StoryEditor
Politikakoristi sve što može

Grbin uzimao naknadu za odvojen život, iako sa suprugom i djetetom živi u Zagrebu: ‘To je moje pravo. Izaći ću uzdignuta čela jer ni jedan zakon nisam prekršio‘

Piše PSD
16. veljače 2022. - 10:53

SDP-ovi saborski zastupnici Arsen Bauk i Peđa Grbin, prema svemu sudeći, rekorderi su u korištenju i manevriranju kroz sve raspoložive povlastice političara, otkrio je Jutarnji list.

Iako obojica više od 10 godina žive u Zagrebu, s njima žive i njihove obitelji, partnerice su im zaposlene u Zagrebu te su tu dobili djecu, nikad nisu promijenili prebivalište, pa je Bauk tako i dalje prijavljen na Braču, a Grbin u Puli. Obojici Sabor plaća najamninu za stan u Zagrebu, obojica redovito koriste desetke tisuća kuna naknade za putne troškove kad idu na Brač ili u Pulu.

Grbin se 2017. oženio svojom tadašnjom djevojkom, s njom je dobio i dijete, no unatoč tome, uzimao je i naknadu za odvojen život. Odrekao je se konačno prije mjesec dana kako bi mogao upisati dijete u vrtić u Zagrebu!, piše Jutarnji list.

Predsjednik SDP-a danas je to komentirao u Saboru:

"Meni se stavlja na teret što koristim, nešto što je moje pravo po zakonu. Podsjetit ću da je SDP ta prava smanjivao, a ja kao zastupnik prava koja su ostala imam".

Nužno je da to napokon reguliramo, tko ima pravo na to, a tko ne, ili da to potpuno ukinemo", govorio je o činjenici da to pravo koristi, prenosi Dnevnik.hr.

"Moje imovinsko stanje je poznato. Na pitanje o naknadi za odvojeni život, do sada sam odgovarao barem 10 puta. Nije mi problem još 20. Propisano je odlukom Sabora tko naknadu prima. Ona nije vezana za obiteljski status. Kad smo donijeli odluku da ćemo dijete upisati u jaslice u Zagreb, tražio sam da tu naknadu više ne primam jer sam smatrao da to nije fer", odgovorio je na pitanje je li etično da ju je uzimao.   

"Ovdje nije pitanje jesam li prekršio zakon nego je pitanje je li moje postupanje bilo moralno", dodaje. 

"U slučaju Frke-Petešića imamo čovjeka kojem je obnovljen stan novcem države, kojem je obnovljeno skladište za knjige na račun novcem države. Ključna je razlika što ću ja odgovoriti na sva pitanja. Izaći ću uzdignuta čela jer ni jedan zakon nisam prekršio", kazao je.

Kazao je kako je Pula grad u kojem je proveo većinu svog života.

"Ja živim i u Puli i u Zagrebu. Nije lako", požalio se. 

Grbin se dotakao i slučaja Tomislava Ćorića i njegove veze s aferom vjetroelektrane, rekavši da je ministar već trebao otići. Podsjetio je da je oporba već tražila njegov opoziv te da misli da su vladajući pogriješili što su ga podržali.

"Sada je jasno kolika je to štetočina za državu i resor kojem je na čelu", rekao je, prenosi Dnevnik.hr. 

Bauku sjelo oko 5,5 milijuna kuna


Arsen Bauk također živi u Zagrebu, koristi službeni stan u kojem živi sa svojom obitelji, a dobiva i putne troškove zbog odlaska na Brač. U petnaest godina dužnosničkih funkcija sjelo mu je na račun oko pet i pol milijuna kuna.

Naknadu za odvojeni život ne dobiva. Na pitanje zašto, odgovara: "Jer nisam ni od koga odvojen, pobogu!"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2022 18:03