StoryEditorOCM
Politikapreuzeo odgovornost

Peđa Grbin najavio povlačenje: Nismo formirali vladu i zato se neću kandidirati za predsjednika SDP-a

Piše vijesti sd
10. lipnja 2024. - 12:11

NOVIJE: 

Na početku konferencije za medije Grbin se zahvalio biračima i parnterima, kao i timu SDP-a.

Grbin je rekao kako je izlaznost bila među najgorima u Europi i “to je nešto na čemu čitav hrvatski politički sustav mora poraditi”, a za to su, smatra, najodgovorniji vladajući. “Plenković je na ovim izborima dobio što je htio”, prenosi N1 Grbinove riječi.

Izabrani zastupnici u Bruxellesu će, kaže, brinuti o interesima hrvatskih građana, ali i o interesima  EU-a, koji se nalazi pred ogromnim izazovima. “Što nam budužnost nosi je vrlo neizvjesno. Ako ćemo nastaviti s birokratiziranim i uštogljenim načinom vođenja ove instuticije, ne treba nas čuditi ako te stranke (radikalne desnice, op. a.) budue i većinske.”

“Što se tiče našeg rezultata, kad nisi prvi ne možeš reći da si pobijedio, ali nismo ni nezadovoljni rezultatom. U medijima su nas kontinuirano pokapali, ali nismo umrli, tu smo. SDP je jak i tu smo da brinemo o interesima onih koji su nam dali povjerenje”, kaže Grbin. Rezultat, dodaje obvezuje i SDP to povjerenje neće iznevjeriti.

image

 

 

Goran Sebelic/Cropix

“SDP Hrvatska je unutar naše grupe po postotku na petom mjestu, a po broju mandata dijelimo šesto mjesto. To je jako važno kad imamo u vidu da se Hrvatska definitivno ne nalazi na šestom mjestu po broju stanovnika u EU-u. Malo nas je D’Hondt zaznuo, ali to je naprosto tako, izborni sustav imamo kakav imamo. Mi se nećemo uznositi kao neki, ali ponovit ću još jednom, svima nama koji djelujemo u hrvatskom političkom prostoru ova izlaznost mora biti zvono za uzbunu”, rekao je.

Kritizirao je i medije. “Ako u prvi plan stavljamo to kolika je plaća zastupnika, onda je jasno da u prvi plan ne može doći ono za što se ljudi u EP-u bore i rade”, kaže.

Govorio je i o stranačkim izborima. “Sutra će Predsjedništvo definirati i predložiti Glavnom odboru timeline, odnosno raspored, kako će se određene radnje u našem izbornom procesu definirati. Kad završi sjednica Predsjendištva odgovorit ću na sva pitanja o izbornom procesu”

“Ja sam čovjek koji se drži riječi. Rekao sam da nam je cilj formirati vladi, ako je ne formiramo, neću biti predsjednik SDP-a. Na izborima se neću kandidirati”, rekao je, prenosi N1.

image

 

 

Goran Sebelic/Cropix


RANIJE:
Ako ste sinoć gledali uključenja televizijskih ekipa iz središnjice SDP-a na Iblerovom trgu u Zagrebu, možda ste na trenutak pomislili da je ta stranka - pobjednik europskih izbora. Toliko je, naime, bilo oduševljenje Biljane Borzan, primjerice, a veselio se i predsjednik stranke, Peđa Grbin. 

SDP je osvojio četiri mandata, dobili su 25,96 posto glasova. Taj rezultat pokazuje da je SDP itekako živ i uspješan, poručili su sinoć iz SDP-a.

“Ovaj rezultat nas itekako obvezuje, obvezuje nas da zastupamo građansku Hrvatsku i da radimo što smo i u Saboru, da radimo za hrvatske ljude”, rekao je Grbin. No, po statutu, SDP-ovci imaju obvezu raspisivanja unutarstranačkih izbora. 

Davor Matijević: Dosta nam je poraza, Grbin mora otići! SDP treba korjenitu promjenu, postajemo vječna oporba

Peđa Grbin, prije mjesec dana je najavio da će 10. lipnja, dan poslije europarlamentarnih izbora, oglasiti o tome hoće li se opet kandidirati za šefa najjače opozicijske stranke.

Za podne je zakazo presicu... 

Uskoro opširnije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 06:17