StoryEditorOCM
PolitikaDomovinski zaokret

HDZ opet ignorira partnere iz DP-a: Penava protiv trećeg mandata Vujčića na čelu HNB-a, ali već je pronašao utjehu

Piše Marina Karlović-Sabolić
10. srpnja 2024. - 11:26

Dok su bili u oporbi, guverner HNB-a bio je na meti prilično žestokih kritika Ivana Penave.

Predsjednik Domovinskog pokreta Borisu Vujčiću prigovarao je da mu je s uvođenjem eura plaća narasla tri puta. Kao otprilike što su rasle i cijene. Da Hrvatska narodna banka nakon 1. siječnja 2023. više nije samostalna institucija. Te da je njezin guverner ništa drugo nego puki činovnik Europske središnje banke.

Ovoga tjedna Vujčić je na pragu izglasavanja svojeg trećeg šestogodišnjeg mandata. DP je dio vlasti, no kritike na račun Vujčića više nisu tako glasne. Sva je prilika da će u petak novi-stari guverner HNB-a biti glatko potvrđen.

Zašto su odustali?

DP ovoga puta nije imao nekih velikih zamjerki na Vujčićev reizbor. Upravo suprotno, rezervu prema njegovom ponovnom imenovanju su imali u vrhu HDZ-a. Ideja je, tvrde upućeni, bila da na njegovo mjesto dođe savjetnik premijera Andreja Plenkovića Zvonimir Savić. No nakon što je na međunarodnoj ekonomskoj konferenciji u Dubrovniku predsjednica ECB-a Christine Lagarde poslala jasnu, iako ne izravnu, poruku da je Vujčić njezin izbor, sve dileme su razjašnjene.

Nekoliko je razloga zbog kojih DP-u više nije "napeta" priča oko guvernera HNB-a.

Prvi je što "domovinci", iako nominalno suverenistička stranka, nikada nisu sustavnije pristupali ekonomskim temama. Kada su Hrvatski suverenisti uoči uvođenja eura prikupljali potpise za referendum, Penava je u listopadu 2021. članovima Domovinskog pokreta poslao okružnicu u kojoj ih je pozvao da se ne odazivaju pozivima Suverenista.

image

Uz mig Lagarde ostaje na čelu HNB-a 
 

Zeljko Puhovski/Cropix

Drugi je što u DP-u procjenjuju da je Hrvatska u međuvremenu izgubila svoj ekonomski suverenizam, pa je nevažno tko će biti na čelu HNB-a kad guverner ionako ni o čemu važnom više ne odlučuje.

A treći, možda i najvažniji, što u ovom trenutku Penava i društvo imaju puno važnijih briga.

U tijeku je, naime, podjela pozicija državnih tajnika. Penava je navodno sklon tražiti od HDZ-a veći broj fotelja nego što je dogovoreno njihovim koalicijskim sporazumom. Spekulira se da za DP-ovce priželjkuje 15 državnih tajnika od ukupno 48 koliko ih u ovom sustavu Vlade ima.

Mir u kući

Penava posljednjih mjeseci vodi žestoki unutarstranački rat protiv Marija Radića i pozicije u ministarstvima mu trebaju kako bi uz sebe vezao dio DP-ovaca koji se još uvijek nisu svrstali ni na jednu stranu. U desnim se kuloarima u tom svjetlu, između ostalih, spekulira i s imenima Zlatka Hasanbegovića i Igora Peternela. Pitanje je, međutim, je li mu HDZ spreman "pružiti ruke" i odreći se dijela svojih fotelja kako bi Penavi osigurao mir u kući.

HDZ se, naime, ne želi petljati u unutarnje stvari svojeg junior koalicijskog partnera. Uz to, teško je očekivati da bi dio svojih fotelja bili spremni prepustiti DP-u. Ako je točno da su se u koalicijskim pregovorima HDZ i DP usuglasili o desetak mjesta državnih tajnika, pitanje je zašto bi im sada bili spremni dati više od toga. Tim prije što HDZ-u zapravo ne odgovara jak i stabilan DP.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

S druge pak strane glavni problem Penave i njegova Domovinskog pokreta je što je već dulje vrijeme u defenzivi. Uoči izbora kleli su se da neće u istu vladajuću većinu s Miloradom Pupovcem i njegovim SDSS-om. Da bi nakon izbora Pupovac osvanuo kao šef saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina  u kvoti iste te vladajuće većine. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji DP-ovci najavljuju referendum kontra ideje HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera da Srbi i Česi dobiju pravo na zamjenika župana iako su u toj županiji po posljednjem popisu stanovništva pali ispod zakonom propisanog praga od 5 posto. No prilično je izvjesno da će i oko ovog pitanja morati reterirati.

Previše otvorenih fronti

DP se usprotivio i uvođenju rodnih studija na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, no veliko je pitanje koliko tu mogu napraviti budući da je to područje koje spada u autonomiju sveučilišta. U Domovinskom pokretu nimalo bragonaklono ne gledaju ni na činjenicu da Tatjana Vukobratović Spasojević iz SDSS-a ima određene šanse ostati na mjestu ravnateljice Uprave za stambeno zbrinjavanje u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, koja je na tu funkciju imenovana u siječnju ove godine.

Prilično je jasno da posljednjih dana Penava pokušava otvoriti veliki broj svjetonazorskih frontova kako bi legitimirao DP-ovu suverenističku poziciju. No to ima smisla samo ako ta taktika donosi pobjede. U suprotnom se vrlo lako okrene protiv onog tko ju je pokrenuo.

image

Ivan Penava otvorio je puno frontova, izbor guvernera HNB-a nije jedan od njih
 

Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 02:30