto glasova, uđe u drugi krug i postane „crni labud“ za Hajdaša Dončića. Ostojić i Hajdaš Dončić već godinama nisu na istoj valnoj duljini, a podrškom Paunoviću Ostojić je očito našao načina da parira zagoskom SDP-ovcu.  

Tko je zapravo Zoran Paunović, 44-godišnji Makaranin koji se prometnuo u najveće iznenađenje SDP-ovih izbora?

image

Zoran Paunović slavi ulazak u drugi krug u makarskom SDP-u.
Foto: Ivo Ravlic/CROPIX

Ivo Ravlic/Cropix

Jedan je od rijetkih gradonačelnika s doktoratom, zabljesnuo je na prošlim lokalnim izborima kada je s vlasti u Makarskoj skinuo HDZ-ovca Juru Brkana. Vodio je Dalmacija Wine Expo, a u Makarskoj je poznat i kao vlasnik prvog hostela u tom gradu. Vodio je marketing, organizirao konferencije o putovanjima, organizirao i put oko svijeta. A onda se prije pet godina učlanio u SDP. A prije tri i pol pobijedio u utrci za gradonačelnika.

Istraga USKOK-a

Među prvima je ustao protiv apartmanizacije na obali, otvoreno od Vlade zatraživši izmjenu zakona koji bi ograničio broj apartmana. Turiste koji na makarskom području tijekom ljeta dolaze na jednodnevno kupanje optužio je da ostavljaju smeće, no nakon što se oko te njegove izjave podigla medijska prašina, poručio je da su njegove riječi "pogrešno interpretirane" te da "nekultura i nepoštovanje reda nemaju nacionalni predznak".   

Paunović se početkom ove godine našao na udaru Uskokovih istražitelja nakon anonimnih prijava koje su podnesene zbog WTA turnira, nadstrešnica na tržnici, reorganizacije gradske uprave i popločavanje javnih površina. Makarski gradonačelnik uvjeren je da je poslovanje grada potpuno čisto i da da mu to sve uoči lokalnih izbora pakira HDZ.

image

Siniša Hajdaš Dončić u prvom je krugu osvojio 48 posto glasova i dalje je glavni favorit na izborima za predsjednika SDP-a
Foto: Boris Kovacev/CROPIX

Boris Kovacev/Cropix

Ono što Paunoviću ne služi na čast je verbalni napad na novinarku Slobodne Dalmacije koja je prva objavila vijest da USKOK češlja dokumentaciju vezanu uz te projekte, što je ispod razine ozbiljnog političara koji ima ambiciju baviti se državnom politikom.

Bez obzira na repove koji se vuku za njim, Paunović u SDP-u predstavlja jedno od novih lica. Činjenica je, međutim, da je polovina članova te stranke koji su izašli na izbore birala promjenu – toliko su ukupno glasova dobili Paunović, Mrsić, Major i Kešer – a ne status quo. I da će Paunović uoči drugog kruga pokušati reanimirati onih 60 posto SDP-ovaca koji su bojkotirali prvi krug izbora. I ponuditi im nadu da se samo kompletnom promjenom u vrhu stranke mogu otvoriti vrata pobjedi SDP-a na idućim parlamentarnim izborima.

A da je upravo on personifikacija te pobjede.

Ako uspije probuditi uspavane SDP-ovce, onda je u drugom krugu sve moguće. A ako ne, Siniša Hajdaš Dončić će potvrditi ulogu favorita.

A u SDP-u će se sve nastaviti po starom.

image

Iduće subote 22 tisuće članova SDP-a imat će priliku birati petog po redu predsjednika SDP-a između Siniše Hajdaša Dončića i Zorana Paunovića 

Foto: Vanesa Pandzic/CROPIX

Vanesa Pandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 16:31