StoryEditor
Politikarestart koalicija

Bernardić obećao sniziti PDV u turizmu na 10 posto, iznajmljivačima opraštanje paušala: Danas u Dubrovniku vidite da je riječ o turističkom Armagedonu

Piše Silvia Rudinović/Dubrovački vjesnik
23. svibnja 2020. - 13:02
Božo Radić/HANZA MEDIA

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić i lider Restart koalicije na predstojećim parlamentarnim izborima iz Dubrovnika je danas poručio kako će odmah nakon 5. srpnja, uvjeren u izbornu pobjedu, sniziti PDV u turizmu na 10 posto, izići u susret nautičkom sektoru i omogućiti da privatni iznajmljivači u 2020. uopće ne plaćaju paušal, javlja Dubrovački vjesnik.

- Kad prođete danas Dubrovnikom, nakon koronakrize i u jeku pandemije, vidite o kakvom je turističkom Armagedonu riječ. Posljedice ćemo osjećati još dugo. Nažalost, ova Vlada u posljednje četiri godine nije napravila nijednu reformu, osim što je napravila puno korupcije, jer jedanaest ministara je zbog sumnje u korupciju moralo otići, prema ljudima koji žive od turizma bila je maćeha. Nikad gori odnos nismo vidjeli u posljednjih 30 godina.

Podsjetit ću vas da je boravišna pristojba u nautičkom turizmu podignuta čak za 10 puta, da je u turističkom sektoru Hrvatska imala najveći PDV u Europi. Istovremeno, Vladinim odlukama je omogućeno da se malim iznajmljivačima paušalni porez digne do pet puta. Turistički sektor je bio itekako pogođen i stoga je Hrvatskoj potreban potpuni restart – izjavio je predsjednik SDP-a.

Poljoprivrednicima doline Neretve obećao je snažno zalaganje da se kroz zadrugarstvo, veću cijenu proizvoda i klaster s turizmom, omoguće plasiranje proizvoda.

Je li to onaj Bačić?

Ovaj saziv sabora Bernardić je nazvao „nikad viđenom političkom korupcijom koalicije Bandić-HNS-Plenković“.

- Glas za HDZ je glas za korupciju – poručio je Bernardić iz Dubrovnika, a na upit da komentira izjavu predsjednika HDZ-a kako je glas za Miroslava Škora glas za SDP, Bernardić je rekao: „Sve što misle o Plenkoviću i HDZ-u, građani će reći na izborima, 5. srpnja, i to uvjerljivo. Ne mislim više komentirati Plenkovićeve izjave, a nakon pobjede Restart koalicije, više neće biti ni potrebno“.

Na pitanje, što kaže na riječi Branka Bačića iz HDZ-a, kako nitko osim te stranke nema izborni program, Bernardić je odgovorio: „Je li to onaj Branko Bačić koji je preko noći upisao 26 nekretnina u imovinsku karticu?“.

image
Božo Radić/HANZA MEDIA


- Ovo je bio najturbulentniji saziv Hrvatskog sabora, a možda i najsramotniji s obzirom na broj zastupnika koji su iznevjerili birače i promijenili dres tijekom mandata – rekao je bivši zastupnik Arsen Bauk, i dodao: „Jandroković je rekao kako SDP nema nikoga tko je kao Plenković, i ja se s njim moram složiti. Doista, nemamo takvog talenta koji bi od 21 ministra, na kraju mandata zadržao samo njih šestero“.

Arsen Bauk Nikoli Dobroslaviću: "Preporučujem mu da pođe na Osojnik otkopati onaj kamen temeljac kojega su prije desetak godina postavili za autocestu“.

Dobroslaviću, otkopaj kamen

Petnaest je ministara otišlo, 18 je umrlih u Domu za starije i nemoćne u Splitu bez političke odgovornosti, a 61 dan je prošao od potresa u Zagrebu bez donesenog zakona o sanaciji posljedica. Po tim će brojkama, kaže Bauk, ostati upamćeni.

Od SDP-a se danas moglo čuti obećanje kako će upravo oni konačno ostvariti projekt brze ceste od zračne luke do Dubrovnika.

Bauk je imao i poruku za dubrovačko-neretvanskog župana Nikolu Dobroslavića: „Preporučujem mu da pođe na Osojnik otkopati onaj kamen temeljac kojega su prije desetak godina postavili za autocestu“.
Sramotno je, rekao je predsjednik županijske organizacije SDP-a Krešimir Kuran, prebacivanje odgovornosti na roditelje i ravnatelje škola u neodlučnosti, treba li poslati djecu u škole ili ne.

- Ulagivanje Orbanu, jedino je po čemu će se pamtiti ovih pola godine predsjedanja Hrvatske Europskom unijom – rekao je Kuran.

Sramotno je, rekao je predsjednik županijske organizacije SDP-a, prebacivanje odgovornosti na roditelje i ravnatelje škola u neodlučnosti, treba li poslati djecu u škole ili ne.

Bernardić nije htio otkriti koliko će i koji kandidati u desetoj izbornoj jedinici predstavljati Dubrovačko-neretvansku županiju na nadolazećim izborima. S njim su danas u Dubrovniku, Restart koaliciju predstavljali Arsen Bauk, predsjednik SDP-a Dubrovačko-neretvanske županije Krešimir Kuran, veloluška načelnica Katarina Gugić, načelnik Smokvice Kuzma Tomašić, i Jadran Barač, predsjednik dubrovačke organizacije SDP-a. Iako nije nastupio pred novinarima, na dubrovački sastanak sa stranačkim članovima došao je i gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević. Bernardić tvrdi kako unutar stranke nema pritisaka oko sastavljanja liste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. rujan 2020 18:51