StoryEditor
PolitikaSlavi rođendan

Je li Škoro otišao zato što mu je glavni financijer stranke predbacio da su svi osim njegove sestre nezadovoljni vođenjem stranke? Kakve veze s tim ima vino?

29. srpnja 2021. - 18:34

Dok mu u stranci vlada kaos, a sestra šalje ispisnicu, Miroslav Škoro ne izgleda ni najmanje potresen stanjem. Na Facebooku je objavio nasmijanu rođendansku fotografiju na kojoj je uz njega i sin Matija te kućni ljubimac, psić maltezer.   

"Promatraj čestita i gledaj neporočna: mirotvorac ima potomstvo." (Psalmi 37,37) Jučer je bio Matijin rođendan, danas je moj. Hvala svima koji su nas se sjetili i čestitali nam – napisao je Škoro.

Ispod mu je poznati svećenik pater Ike Mandurić, koji je svojedobno zaustavio policiju na Markovu trgu na prosvjedu branitelja, i zazivao novi Bljesak, napisao kako se ponio dostojanstveno.

image
rođendanska fotografija
facebook

„Na mene ste ostavili vrlo pozitivan dojam koji ću pamtiti. Grešaka je, kako ste i priznali, bilo. Ali zločestoće nije. Ipak su Vas - moj je dojam - vodili čisti i plemeniti motivi. Osjećao sam dužnost priznati Vam to. I zaželjeti vam Mir. Blagoslov Božji! – napisao je Mandurić.

- Sretno obojici, a i ja bih bila sretna s vašom jednom objavom o tome zašto ste otišli..., napisala mu je jedna članica stranke. U vrlo kratkom vremenu skupio je ogroman broj čestitara.  

„Ocu i sinu sretan rođendan, puno zdravlja i dug život. Ne bih se na današnji dan osvrtala i kvarila ugođaj, ali nadam se da ste svjesni da jednostavno moram. Dragi sad već bivši predsjedniče, obećali ste da nas nećete nikada ostaviti… Vjerujem da ste i sami svjesni da ste nam dužni malo bolje pojasniti tako ishitrenu objavu vaše ostavke. Dokle god se budu oglašavali razni Radići, Peterneli pa čak i vaša sestra, respektiram sve. Mislim da ćemo ubrzo čuti da nam se javno, oglasite i da znamo gdje smo, kud smo i na čemu smo. Svjesni ste da to morate čim prije napraviti – poručila mu je druga pratiteljica.

"Lagao bih kad bi rekao da nisam razočaran zbog vaše ostavke. Zbog vase karizme sam se i prikljucio DP-u i ne mislim da ce sad biti isto..., navode dalje.

 

Danas je pak Škorina sestra, saborska zastupnica Vesna Vučemilović, zatražila da je ispišu iz stranke.

– Poštovani, zahtijevam da me s danom 28. srpnja 2021. godine žurno ispišete iz članstva političke stranke Domovinski pokret te mi pošaljete potvrdu da više nisam član – navela je Vučemilović u kratkom dopisu koji je poslala stranačkoj središnjici.

– Bit ću nezavisna zastupnica – kratko nam je u četvrtak odgovorila nakon što je potvrdila da se ispisala iz stranke.

image
Goran Mehkek/Cropix

U dosadašnjoj hrvatskoj stranačkoj političkoj praksi bilo je raznih političkih drama i raskola, angažiranja zaštitara, traženja ključeva stranačkih prostorija još od Amruševe i HSLS-a. Kroz sve te faze prolazio je i veliki politički pokret kao što je HDZ, kao i manje stranke poput Mosta i Živog zida, ali ovakve političke poteze kakve gledamo u Domovinskom pokretu dosad još nismo vidjeli. Prvo šef stranke, koji je jedini njezin brend, naprasno podnosi ostavku i to putem društvene mreže, pritom ostaje potpredsjednik Sabora. Za to vrijeme njegova agilna sestra ratuje s njegovim zamjenikom i v.d. predsjednika stranke Marijem Radićem. Nju je pak u stranku dovukao upravo brat Miroslav, jer – kako nam je sama kazala – njezini su interesi bili potpuno drukčiji, ali mu je odlučila pomoći.

