StoryEditor
Politikapotpredsjednica EK

Dubravka Šuica predložila da se Konferencija o budućnosti Europe održi u Dubrovniku

Piše Hina
20. siječnja 2020. - 15:05
Vice President of Democracy and Demography Dubravka Suica takes the oath of office, on January 13, 2020, at the Court of Justice of the European Union in Luxembourg. (Photo by JOHN THYS/AFP)AFP

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica predložila je u ponedjeljak, na sastanku predsjednika parlamentarnih odbora za europska pitanja država članica Unije (COSAC) u Zagrebu, da Konferencija o budućnosti Europe započne u Dubrovniku 9. svibnja.

Šuica, potpredsjednica EK za demokraciju i demografiju, zadužena je za organiziranje Konferencije o budućnosti Europe koja bi trebala, prema zamisli Europske komisije, započeti 9. svibnja 2020., na Dan Europe i trajati dvije godine, ali teme, okvir i formu još trebaju usuglasiti Komisija, Vijeće i Europski parlament.

„Otvaranje bi se moglo održati negdje u Hrvatskoj, moj je prijedlog Dubrovnik“, kazala je.

„Ako se to prihvati hrvatski bi parlament trebao imati važnu ulogu u tome“, dodala je.

Konferencija je zamišljena kao forum za povezivanje europskih građana, civilnog društva i europskih institucija s ciljem da Europljani kažu kakvu Uniju žele i kako njome upravljati.

Predviđa se da kroz narodne skupštine, agore, više od tisuću običnih građana raspravlja i iznosi svoje ideje o budućnosti EU.
Prijedlog je da bude šest takvih agora s po 200 - 300 građana u svakoj, među kojima najmanje troje iz svake države članice, a šest tematskih agora održavalo bi se u raznim dijelovima Unije. No iznad agora bi postojali politički dužnosnici i birokrati koji će ideje građana pretakati u prijedloge odluka.

„Cilj konferencije je uspostaviti pravu vezu između razmišljanja građana i donošenja političkih odluka“, kazala je Šuica i napomenula kako je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen obećala uzeti u obzir mišljenja građana.
Šuica je istaknula kako se ne isključuje ni promjena Ugovora o Europskoj uniji, ako se pokaže da je to zahtjev građana, iako se Komisija ne zalaže za to.

Mairead McGuiness, prva potpredsjednica Europskog parlamenta zadužena za odnose s nacionalnim parlamentima, kazala je kako je potrebno više slušati „zabrinutosti građana“ i vidjeti je li potrebno mijenjati ugovore EU-a.

„Pripremite se za kompromis. To je esencijalno kako bi građani dobili ono što žele“, poručila je McGuiness.

Izdvojeno

13. srpanj 2020 11:22