StoryEditorOCM
Politikasutra u deset sati

HDZ podržao Grmojinu inicijativu o tematskoj sjednici o curenju informacija: Ova Vlada poštuje neovisnost rada DORH-a

Piše Hina
26. rujna 2024. - 13:20

Saborski Odbor za pravosuđe podržao je u četvrtak inicijativu Mostovog Nikole Grmoje o sazivanje tematske sjednice o curenju informacija iz izvida i istraga, nakon uhićenja dvojice HDZ-ovaca koji su prije toga dali ostavke na svoje dužnosti, a sjednica će se održati sutra, u petak.  

"Imamo situaciju da je čelni čovjek Hrvatskih cesta, Josip Škorić, prije mjesec dana dao ostavku, da bi nedavno bio uhićen. Imamo istaknutog zastupnika HDZ-a Josipa Šarića, koji podnosi zahtjev za povlačenje iz Sabora, a znakovito, ne i s funkcije gradonačelnika, što budi sumnje da ga je netko pozvao i rekao da da ostavku u Saboru kako ne bi imali raspravu o tome", kazao je predsjednik Odbora Grmoja obrazlažući svoj prijedlog. 

image

 Ivan Turudić zastupnicima će pokušati objasniti da nije ‘HDZ-ov dečko‘

Željko Hajdinjak/Cropix

U javnosti su se pojavile opravdane sumnje da su informacije o uhićenjima došle do osumnjičenih ili, još gore, do samog vrha HDZ-a i predsjednika Vlade, koji je onda tražio njihove ostavke kako stranka ne bi došla u još veće probleme, dodao je.

Zato je inicirao sazivanje tematske sjednice oko curenja informacija iz izvida i istraga i da se pozove glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića kako bi ga ispitali o tim posljednjim slučajevima.

 Sutra slobodni i Turudić i Habijan

Grmoja je predlagao da se sjednica održi idući tjedan, kako bi se relevantnim institucijama dalo vremena za očitovanje, što je bila dosadašnja praksa, no HDZ je predložio sjednicu u petak u 10 sati što je i izglasano. Na sjednicu će biti pozvani glavni državni odvjetnik Ivan Turudić i ministar pravosuđa Damir Habijan.

"Mi apsolutno podržavamo ovaj prijedlog jer Vlada, za razliku od nekih prijašnjih, poštuje neovisnost i samostalnost rada DORH-a, USKOK-a, policije i pravosuđa u cijelosti. Veliki je interes javnosti i predlažemo da se bez odgode rasvijetle okolnosti koje su potaknule na sazivanje sjednice", obrazložio je HDZ-ov potpredsjednik Odbora Nikola Mažar.

image

Pred zastupnike će i ministar pravosuđa Damir Habijan

Željko Hajdinjak/Cropix

Grmoja je rekao da je očekivao podršku HDZ i što prije sazivanje sjednice iako ne odmah u petak, jer bi, kaže, Turudić svejedno uskoro trebao doći  Sabor s obzirom na to da je okrenuta inicijativa za prikupljanjem potpisa da se na dnevni red sjednice stave izvješća o radu DORH-a za prošlu godinu.

Naglasio je da se moraju držati procedure, no u konzultacijama sa stručnim službama Odbora utvrđeno je da nema zapreke da se sjednica održi odmah sutra.

"Sjednica može sutra ako su HDZ-ovci, na isti način na koji su okrivljenici znali da će biti uhićeni, utvrdili da su baš sutra slobodni i glavni državni odvjetnik i ministar", poručila je Dalija Orešković (DOSiP), a istog stava bio je i ostatak oporbe. 

Mažar je negirao kontakte i dogovor s državnim odvjetnikom. 

‘nije isto curi li medijima ili osumnjičenicima‘

"Kad je uhapšen ministar Horvat, Plenković je pitao što je tako hitno da se hapsi ministar na dužnosti. Prisustvujemo lošoj predstavi, s lošom dramaturgijom i lošim glumcima. Javnost nema informacije, ali ih imaju osumnjičenici kako bi imali dovoljno vremena za sakriti dokaze svojih nedjela", poručila je zastupnica Možemo! Urša Raukar.

U toj farsi glavnu ulogu ima Turudić, dodala je, naglasivši kako se "pokazalo i dokazalo da on ne može biti glavni državni odvjetnik, da laže, da je doista ‘naš dečko‘ kao što su ga zvali iz HDZ-a i u zadnjim slučajevima da vrlo pobožno vrši svoju dužnost i štiti HDZ od bilo kakvih opasnosti u progonima koruptivnih djela".

image

 Urša Raukar Gamulin: Prisustvujemo lošoj predstavi, s lošom dramaturgijom i lošim glumcima

Damjan Tadić/Cropix

"Kada su curile informacije protuzakonito i kada ih je dilao mali krug ljudi, ne da bi se borili protiv korupcije, tada vam nije smetalo", poručio je Mažar, a Raukar mu odgovorila u maniri Plenkovića: "Kako ste vi meni slatki".

Curenje informacija medijima i osumnjičenicima je nebo i zemlja razlika, uzvratila je i Dalija Orešković

Odbor je naposljetku većinom vladajućih glasova izglasao HDZ-ov prijedlog pa će se Turudića i ministra pravosuđa Damira Habijana pozvati na sutrašnju tematsku sjednicu u 10 sati, a ne idući tjedan u utorak, kako je predlagao Grmoja. Vladajuća većina odbila je i prijedlog Orešković da se na sjednicu pozovu i Škorić i Šarić. 

"Ne znam kako mislite da će Škorića pustiti iz istražnog zatvora da vama tu nešto odgovara", napomenuo je Mažar.

image

U Sabor neće doći Josip Škorić: ‘Ne znam kako mislite da će Škorića pustiti iz istražnog zatvora da vama tu nešto odgovara‘, rekao je Mažar

Damjan Tadić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 13:21