StoryEditorOCM
Politikaje li moguće?

Alkohol u krvi od dezinficijensa? Svašta! Evo što kaže stručnjak o bizarnoj tvrdnji bivšeg ministra obrane Banožića

Piše Ivana Krnić/JL
20. svibnja 2024. - 17:25

Alkohol u krvi od dezinficijensa?

Nakon što je bivši ministar Mario Banožić rekao da nije imao alkohola u krvi te da mu nije jasno odakle se pojavilo 0,20 promila, odnosno da vjeruje kako je to mogao učiniti dezinficijens, provjerili smo Pravilnik o uvjetima i načinima uzimanja krvi i urina u sklopu Zakona o kaznenom postupku.

Iz Pravilnika proizlazi, što nam potvrđuju i liječnici, da za uzimanje krvi i urina dolazi zapakirani set. U Pravilniku konkretno piše da "originalni, brojem označeni omot s metalnom kopčom sadrži monovetu za krv označenu naljepnicom s brojem, iglu, bezalkoholnu maramicu za dezinfekciju, monovetu za urin označenu naljepnicom s brojem, obrasce AUK 1 i AUK 2 u dva primjerka te dvije naljepnice istog broja kao na omotu i monovetama za krv i urin".

Nadalje, u nedostatku maramice, dezinfekcija se može izvršiti drugim dezinfekcijskim sredstvom koje ne sadrži etanol, benzin, dietileter, jodne otopine koje sadrže etanol ili druga dezinfekcijska sredstva koja sadrže etanol piše Jutarnji list. 

image
Ronald Gorsic/Cropix

S više liječnika, od kojih su neki i sudski vještaci, provjerili smo je li u teoriji moguće da ako netko prebriše kožu alkoholom, nalaz pokaže prisutnost alkohola u krvi.

Svi su istog stava: u praksi se nisu susreli s tim, ali u teoriji je moguće.

- Teško je reći sigurno da ili ne. U teoriji je moguće, a u praksi teško zamislivo. No, ne znamo detalje, čime je prebrisana koža, pa je i samim time teško donositi zaključak - zaključio je jedan od vještaka.

image
Ivan Peric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 20:04