StoryEditorOCM
Politikanovi potres

Davor Matijević: Dosta nam je poraza, Grbin mora otići! SDP treba korjenitu promjenu, postajemo vječna oporba

Piše Marina Karlović-Sabolić
10. lipnja 2024. - 11:19

Da Peđa Grbin ima imalo morala, ostavku bi dao već nakon parlamentarnih izbora. U SDP-u trebaju zapuhati novi vjetrovi, jer smisao našeg postojanja nije zadovoljavanje porazima, nego izborne pobjede. Tvrdi to u izjavi za Slobodnu Dalmaciju predsjednik splitskog SDP-a Davor Matijević.

SDP je na izborima osvojio 5,96 posto glasova i četiri europarlamentarna mandata. Štoviše, ni peti mandat nije bio predaleko. Jaka stranačka imena povukla su listu i u uvjetima izuzetno niskog odaziva SDP spasili od fjaska. Što je potaknulo nagađanja o Grbinovom ostanku na čelu SDP-a.

- Rezultat je zadovoljavajući jer smo ostvarili zadani cilj od četiri mandata, ali nemamo pravo na slavodobitnost dok je HDZ i dalje najjača stranka.  Pokazalo se i da smo dobili oko 9 tisuća glasova manje nego prije pet godina, što dodatno ukazuje da nemamo dovoljno razloga za sreću i optimizam – smatra Matijević.

image

Jesu li porazi na parlamentarnim i europskim izborima kraj za Peđu Grbna?

Andreas Solaro/Afp

Vječni gubitnici

Komentirao je i činjenicu da SDP već četvrti put zaredom gubi parlamentarne izbore.

- SDP se mora prestati zadovoljavati porazima jer to nije smisao našeg postojanja. Smisao našeg djelovanja je provedba socijaldemokratskih vrijednosti u društvu, što ne možemo realizirati kao vječna oporba HDZ-u. SDP treba korjenitu promjenu i to je nešto čemu se moramo prvo posvetiti. Ne smijemo više biti stranka čiji će smisao biti foteljašenje i biti platforma za postavljanje uskog kruga prijatelja u Sabor – navodi predsjednik splitskog SDP-a.

Pitamo ga očekuje li da e Grbin kandiidra na unutarstranačkim izborima.

- To ovisi isključivo o njemu i on ima apsolutno pravo tražiti novi mandat, ali da ima imalo morala dao bi ostavku već 17.travnja. Mislim da njegova kandidatura nije dobra ni za njega ni za stranku, ali to je odluka koju će ipak on sam donijeti. Siguran sam samo da će SDP-om uskoro zapuhati novi vjetrovi kada više nećemo slaviti poraze i kada će svima biti jasno koje su to vrijednosti i politike za koje se SDP zalaže – zaključuje Matijević. Uvjeren da će ovi izbori unutar SDP-a biti „prvi koji će proteći u konstruktivnom i drugarskom tonu“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2024 11:19