StoryEditor
Politikanovi mandat

Državno kadroviranje teče glatko: Milanović i Plenković usuglasili se oko imenovanja Markića za još jedan mandat na čelu obavještajne zajednice   

28. travnja 2020. - 07:21
Boris Kovačev/HANZA MEDIA

Nakon pobjede Zorana Milanovića, premijer Andrej Plenković najavio je kako očekuje da će s novim predsjednikom države na djelu biti tvrda kohabitacija, no sudeći prema dosadašnjoj suradnji dogovori između dvojice dužnosnika idu glatko i bez zastoja. Njih dvojica su, posebno u izbornim kampanjama nakon što je Plenković postao predsjednik HDZ-a, jedan drugome odašiljali prilično niske udarce.

Spominjalo se čak i članove obitelji, ali otkad surađuju kao premijer i predsjednik države između njih nije bilo sukoba. Oko svih dosadašnji kadrovskih pitanja na koja, i jedan i drugi, moraju staviti potpis usuglasili su se bez bilo kakvih trzavica i političkih iskrenja.       

Najnoviji primjer je dogovor oko Daniela Markića, koji će i nakon što mu istekne mandat 5. svibnja, nanovo biti imenovan šefom Sigurnosno obavještajne službe (SOA). I premijer i predsjednik države, usuglasili su se, naime, oko produženja četverogodišnjeg mandata Markiću, a potvrdu bi do kraja tjedna trebao bi dati saborski Odbor za nacionalnu sigurnost i unutrašnju politiku. 

Daniel Markić je četvrti ravnatelj SOA-e, a na dužnost je imenovan 05. svibnja 2016. godine. Rođen je 1972. godine u Parizu, i otac je četvoro djece.

Specijalizirao je međunarodno i europsko pravo, a profesionalnu karijeru započeo je 1991. godine kao pripadnik specijalnih postrojbi Glavnog stožera Hrvatske vojske, gdje je napredovao do čina bojnika. Iz  vojske je 1994. godine prešao u Hrvatsku izvještajnu službu (HIS) gdje je radio do 2001. godine. Nakon službe u HIS-u radio je kao prvi tajnik u Misiji Republike Hrvatske pri EU u Bruxellesu. Iz diplomacije se vratio u obavještajnu agenciju gdje je bio voditelj međunarodne suradnje.

Prije Markića, predsjednik i premijer postigli su dogovor i oko izbora načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, Roberta Hranja, a Milanović je odobrio i Plenkovićev prijedlog da se u Srbiju za veleposlanika pošalje Hido Biščević, dugogodišnji novinar i diplomat.

Nakon što je u Jasenovcu poručio kako HOS-ovu ploču sa ustaškim natpisom „Za dom spremni", treba maknuti i baciti negdje jer nema veze s Domovinskim ratom, na Milanovićev račun stigle su kritike nekolicine visokih HDZ-ovih dužnosnika, a u tom stranačkom verbalnom napadu Plenković je ostao po strani.

Štoviše, Milanović je odgovarajući na kritike pozvao Sabor da zakonom zabrani i propiše sankcije za veličanje ustaštva kao što su to učinile druge demokratske i civilizirane europske države te dodao kako je „siguran da u Saboru postoji potrebna većina za donošenje takvog zakona te da je siguran da će i predsjednik Vlade Andrej Plenković to podržati“.

Izdvojeno

20. srpanj 2020 08:21