StoryEditor

Evo zašto niti jedna reprezentacija, ne samo Hrvatska, ne bi smjela klečati na Euru: političke pokrete treba držati dalje od sportskih terena

14. lipnja 2021. - 14:56

Scene klečanja nogometnih momčadi koje je inicirao pokret "Crni životi vrijede" opasna je podvala sportu. Klečanje, osim u kontekstu odnosa prema transcendentnom, simbol je pokornosti, dakle ropstva.

Hrvatska reprezentacija ispravno je odlučila. Evo zašto.

"Mi smo antikapitalisti. Vjerujemo da crnci nikada neće dobiti oslobođenje pod trenutnim kapitalističkim sustavom", napisao je Pokret za crne živote (M4BL) u lipnju prošle godine. Dok su to izgovarali, u pozadini su bili NBA košarkaši koji kleče. Neobično je da kapitalistički sport par excellence, NBA, kojim odvijeka dominiraju u najvećem broju genijalni crni momci i zasluženo zarađuju velike novce, kleči za pokret koji je, prema vlastitom priznanju, "antikapitalistički i komunistički".

"Imamo ideološku strukturu. Alicia (Garza) i ja smo uvjereni marksisti", rekla je Patrisse Cullors, suosnivačica Black Lives Matter (BLM) i gay aktivistica u srpnju prošle godine, i dodala: "Ako nam ova zemlja ne da ono što želimo, uništit ćemo sustav. Metaforički i doslovno." I sad ti klekni pred takvima.

BLM se prikazuje kao pokret koji se bori protiv rasizma i nepravde, ali njihovi osnivači i osnivačice govore o snu da transformiraju Sjedinjene Države i cijeli svijet u komunističku distopiju. Među njihovim mentorima i odgajateljima su i bivši pripadnici Weather Undergrounda, komunističke skupine koja je 60-ih i 70-ih godina izvodila terorističke napade.

BLM je, iako antirasistička organizacija, više nalik LGBT aktivizmu: kažu da mrze prirodnu obitelj muškarca i žene i da sanjaju njezino ukidanje, zajedno s heteronormativnošću i kapitalizmom.

O tome postoje i znanstvene analize koje propituju stvarnu narav BLM pokreta.

Tako studija pod naslovom "The Queering of Black Lives Matter" vrlo detaljno opisuje kako pitanja koja se odnose na rodnu orijentaciju imaju prioritet nad borbom protiv rasizma. Toliki je naglasak na homoseksualizmu da je već 2016. vrlo dugačak članak u New Yorkeru dovodio u pitanje je li BLM "gay pokret koji se maskira kao crni, antirasistički pokret".

I među njima ima rasista

Dakle, teško je reći da je BLM tek antirasistički pokret, tim više jer među njima ima rasista. Tako je suosnivačica BLM-a Toronto Yusra Khogali još prije četiri godine tvrdila da "bijelci nisu ljudi, nego podljudi s recesivnom genetskom manom". Kako pripadnica antirasističkog pokreta može ovako govoriti o bijeloj ili bilo kojoj drugoj rasi?

Jednako tako, BLM je na demonstracijama u Philadelphiji zabranio sudjelovanje "necrncima". Ovakav stav eskalirao je prošlog ljeta u Indianapolisu, kad je 24-godišnja bjelkinja Jessica Doty Whitaker tijekom prosvjeda Black Lives Matter (Crni životi vrijede) samo rekla "All lives matter" (Svi životi vrijede), a jedan od bijesnih pripadnika BLM-a na tu ju je uistinu razumnu, antirasističku tvrdnju propucao. Iza Jessice ostalo je trogodišnje dijete, siroče.

Jednako tako, kao "antirasistički pokret", čelnici BLM-a kažu da se njihova organizacija protivi kršćanskoj tradiciji, antisemitska je i antiizraelska, sukladno tome bori se za rušenje Isusovih kipova jer se Isusa prikazuje kao bijelca, te podržavaju pobačaj, što je njihovo pravo. Ali onda očito nisu svi crni životi vrijedni. Jer i prema podacima FBI-a, prije mučkog ubojstva Floyda, 11 puta je veća vjerojatnost da crnca ubije drugi crnac nego bijelac. No to se nakon ubojstva Floyda malo tko usudi reći.

Politiku dalje od sportskih terena

Politiku – a BLM je i politički pokret – treba držati, prema pravilima i zakonima, dalje od sportskih terena, no za njih to ne vrijedi. Oni nisu registrirani kao neprofitna organizacija, prikupljaju silne milijune dolara donacija, a financije govore o njihovoj političkoj pozadini. Donacije prikuplja ActBlue, poznata platforma za prikupljanje sredstava povezana s Demokratskom strankom i najrazličitijim frakcijama ljevice, od Sandersa do transrodnih udruga i Bidena. Tako su tijekom zadnjih predsjedničkih izbora čelnici BLM-a potvrdili da im je temeljna opsesija uklanjanje Trumpa, a mnogi od njih bili su aktivno uključeni u Bidenovu kampanju. Što će, opet, politika na sportskim terenima? Dakako, što se financija tiče, tu je i uvijek neizbježno, kad je stvaranje kaosa i pričina u pitanju, i Sorosevo otvoreno društvo te Savez za globalnu pravdu, koji sebe nazivaju "antikapitalističkom skupinom", koju financiraju Zaklada "Tides", Zaklada "Arca" i slični "ratnici pravde".

Podsjećam na to da je pokret BLM rođen 2013. godine, kada je George Zimmerman oslobođen optužbi za ubojstvo 17-godišnjeg Afroamerikanca. Spomenuta neomarksistica i antikapitalistica te lezbijska aktivistica Alicia Garza, Afroamerikanka iz Oaklanda u Kaliforniji, na Facebooku je objavila "ljubavno pismo crncima". Potom kreću s hashtagom #BlackLivesMatter. Tako je počela priča u kojoj je motiv antirasizma postao marginalan, a pokret sve ekstremniji, s agendama koje s antirasizmom nemaju veze: rodna ideologija, antiobiteljska agenda, tvrdnja da je (bijeli) rasizam danas na zapadu sustavan, pa se zalažu za ukidanje društvenih klasa, spolova, kao i religije, a sve za "ravnopravniji i slobodniji" svijet. Tko, dakle, klekne na ovakvu agendu koja svađa i dijeli ljude po boji kože i drugim sekundarnim svojstvima, ili je korisni idiot ili pristaje na njihovu agendu i uvlači ideologiju i politiku u sport.

Zato: No to racism! I to uspravno!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. srpanj 2021 23:34