StoryEditorOCM
Politikaodlaze polako

Domovinski pokret gubi zastupnike, još jedan najavio osnivanje vlastitog kluba. Poznato i s kime

Piše Vijesti SD
16. svibnja 2024. - 10:38

Saborski klub Domovinskog pokreta rapidno se osipa, piše Novi list. Kako javljaju, u klubu neće biti Željko Lacković koji je kao nezavisni kandidat na DP-ovoj listi u 4. izbornoj jedinici sa šestog mjesta, pomoću preferencijskih glasova, ušao u Sabor. On se s nezavisnom Vesnom Vučemilović, koja se iz oporbenih Hrvatskih suverenista prebacila u parlamentarnu većinu, dogovorio o osnivanju kluba i sada im još treba treći član. Mogao bi im se pridružiti Predrag Štromar iz HNS-a, koji također nema klub.

Domovinski pokret je na ovim izborima sa svojih lista osigurao 14 mjesta u Saboru, a sad bi mogao pasti na 11. Odmah nakon izbora iz kluba je otpao Mislav Kolakušić kojem je bila neprihvatljiva koalicija s HDZ-om. S njim se slaže i Josip Jurčević koji je najavio da neće glasovati za Vladu Andreja Plenkovića pa su mu iz stranke poručili da bi u tom slučaju bio isključen.

Lacković tvrdi kako ima dobre razloge da ne bude u Klubu Domovinskog pokreta.

- Napravit ćemo klub nezavisnih i kroz njega ću puno lakše komunicirati ono što je meni ključno, a što, tako da kažem, nije ‘core business‘ DP-a. Naš klub, koji će svakako biti dio parlamentarne većine, otvorit će dodatan prostor nezavisnim gradonačelnicima i načelnicima općina, kojih je u Hrvatskoj čak 133. Kroz nas će oni moći artikulirati svoje potrebe i probleme. Opcija nezavisnih najjača je opcija u mojoj Koprivničko-križevačkoj županiji, ima osam vijećnika u Županijskoj skupštini kao i, samo u koprivničkom dijelu, gradonačelnika Đurđevca i četiri općinska načelnika. Njima će naš klub biti servis u Saboru, to je smisao, rekao je Lacković Novom listu.

Klub s tri većinska zastupnika mogao bi biti samostalan koalicijski partner HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2024 14:20