StoryEditor
Politikašto je u pozadini?

Burne reakcije u Domovinskom pokretu nakon Škorine ostavke. Najoštrija je njegova sestra koja mu poručuje: ‘Ako nije bio spreman, nije ni trebao ulaziti u politiku...‘

21. srpnja 2021. - 13:33

Ne stišavaju se burne reakcije nakon jučerašnje iznenadne ostavke Miroslava Škore na mjesto predsjednika Domovinskog pokreta. Najburnije je reagirala njegova sestra, saborska zastupnica Vesna Vučemilović koja je ogorčena je svime što se događa u stranci. Iako je s bratom iznimno bliska tvrdi kako joj je nejasno što je u pozadini njegove ostavke. Poznato je kako je Škoro svoju sestru često opisivao kao ključnu kariku i kao svoj osobni najveći oslonac.

„Ne vidim drugi razlog za ostavku nego razilaženje oko budućih koalicija s drugim strankama. Domovinski pokret je potvrdio status treće opcije na lokalnim izborima i sve je nejasno – izjavila je za Jutarnji list Vesna Vučemilović. Ona je i članica Predsjedništva stranke.

Zbunjena je, kaže, jer je Miroslav najavio konsolidaciju stranke, rad na terenu, a potom za dva dana objavio da podnosi ostavku.

„Osim toga, on je na Facebooku objavio da podnosi ostavku, a odmah nakon toga je objavljena zahvala za njegov rad koja je očigledno već bila pripremljena. A kakve su to rečenice u tome pamfletu?! Kao da se netko sprda, kao da se piše hvalospjev velikom vođi – ljuti se Vesna Vučemilović i pita kako se moguće da je taj tekst već bio pripremljen ako nije nitko znao za ostavku?

image
Nera Simic/Cropix

Kaže kako su se i munjevito po WhatsApp grupama počeli pisati tekstovi zahvale.

- Neki su znali, ili planirali nešto. Zanimljivo je da je Škorin Facebook vodila Mateja Jozelić, a glasnogovornica je Marija Čolak. Sve to izgleda kao da su se dva PR-ovca dopisivala. Nismo mi Facebook stranka, nego smo stranka koja ima svoja tijela. To su preozbiljne stvari da o njima ne raspravlja Predsjedništvo, ali i Domovinski odbor kao izuzetno važno tijelo koje do sada nije imalo ni jednu sjednicu, a po Statutu mora imati barem jednu između dva zasjedanja Sabora – rekla je Vučemilović za Jutarnji list.

Za svog brata veli da je jako emotivan čovjek i da će teško povući ostavku.

- Ali se mora sastati Predsjedništvo da vidimo kako stranka diše. Nije to baš onako kako to piše u PR priopćenju. Njegov odlazak će destabilizirati stranku – navela je.

 Nije isključila mogućnost da će se osobno kandidirati za predsjednicu stranke.

- Vidjet ćemo koliko je ljudi za Škorinu ostavku. Najprije se treba izjasniti Predsjedništvo, pa Domovinski odbor, pa stranački Sabor. Moraju početi funkcionirati tijela stranke, mora se čuti članstvo. Govorimo o 10.000 ljudi. Ne mogu prihvatiti ni Škorine argumente. Politika je krvav posao, i ako nisi spreman na to ne treba je se ni prihvatiti. Što govore o Plenkoviću, o Medvedu?! – oštro je poručila Vučemilović.

Ostavku je jučer podnio glavni tajnik Domovinskog pokreta Darijo Žepina, a Vučemilović smatra da isto mora učiniti i Mario Radić koji je politički tajnik. Škorinom ostavkom automatizmom je postao prvi čovjek stranke.

Govori se da je Škoro u sukobu s Radićem već neko vrijeme, a prema neformalnim izjavama iz stranke u pozadini se kriju različite vizije kako bi Domovinski pokret trebao nastaviti svoje političko djelovanje. Sukob se zaoštrio oko koalicija koje bi Domovinski pokret mogao sklopiti u nekim lokalnim sredinama s HDZ-om. Škoro se navodno protivio koaliranju s HDZ-om, a u stranci su postojali pritisci da se ide u suradnju s njima.

Oglasio se i saborski zastupnik Stipo Mlinarić Ćipe, a ostavku je komentirao i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

 -Miro i ja smo proveli toliko neprospavanih noći u predsjedničkoj kampanji i tu smo se jako dobro upoznali, toliko dobro da ga i danas zovem svojim bratom. Toliko mi Miro znači. Kroz predsjedničku kampanju primio je puno niskih udaraca, toliko laži u javnom prostoru nikada nisam vidio o nekom političaru. (...) Tu je Miro Škoro izrekao jednu rečenicu koja će mi zauvijek ostati urezana u pamćenje: “Nas nitko više ne može zaustaviti!”, poručio je na Facebooku Stipo Mlinarić uz poruku Škori da bi se mnogi na njega mogli ugledati.

Ivan Penava je kazao kako m uje žao što je do toga došlo, ali da uvaža pravo svakoga da u određenom trenutku ima mogućnost povući poteze koje smatra potrebnima. „ No ovo je definitivno za mene osobno bilo iznenađenje - poručio je Penava.

image


 
Vlado Kos/Cropix
item - id = 1114236
related id = 0 -> 1135742
related id = 1 -> 1135314
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2021 06:36