StoryEditor
Politikakonkretan i jasan

Anketa portala Srednja.hr: neprikosnoveni pobjednik mladih birača je - Željko Kerum, donedavni favorit Ivan Pernar doživio neslavan pad

Piše Marijana Cvrtila
30. lipnja 2020. - 13:27
Željko Kerum sa suprugom Fani: Poštujem mlade ljude, oni su budućnost Splita, Dalmacije, cile Hrvatske...Ante Čizmić/HANZA MEDIA

Mladi, mahom studenti i srednjoškolci, od kojih će mnogi na parlamentarne izbore izići prvi put, ovih su se dana u anketi jednoga od najutjecajnijeg portala o obrazovanju – srednja.hr – izjasnili o tome kome će na predstojećim izborima dati glas.

Portal je to koji vrlo iscrpno izvještava o svim pitanjima koja muče učenike i studente, a dnevno imaju i po više od 60 tisuća jedinstvenih posjetitelja.

Dakle, od svih ponuđenih utjecajnijih stranaka i koalicija, pa do kategorije "ostali", koje je portal srednja.hr stavio na glasanje, neprikosnoveni pobjednik mladih birača je – Željko Kerum sa svojom Hrvatskom građanskom strankom.

Pernarov veliki pad

Online anketiranje na tom portalu uglavnom je završilo (uz sporadično javljanje još pokojeg posjetitelja), a sudjelovalo je respektabilnih oko 22,5 tisuća, mahom mladih, čitatelja portala.

Željko Kerum prvi je izbor za gotovo četvrtinu njih, više od 24 posto ili 5404, slijedi HDZ s 4088 glasova (18,15 posto), Restart koalicija s 3956 glasova (17,5 posto) te Domovinski pokret Miroslava Škore s 2550 glasova ili nešto više od 11 posto.

Mladima su se nešto manje uspjeli nametnuti Most te koalicija predvođena strankom Možemo! (obje oko sedam posto), te koalicija Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus (5,13 posto), dok je neslavni pad doživio donedavni "vladar" društvenih mreža i favorit mladih Ivan Pernar, koji sa Živim zidom može računati na skromna 482 glasa (2,14 posto).

Čime je Željko Kerum, koji gotovo ni u jednoj anketi ne dobiva prolazno mjesto u Sabor, osvojio mladu populaciju i jesu li oni ozbiljno shvatili online anketu, pitamo glavnog urednika i osnivača portala srednja.hr Marka Matijevića.

– Željko Kerum mladima je prepoznatljiv zbog meme kulture i stranice "Žele se vraća" još iz prijašnje kampanje, ali koja i danas ima 50 tisuća fanova i mnogima je ostala u sjećanju. Oko njega uvijek postoji zezancija i to mlade zabavlja – kaže Matijević.

– Mladi ga ne smatraju opasnošću – dodaje – zabavan je i ima svoj đir, dok se ostale, pa i najveće stranke poput HDZ-a ili Restart koalicije, nisu uspjele toliko približiti mladom čovjeku niti su pokazale da imaju ozbiljne politike za mlade kojima bi ih privukli.

– Oni ništa ne govore, recimo, o pitanjima koje bi mladi razumjeli, kao što je pitanje javnog zdravstva i mladih, na primjer hoće li povećati broj ginekologa za djevojke, o pravu na aparatić za zube do 18 godine i slično – ocjenjuje Matijević, dodajući da se, s druge strane, Pernar "ispucao".

Matijević ne misli da će se rezultati ankete nužno pretvoriti u glasove na izborima te podsjeća na to da Kerum izlazi s listom u svega dvije dalmatinske izborne jedinice (IX. i X.), a pitanje je i koliko će mladi biti motivirani izići na izbore.

'Gospođo, mi radimo!'

Zato je Željko Kerum dao svoje viđenje popularnosti među mladima:

– Gospođo, mi radimo! Mladi me cijene zato što sam konkretan i jasan i upućujem poruke mladima. Stare političke garniture uhljebile su se na funkcijama i državnim jaslama 20, 30, 40 godina. Mladi ljudi žele raditi, zarađivati, profesionalno se baviti svojim zanimanjem, ali zbog njih nemaju šanse ući u svijet rada. Ja san u poslu cili život, radim i stvaram. Iza mene su rive, obale, pozornice, hoteli, vrtići… Ja san to napravija. Ja sam zamajac – objašnjava Kerum i dodaje:

– Poštujem mlade ljude, oni su budućnost Splita, Dalmacije, cile Hrvatske, ali, nažalost, nije im se dalo prostora – kaže Kerum.

On i sestra Nevenka od političkog su djelovanja u Saboru uprihodili deset milijuna kuna koje su plasirali potrebitima, bolesnima, siromašnima, penzionerima, studentima – nabraja Kerum te podsjeća da je osobno donirao 750 tisuća kuna za dvoranu na Ekonomskom fakultetu u Splitu, o čemu svjedoči i tabla iznad te sale.

– To ne može skinuti nitko, ni rektor, ni Ante, ni Mate, ni đava, ni Pava! Moj je život pomagat', ne uzimat' – kaže u svom stilu Željko Kerum.

‘Mladi su ga i doveli na čelo Splita‘


Popularnost Željka Keruma među mladima ne iznenađuje dr. sc. Dragana Bagića, izvanrednog profesora Odsjeka za sociologiju zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, koji je istraživao političku pismenost hrvatskih maturanata.

– U vrijeme najvećeg političkog uspjeha Željka Keruma u Splitu intenzivno sam se bavio istraživanjem javnog mnijenja i već se tada pokazalo da su mladi Kerumu iznijeli izbornu pobjedu u Splitu. Rezultati ankete nisu u suprotnosti s onim što smo već vidjeli – kaže Bagić.

To je i vrhunac političkog cinizma, mladi na taj način izražavaju prijezir prema političkim elitama, spremni su podržati opcije koje su najudaljenije od mainstreama a Kerum se više puta uspio predstaviti kao takav.

– Njegov nastup u "Otvorenom" izvrsno odgovara sentimentu mladih. On je ismijavao nove igrače na političkoj sceni i tako pokazao da im nedostaje ozbiljnosti i sadržaja – podsjeća profesor Bagić.

Također, dodaje da se mladima ne može zamjeriti ovakav stav jer postoji problem ponude, odnosno očigledno se na strani ponude ne nalaze alternativne opcije koje bi jasno slale poruke dubinskih promjena koje traže mladi, ali i velik dio društva – ocjenjuje profesor Bagić.

#ZELJKO KERUM#PARLAMENTARNI IZBORI 2020

Izdvojeno

02. srpanj 2020 14:08