StoryEditor
PolitikaUŽIVO iz HDZ-a:

Plenković u stožeru HDZ-a dočekao veliki pljesak. U početku se HDZ-ovci suzdržano pozdravljali laktovima, a kako je večer odmicala krenulo je grljenje

5. srpnja 2020. - 19:27

Oko 20:30 predsjednik stranke Andrej Plenković stigao je u stožer HDZ-a.

Dočekan je velikim pljeskom.

Zbog koronavirusa, nema uzvanika koliko bi ih bilo u normalnim okolnostima. U početku su se svi pozdravljali laktovima i šakama, nije bilo rukovanja, no kako je večer odmicala, zaboravilo se na koronu, krenulo je grljenje i slavlje. U kutijama su spremni i šampanjici koji čekaju službene rezultate Državnog izbornog povjerenstva. 

PRIJE:
Nakon objave izlazne ankete u 19 sati u kojoj premoćno vode, u stožeru HDZ-a prolomio se veliki pljesak,  zadovoljstvo je očito, ali nema velike euforije. 

Zbog posebnih epidemioloških uvjeta HDZ-ov stožer prvi put izborne rezultate čeka pod otvornim nebom u dvorištu  Arheološkog muzeja u samom središtu Zagreba, a prije prvih izlaznih anketa pušta se Neno Belan i „Sunčan dan“.

„Ovo su predikcije, ali naravno da smo zadovoljni i zahvalni smo biračima koji su očito prepoznali da smo u ove četiri godine vodili konzistentnu politiku. Treba podsjetiti da se HDZ od prvog dana mandata suočavao s ozbiljnim krizama i izlazio kao pobjednik – komentirao je izlazne ankete ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Na pitanja oko mogućeg sastavljanja buduće Vlade s Domovinskim pokretom koji je prema anketi osvaja 16 mandata, Božinović je kazao kako prvo treba pričekati rezultate.

„ Kad vidimo što je na stolu, razgovarat ćemo, vjerojatno ćemo morati ulaziti u razgovore. Ali, nije isto ulazite li s većim ili manjim brojem mandata, o tome ovisi s kakvom snagom se ulazi u pregovore Hrvatski građani su nam dali mandat da s boljeg položaja idemo u pregovore – komentirao je.

Tu su svi viđeniji HDZ-ovci, glavni tajnik Gordan Jandroković, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, šef diplomacije Zvonimir Frka-Petešić, analitičar Robert Kopal, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek,  ministar branitelja Tomislav Medved…. 

U stožer HDZ-a stigao je i stranački veteran Vladimir Šeks.

image
Arheoloski muzej.
Na fotografiji: Vladimir Šeks.
 
Goran Mehkek/Cropix

Prema osvježenim rezultatima izlaznih anketa HDZ je povećao svoju prednost. Tako bi prema anketama osvojili 62 mandata, dok bi SDP-u pripala 43 mandata.

Ministar Tomislav Ćorić: " Zadovoljni smo rezultatima. Zahvaljujem se svima koji su dali povjerenje. Izlazne ankete zovu na optimizam, no čekat ćemo rezultate DIP-a. HDZ je učinio veliki iskorak. Naša kampanja bila je afirmativna. Nadamo se da će rezultati ići u ovom smjeru. Koalicija s Domovinskim pokretom? Odluka je na stranačkim tijelima"

image

Na fotografiji: Karlo Ressler i Zvonimir Milas.
 
Goran Mehkek/Cropix

Izlaznim anketama zadovoljan je i Željko Reiner.

- HDZ je ostvario značajnu prednost. To smo očekivali, vjerujem da ćemo, na temelju takvih predviđanja, imati slične rezultate izbora. Naravno, to su samo izlazne ankete, i to bez dijaspore. Mislim da rezultati mogu čak i bolje izgledati na kraju - kazao je

Svi HDZ-ovci zahvaljuju građanima što su izašli na izbore.

"Mnogi su ih strašili pandemijom korone, a izlaznost je bila neznatno manja nego prošli put - poručio je Reiner.

Reiner je komentirao i rezultat Mosta koji je osvojio osam mandata. "Teško je govoriti o njihovom povratku budući da je ovaj rezultat dvostruko lošiji nego prije četiri godine".

image
Goran Mehkek/Cropix

Ivan Anušić, potpredsjednik HDZ-a i osječko-baranjski župan. 

"Hvala biračima. Iako je riječ o izlaznim anketama, one pokazuju nekakav okvir i smjer, a to je da je HDZ pobijedio na ovim izborima. To znači da su građani prepoznali što je vlada radila u protekle četiri godine. Ja bih izdvojio svoju 4. izbornu jedinicu, ponosan sam na rezultate i sada se bacamo na posao", kazao je Anušić. 

image

 
Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2021 09:53