StoryEditor
Politikana oku povjerenstva

HDZ-ov zastupnik iz Dalmacije u problemu zbog mogućeg sukoba interesa: Vijeće kojem je na čelu koncesiju za kafić i kiosk na plaži dalo njegovom sinu

9. ožujka 2020. - 15:10
Goran Mehkek/HANZA MEDIA

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak 6. ožujka donijelo je odluku o pokretanju postupka protiv saborskog zastupnika i načelnika Općine Jasenice Martina Baričevića. Povjerenstvo se pritom pozvalo na članak 18. Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

U slučaju kada tijelo u kojem dužnosnik obnaša javnu dužnost stupa u poslovni odnos s poslovnim subjektom u kojem član obitelji dužnosnika ima 0,5 posto ili više udjela u vlasništvu, dužnosnik je dužan o tome pravodobno obavijestiti Povjerenstvo, opisano je člankom 18. Zakona. Baričević je to očito propustio učiniti, pa je postupak pokrenut.

Kao načelnik, Martin Baričević je i predsjednik općinskog Vijeća za dodjelu koncesijskih odobrenja koje je prošle godine jedno od koncesijskih odobrenja za rad na pomorskom dobru u Maslenici dodijelilo i obrtu "Bonaca" u vlasništvu Baričevićevog sina Luke.

Općinski komunalni redar i član Vijeća za dodjelu koncesijskih odobrenja Frane Rončević izjavio je u travnju prošle godine kako je načelnik Baričević, odmah po saznanju da mu je sin zatražio koncesijsko odobrenje, napisao izjavu kojom se izuzima iz svih postupaka u rješavanju tog zahtjeva.

Načelnik Martin Baričević je tada ustvrdio da ni na koji način nije sudjelovao u proceduri dodjele koncesijskog odobrenja svom sinu.

Luka Baričević je dobio koncesijsko odobrenje za ugostiteljski objekt s terasom od 50 četvornih metara i kiosk od 12 kvadrata na masleničkoj plaži.

O tome je unaprijed trebalo biti obaviješteno i Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. Kako Povjerenstvo o tome nije obaviješteno, sada je pokrenulo postupak protiv načelnika Martina Baričevića.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2021 12:15