StoryEditorOCM
PolitikaJOŠ JEDAN KANDIDAT

Bitka u SDP-u se zahuktava - i Ranko Ostojić ulazi u utrku za novog šefa: ‘To sam odlučio nakon današnje vijesti...‘

Piše Vijesti sd
21. kolovoza 2024. - 16:59

Pomalo neočekivano, ali utrka za novog lidera SDP-a, ipak se zahuktava. U bitku za prvog čovjeka stranke odlučio je ući još jedan njen aktualni potpredsjednik. Riječ je o bivšem ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću koji je ranije već išao po potporu članstva za predsjeddika SDP-a. Prvi puta 2016. godine nakon što je čelno mjesto u stranci napustio današnji predsjednik države Zoran Milanović. Tada mu je šef kampanje bio Peđa Grbin. Za predsjednika se kandidirao i četiri godine kasnije i to neposredno prije istekao roka za kandidaturu. Bilo je to veliko iznenađenje obzirom da je u toj kampanji ranije isticao kako se neće natjecati za čelno mjesto u stranci i to iz razloga kako ne bi naštetio kandidaturi Peđe Grbina koji je na tim izborima, na kraju i odnosio pobijedu piše Večernji list. 

image
Nikola Brboleza/Cropix

Da je zatražio podršku županijskih odbora za svoju kandidaturu potvrdio je za Večernji i sam Ostojić upozorivši da su do utvrđivanja kandidature sve samo najave. Dodao je i kako se nada da  se neće dogoditi i najava uskraćivanja kandidature Zoranu Paunoviću. Naime, kako je sam Ostojić napisao u poruci koju je poslao svim šefovima županijskih organizacija i gradonačelnicima u kojoj ih moli za potporu za svoju kandidaturu, Ostojić je, kao ključni motiv za svoju kandidaturu spomenuo upravo gradonačelnika Makarske Zorana Paunovića za kojeg se ranije moglo čuti da se ima ambiciju također kandidirati za predsjednika stranke.

Međutim, Paunović je u tome spriječen, odnosno upozoren je da mu kandidatura neće proći jer nema pet godina članskog staža u SDP-u. Izvori iz SDP-a kažu da Paunoviću nedostaje točno 11 dana da bi taj statutarni uvjet mogao ispuniti.

- Moja namjera je bila kandidirati se za člana Predsjedništva, ali nakon današnje informacije da će Zoranu Paunoviću, gradonačelniku Makarske biti uskraćena mogućnost kandidiranja za najvišu funkciju u SDP-u odlučio sam zatražiti podršku i za funkciju predsjednika - stoji u poruci koju je Ostojić poslao šefovima županijskih organizacija stranke.

image
Goran Mehkek/Cropix

Za čelno mjesto u SDP-u do sada su zainteresirani i Siniša Hajdaš Dončić, Sanja Major i Mladen Kešer.  Aktualni predsjednik SDP-a Peđa Grbin u utorak je pozvao sve članice i članove koji imaju takvu ambiciju da istaknu svoju kandidaturu za funkcije koje ih zanimaju.

Kandidature mogu predati u idućih 10 dana, da će kampanja će trajati do 13. rujna, a zatim slijedi izbor novog vodstva stranke. Nakon što se izabere predsjednik ili predsjednica SDP-a, slijedi konstituiranje Glavnog odbora stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 13:18