Onda je brat naglo povukao ručnu i sestru ostavio na brisanom prostoru. Ona se kao lavica borila da se on vrati, inzistirala na tome da se sazove sjednica Predsjedništva i raspravi o Škorinoj ostavci, a kad je vidjela da je u manjini i da se zbog njezinih javnih istupa pokreće stegovni postupak, što je korak do izbacivanja, odlučila ih je preduhitriti i sama poslati ispisnicu. Cijelo to vrijeme dok mu sestra i kolege ratuju svim sredstvima, dok se mijenjaju brave na stranačkim prostorijama, dok nju optužuju za "zloporabu unutarstranačkog položaja i nanošenje štete ugledu stranke", Škoro se drži podalje od medija, daje tek razgovor za Hrvatski tjednik u kojem vezano za svoju ostavku kaže da je "odluka sazrijevala postupno”, ali je ”donesena naglo i u trenutku”.

image
Damjan Tadić/Cropix

"Mišljenja sam da je tako najbolje... Mislim da Domovinski pokret sad ima tri godine za pripremu sljedećeg izbornog ciklusa. Profilirali su se zastupnici, nametnuli su se ljudi svojim izbornim i radnim rezultatima i sazrelo je vrijeme da stranku koja djeluje zadnjih godinu i pol, jednostavno treba presložiti. DP ne smije biti ničiji talac, pa ni moj i mora se razvijati. Svjestan sam da trenutno ima i ljutih i razočaranih, kao i onih koji likuju jer ne razumiju. Vrijeme će, nadam se, pokazati da sam bio u pravu", rekao je Škoro za Hrvatski tjednik.

Prema nekim izvorima iz stranke, navodno je neposredno prije nego što je prošli tjedan podnio ostavku bio razočaran jer mu je Mario Radić predbacio da saborski zastupnici i svi članovi Predsjedništva, osim njegove sestre, nikako nisu zadovoljni time kako vodi stranku.

Već duže vrijeme kruži i trač da je Domovinski pokret kupio od Škore njegovo vino u vrijednosti od oko 700 tisuća kuna, kako bi ga za prošli Božić dijelili kao dar. Na pitanje novinara je li Škoro zamoljen da ode s čelnog mjesta zbog problematičnih financija unutar stranke kao što je, primjerice, naručivanje vlastitog vina na račun stranke, Mario Radić je odgovorio:

– Svašta se priča. Ne bih ništa komunicirao. Sve što je Škoro rekao u svojim izjavama to je tako. Je neko vino naručivano, ali netočna je informacija da se radi o 700 tisuća kuna.

image
Dragan Matić/Cropix

Uoči sjednice Predsjedništva Škoro je za "Večernji list" kratko poručio kako nema potrebe za pokretanjem bilo kakvih postupaka, posebice ne protiv Vesne, jer ona "postavlja pitanja na koja ima pravo". Uz to je dodao da je njegova sestra najvrjednija saborska zastupnica te da bi ga "jako ražalostilo da je uzalud dao stranci sve svoje pjesme, ovo zdravlja što mu je ostalo i nosio metu na čelu u tri izborna ciklusa".

– Vjerujem u budućnost Domovinskog pokreta i nadam se da ćemo svi ostati u njemu – izjavio je dan prije nego što je njegova sestra izišla iz stranke.

Na toj sjednici Predsjedništva jedino je Ružica Vukovac, nekadašnja članica Mosta, bila na strani Vesne Vučemilović. Rekla je da joj je ona iznimno draga kolegica i da ne može protiv nje.

item - id = 1116371
related id = 0 -> 1127836
related id = 1 -> 1127052
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2021 14:13