StoryEditor
PolitikaDARKO MILKOVIĆ

Državno sudbeno vijeće ne slaže se sa Zlatom Đurđević: ‘Zadnje izmjene zakona znatno su smanjile ovlasti, kandidati bodove donose sa sobom‘

Piše PSD
15. svibnja 2021. - 21:51

Već tjednima medijski prostor pune prepucavanja između premijera i predsjednika na temu izbora novog predsjednika Vrhovnog suda i Milanovićeve kandidatkinje Zlate Đurđević, piše N1,

Iako se Državno sudbeno vijeće dosad držalo po strani, sada su odlučili komentirati način izbora sudaca koje Đurđević kritizira.

Politiku ne žele niti blizu, a misle da nisu potrebne niti velike promjene. Državno sudbeno vijeće odbija kritike i ističe da je aktualan izbor sudaca transparentan i objektivan. Podsjećaju da se 2018. mijenjao zakon koji onemogućuje da se, primjerice, izabere sudac koji je po bodovima na 70. mjestu liste kandidata.

- Meni se čini da mi gledamo rad Državnog sudbenog vijeća previše kako je bilo prije 15 godina ili prije pet godina, ponovno govorimo, od zadnjih izmjena zakona znatno su smanjene ovlasti DSV-a i tu nema mjesta izvan bodova koje donesu kandidati sa sobom- rekao je za N1 predsjednik DSV-a Darko Milković.

- Pozivam da se počnemo baviti ciljevima koje sam postavila u svom programu, a koji se odnose na: uspostavljanje objektivnih kriterija za izbor sudaca koji sada ne postoje ukidanjem testova koje provode sudačka tijela po vlastitim kriterijima, uzimanje u obzir uspjeha na studiju te dosadašnjeg znanstvenog i stručnog rada...- poručila je Đurđević koja apostrofira i druge promjene potrebne za bolje sudstvo, a predsjednik DSV-a ističe da se i sada kod sudskih savjetnika vrednuju bodovi sa završnog ispita, a čista je matematika, kaže, i kod sudaca: zbrajaju se bodovi za broj određenih predmeta, njihovu kvalitetu, urednost obnašanja dužnosti, znanstveni radovi i slično.

- Razlika između kandidata koji je izabran i koji nije izabran ne smije biti veća od 10 bodova. Što to ima za posljedicu? Da onaj kandidat koji dođe s velikim brojem bodova, u 90 posto slučajeva će uspjeti u svom izbora- rekao je Milković.

Udruga sudaca još uvijek nije otkrila svoj stav. 

- O pitanju izbora sudaca, o svim temama o kojima se u javnosti raspravlja u zadnje vrijeme pojavljuju kao ideju, Udruga će raspravljati na svom redovitom zboru u lipnju- rekao je predsjednik Udruge sudaca Damir Kontrec.

Za komentar su se obratili i nekadašnjim sucima, a današnjim odvjetnicima Rafaelu Krešiću i Draganu Primorcu koji vjeruju kako danas postioje objektivni kriteriji za odabir. 

- Možemo postaviti pitanje da li se dovoljno dosljedno primjenjuju kriteriji i mehanizmi i za vrednovanje rada sudaca i za njihovo razrješenje i stegovnu odgovornost.  Međutim, da svaka anomalija u pravosuđu u onom trenutku kada izađe u medije, se nastoji riješiti aposlutnom revolucijom, bacanjem na glavu, mislim da je to nepotrebno, da je dovoljno dosljedno primijeniti ono što sustav nudi do sada- rekao je Krešić.

- Možda to treba više otvoriti prema javnosti, sudstvo, da ne bude zatvoreno, nego da pokaže prema javnosti da nagrađuju one koji su najkvalitetniji, ali jednako tako da kažnjavaju sve one kojima nije mjesto u sustavu- predlaže Primorac.

item - id = 1099027
related id = 0 -> 1126585
related id = 1 -> 1126296
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2021 17:07