StoryEditorOCM
PolitikaSTRAH OD PONEDJELJKA

HDZ-ovce najviše interesira na koga je Plenković mislio kada je rekao da će se ‘pozabaviti onima koji štete stranci‘?!

Piše Zoran Šagolj
13. srpnja 2024. - 12:04

Članovi HDZ-a ove subote pozvani su na unutarstranačke izbore. Njih nešto više od 213 tisuća bira novog predsjednika, njegovog zamjenika, kao i četiri potpredsjednika.

I prije nego što se zatvore birališta, otvore kutije i prebroje glasovi ishod je jasan, odnosno da će vladajuću stranku iduće godine voditi njezin dosadašnji frontmen, Andrej Plenković i njegov tim, a u kojemu su Tomo Medved (kandidat za zamjenika), te četvoro potpredsjednika - Oleg Butković, Ivan Anušić, Branko Bačić i Zdravka Bušić. Nitko od unutarstranačke oporbe, a nije da je nema, nije su usudio kandidirati i izaći na megdan ovoj šestorki. Ili kako je Plenković u najavi izbora prije par dana kazao:

- Tko će se kandidirati, pa nije nitko glup.

Odaziv puno govori

Najinteresantnije će uz odaziv, koji će reći koliko je uopće realan broj od  213.077 navodno aktivnih članova, biti vidjeti rezultate za potonja četiri potpredsjednička mjesta. Posljednjih dana i tjedana svaki od kandidata lobirao je u svojoj stranačkoj bazi.

A tu najbolje stoji Ivan Anušić sa Slavonijom, inače najačoj stranačkoj glasačkoj utvrdi posljednjih godina, jačoj i od Dalmacije.

Insajderi kažu da je Anušiću neobično stalo biti prvi do Plenkovića. Iako je u stranačkoj hijerarhiji zamjeničko mjesto jače od potpredsjedničkog, na kraju će se brojati svi glasovi i na osnovu njih bildati status u središnjici.

image
Darko Tomaš/Cropix

Svo troje preostalih kandidata po pitanu te vrste infrastrukture stoje dosta slabije: Zdravka Bušić je uopće nema i prepoznatljivija je u dijaspori nego doma, u Kvarneru i Istri, gdje operira Butković, HDZ nikada nije imao široku potporu kao ostatku zemlje, dok je Bačić osuđen Dalmaciju dijeliti s drugim jakim igračima poput Božidara Kalmete, Ante Sanadera i šibensko-kninskim lobijem.

Samom šefu stranke bit će cilj u glasovnom smislu ponoviti, ako ne i nadmašiti rezultat prije četiri godine. Tada mu se suprotstavio lobi Milijana Brkića, koji je za svog kandidata isturio Miru Kovača, a u njegovov ekipi bili su još Ivana Penava i Davor Ivo Stier. Plenković je dobio 80 posto ili nešto manje od 58 tisuća glasova.

Usporedba s Karamarkom

Inače, neposredne izbore u HDZ je uveo već pomalo zaboravljeni Tomislav Karamarko 2016. godine, koji također tada nije ima protukandidata. Dobio je 67.779 glasova, ali se isto ljeto morao povući nakon pucanja koalicije s Mostom. Naslijedio ga je Planković, za kojeg će tada glasati 97.823 od njih ukupno 98.209 koliko ih je izišlo.

image

U redu se čeka za glasanje! 

Darko Tomaš/Cropix

- Logično je da tim koji ostvaruje bitna postignuća za hrvatske građane ne treba mijenjati. Zato smo poslali poruke koje su važne za jačanje za najvažnije stranke u hrvatskoj povijesti, koju je osnovao Tuđman i koja ima najveća postignuća u hrvatskom političkom životu. Vjerujem da će veliki broj članica i članova izaći na izbore – izjavio je Plenković ove subote.

Više od te (samo)hvale ipak je odjeknuo dio izjave u kojoj novi/stari šef HDZ-a najavljuje da će se ‘pozabaviti onima koji štete stranci‘!

U HDZ-u se cijele subote dumalo na koga je točno mislio i što će se po tom pitanju početi dešavati od ovog ponedjeljka na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma. Prošlog puta nije dugo čekao da se riješi i Brkića i Kovača s visokih funkcija u Saboru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 03:40