StoryEditor
PolitikaDIV IZ ŽMINJA

Grbinov obračun s njima: ‘Najodgovorniji za težak izborni poraz stranke grijat će klupu!‘

24. rujna 2020. - 16:37
Ronald Gorsic/Cropix

Ovu subotu članice i članovi SDP-a biraju novog predsjednika ili predsjednicu stranke te najviša stranačka tijela. Biraju po principu 'jedan član jedan glas', a iako ih je više od 30 tisuća, novu šeficu ili šefa izabrat će njih oko 12 tisuća koji su podmirili dugove za stranačku članarinu. Kao što je poznato kandidature za lidera istaknuli su saborska zastupnica i načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, saborski zastupnik Peđa Grbin, bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić te SDP-ovac iz Pule Marino Percan.

Peđa Grbin među onima je koji slove kao favoriti, a od protukandidata na čelu stranke nipošto ne bi želio vidjeti Željka Kolara.
U prebukiranom danu punim medijskih sučeljavanjima i zadnjih terenskih predstavljanja programa i susreta sa stranačkim kolegama, razgovarali smo sa Peđom Grbinom.
 

Kampanju vodite pod sloganom #noviSDP, kakav bi bio taj novi SDP za kojeg se vi borite?

- Novi SDP predstavlja promjenu načina razmišljanja i načina rada kakvog smo imali do sada. Od zatvaranja u sebe, unutarstranačkih rovovskih bitaka i spavanja na staroj slavi, SDP mora postati stranka koja je svjesna problema koje ljudi danas imaju i svoj politički rad posvećuje rješavanju tih problema. Od rada na određeno vrijeme, činjenice da podstanare u Splitu ili Puli 1. srpnja tjeraju iz stanova da dođu turisti pa do problema naših ribara ili poljoprivrednika, SDP mora biti stranka svjesna trenutka i onoga što doista muči naše građane.

Na to moramo davati odgovore, ali ne lažna obećanja poput drugih političkih opcija, već konkretna, ostvariva rješenja, ma koliko teška ona bila.
 

U kojoj mjeri članovi dosadašnjeg vodstva koji su sastavljali izborne liste, iz pozadine povlače konce u kampanji nekih predsjedničkih kandidata?

- Čini mi se da dobar dio dosadašnjeg vodstva, koje je odgovorno za izborni poraz, nije bacilo koplje u trnje, već se i nadalje, ovaj put iz sjene, bori za svoje, prvenstveno, saborske pozicije i fotelje.
To je loše, ako želiš biti politički faktor u SDP-u izađi na svjetlo, zatraži povjerenje građana, nemoj mutiti u tami.

image
Ronald Gorsic/Cropix

Što s ljudima koji su najodgovorniji za težak izborni poraz?
- SDP treba svaku članicu i člana, ali oni koji su najodgovorniji za poraz, sportskim rječnikom rečeno, neka malo griju klupu.
 

Je li u slučaju vaše pobjede moguć scenarij u kojem biste zatražili od Glavnog odbora suspenziju članova koji će možda kritizirati vaš rad, kao što je to Davor Bernardić zatražio za vas i trojicu kolega?
- Nisam niti izabran za Predsjednika stranke, a već pitate koga ću suspendirati…
Odgovor je: neću nikoga.
 

Od vaših protukandidata najviše imate primjedbi na Željka Kolara? Zašto? Kojom mislite da bi putem išao SDP u slučaju njegove pobjede?

- Krivim. Nije problem u Željku, koliko u ljudima kojima se okružio, a koji su ili neuspješni ili, u slučaju nekih je to potvrđeno pravomoćnim presudama, korumpirani ili održavaju Milana Bandića na vlasti u Saboru. Željko može biti i najbolji čovjek na svijetu, ali izborom najbližih suradnika pokazao je da nije dorastao izazovu.
 

Zavidite li Lijevo-zelenoj platformi „Možemo!“ na novoj energiji koju su ponudili biračima ljevice?

- Više od toga, zavidim im što su nas podsjetili na to kakav je SDP bio, ali se putem izgubio. SDP je bio i ponovo će biti pobjednička stranka. Zato sam se i kandidirao, da u SDP-u provedem nužnu promjenu, da zajedničkim radom, suradnjom stvorimo novi SDP i da sutra ponovo budemo pobjednička stranka, na koju će naše članice i članovi, ali isto tako i naši glasači moći biti ponosni!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. studeni 2020 18:51