StoryEditor
Politikaburno u saboru

Bačić: Premijer se ne distancira od Ćorića. Grmoja: Podržat ćemo SDP-ovu interpelaciju o projektu ‘Slavonija, Baranja i Srijem‘

11. studenog 2020. - 13:53
Goran Mehkek/Arhiv/Cropix

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ustvrdio je u srijedu da nema govora o distanciranju premijera Andreja Plenkovića od ministra Tomislava Ćorića, s obzirom na to da nije nazočio saborskoj raspravi o interpelaciji u vezi vjetroelektrane Krš-Pađene.

"U idućih petnaestak dana raspravit ćemo pokretanje pitanje odgovornosti ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, a raspravit ćemo i odluku o osnivanju istražnog povjerenstva, ali to ne znači da ćemo na svaku iduću interpelaciju odmah reagirati i staviti je na dnevni red. Jasno ćemo unutar vladajuće većine procijeniti na koji ćemo se način postaviti", komentirao je Bačić novinarima najavu sve više interpelacija iz oporbenih redova.

Pravo je oporbe u Hrvatskom saboru da način i metodu svog rada provodi kroz pisanje odgovarajućih akata, bilo da je riječ o interpelacijama, postavljanje pitanja odgovornosti ili prijedloga osnivanja istražnog povjerenstva. Oni žele biti vidljivi na takav način, samo moraju znati da će s druge strane slijediti adekvatni odgovor kako bismo prokazali takvu metodu i način rada, poručio je.

Bačić je demantirao da se premijer Andrej Plenković polako distancira od ministra Ćorića jer se nije pojavio na raspravi o interpelaciji u vezi vjetroelektrane Krš-Pađene.

"Nema uopće govora o udaljavanju predsjednika Vlade od resornog ministra. To je bila interpelacija i ja lučim instrument interpelacije i pokretanja pitanja odgovornosti ministra. Očekujem od predsjednika Vlade i stranke da, prilikom rasprave o ozbiljnijoj temi, kada je u pitanju instrument pokretanja odgovornosti ministra Ćorića, bude u Hrvatskom saboru", poručio je Bačić.

Doista nema potrebe da se premijer pojavljuje na interpelacijama, tim više što je prošli gotovo cijeli tjedan bio u Sabor, dodao je najavivši da će Plenković biti nazočan na predstavljanju proračuna i na raspravi o pokretanju odgovornosti Ćorića.
Kada bude istražno povjerenstvo također nema potrebe biti nazočan, što je bila naša praksa i u ranijem mandatu, napomenuo je Bačić.

Grmoja: Plenković se ne želi previše fotografirati sa Ćorićem

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja u srijedu je znakovitim ocijenio da se premijer Andrej Plenković nije pojavio na raspravi o interpelaciji za Krš-Pađene, rekavši da se se premijer vjerojatno ne želi previše fotografirati s ministrom Tomislavom Ćorićem.

Komentirajući to što Plenković nije bio nazočan na raspravi o interpelaciji, Grmoja je podsjetio na raspravu o opozivu bivšeg ministra obrane Damira Krstičevića, kada je Plenković u Saboru sjedio deset sati.

"Jučer ga nije bilo da brani dvojicu ministara upletenih u aferu i to je, po nama, znakovito. Ne znači da će Ćorić u dogledno vrijeme otići, ali očito Plenković ne smatra baš dobrim za sebe previše se fotografirati uz njega. Možda Ćorić ode kao ministri za koje je oporba pokretala opozive nakon pet, šest mjeseci", rekao je Grmoja.

Ako se premijer ne pojavi na raspravi o opozivu Ćorića, to će biti signal kako postoji mogućnost da Ćorić u dogledno vrijeme ode, mišljenja je Mostovac.

"Interpelacija je dobar alat ako dođe na dnevni red. Za interpelaciju o vjetroelektranu Krš-Pađene imali smo dobru volju predsjednika Sabora, a koji je razlog dobre volje da ovako brzo stavi interpelaciju na dnevni red ne možemo znati jer ona nema rokove kao što ima opoziv", komentirao je najave više oporbenih interpelacija.

Dobro je da razgovaramo o problemima, o korupciji koja je premrežila sve institucije. Kroz ovu raspravu smo poslali poruku da je, nakon Mostova izlaska iz Vlade, Ćorić dao zeleno svjetlo za vjetroelektranu Krš-Pađene, naglasio je Grmoja.

"HDZ se vraća u 2013. godinu, a mi smo svjesni da su svi ugovori tada potpisani bili štetni za hrvatske građane, ali ovaj projekt se mogao zaustaviti jer je investitor išao u izmjenu projekta. Da nije išao u izmjenu projekta ne bi trebao tražiti dodatna 'zelena svjetla' koja mu ministar Slaven Dobrović i Most nisu dali, a koje je ministar Ćorić nakon našeg izlaska iz Vlade dao", kazao je.

Ovdje je riječ o korupciji, uostalom, Josipa Rimac je u pritvoru zbog ovog slučaja, naglasio je Grmoja.

Najavio je da će Most svakako podržati SDP-ovu interpelaciju o projektu "Slavonija, Baranja i Srijem", ali treba razgovarati općenito o provedbi europskih projekata u Hrvatskoj jer ima puno nepravilnosti i pogodovanja, ne samo u Slavoniji.

"Projekt Slavonija se pokazao kao 'mazanje debelog vrata' lokalnih HDZ-ovaca i lokalnih šerifa, ali isto je i u Dalmaciji i dalmatinskoj Zagori, sve to treba propitati", poručio je Grmoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. siječanj 2021 06:25