StoryEditorOCM
Politikaništa od sudovanja

Buljev zahtjev nije impresionirao većinu zastupnika: Odbili mu molbu za skidanje imuniteta

Piše hina
7. lipnja 2023. - 13:38

Hrvatski sabor u srijedu se oglušio na molbu Mira Bulja (Most) da glasuje suprotno prijedlogu Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) i da mu skine imunitet kako bi na sudu dokazao da Mate Jujnović prevozi djecu u starim autobusima i ugrožava im živote.

„Molim vas, vapim da mi skinete imunitet“, tražio je Bulj od kolega, no njih čak stotinu zaključilo je da mu imunitet treba ostati, i da se, dok mu traje mandat, protiv njega neće pokretati kazneni postupak zbog klevete kako su to tražili privatni tužitelji.

Bulja su, naime, željeli tužiti Mate Jujnović, prokurist tvrtke Promet Makarska i tvrtka Promet Sinj zbog izjava o stanju autobusa tih tvrtki i optužbi da ugrožavaju sigurnost djece koju prevoze. 

Bulj je i danas ponovio da Jujnović vozi djecu u autobusima starijim od 30, 40 godina i ugrožava im živote, a da on, kao gradonačelnik Sinja, mora plaćati prijevoz tim autobusima.

Vapim da mi skinete imunitet, da na sudu dokažem da županija Splitsko-dalmatinska tim kriminalcima daje dozvole da prevoze djecu, a autobusi gore svaki tjedan, ustrajavao je Bulj.

Njegovu je zahtjevu bilo voljno udovoljiti samo deset zastupnika, među njima Nikola Grmoja i Marija Selak Raspudić.

HDZ koristi ovu situaciju da bi se nabacivao blatom prema Bulju i prikrio činjenicu koliko dobro upravlja Sinjom, kazala je zastupnica.

Uobičajena je praksa da Sabor ne udovoljava zahtjevima privatnih tužitelja da skine imunitet zastupniku za kaznena djela klevete, no to ne znači da zastupnike nikada ne mogu tužiti.

Naime, tužitelji trebaju pričekati kraj mandata zastupnika, imajući na umu da dok traje imunitet ne teče zastarni rok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 23:20