StoryEditorOCM
Politikaizbori u SAD-u

Ako Biden odustane od utrke za predsjednika, ovo su najizgledniji kandidati za njegovo mjesto. Ima poznatih imena

Piše Vijesti SD
12. srpnja 2024. - 17:55

Brojni demokratski zastupnici pozivaju predsjednika Joea Bidena da prekine svoju kampanju za reizbor nakon neuspjele debate protiv republikanskog izazivača Donalda Trumpa. Dva tjedna kasnije, više od desetak predstavnika u Kongresu, jedan senator i vodeći donatori, uključujući glumca Georgea Clooneyja, pridružili su se rastućem zboru. Niz anketa javnog mnijenja nakon debate sugerira da Trump možda preuzima vodstvo u ključnim državama. Predsjednik Biden i dalje inzistira da ostaje u utrci, ali kako pritisak raste, pozornost se okreće prema potencijalnim zamjenama ako se predomisli u vezi kandidature. Veliku analizu napravio je BBC

Kako bi Biden mogao biti zamijenjen?

Različiti scenariji mogli bi se odigrati tijekom nadolazećih dana i tjedana, ali postoje dva glavna načina na koja bi kampanja za Bidena mogla završiti: on bi se mogao dobrovoljno povući ili bi ga njegova vlastita stranka mogla prisiliti da se povuče. Prva opcija je jednostavnija. Biden je dobio podršku gotovo svih demokratskih delegata koji će glasati na stranačkoj konvenciji u Chicagu u kolovozu. Tko god uspije osvojiti većinu delegata na konvenciji, bio bi novi kandidat. Druga opcija bi bila puno neurednija. Demokrati bi mogli promijeniti pravila i pretvoriti konvenciju u otvorenu borbu protiv želja predsjednika. Ako bi predsjednik Biden dobrovoljno suspendirao svoju kampanju, mogao bi istovremeno dati podršku mogućem nasljedniku.

Tko bi bili vodeći kandidati?

Potpredsjednica Kamala Harris

Potpredsjednica Kamala Harris, koja je već na listi, očit je i sve popularniji izbor unutar stranke za zamjenu Bidena. Kao njegova zamjenica, postala je zaštitno lice kampanje administracije za zaštitu reproduktivnih prava nakon što je Vrhovni sud poništio odluku Roe protiv Wadea. Harris se pokazala kao odana saveznica predsjedniku i žestoko je branila njegov nastup na debati. Nakon događaja, priznala je da je predsjednik imao "spor početak", ali je tvrdila da je kasnije dao sadržajnije odgovore od Trumpa.

image

Kamala Harris

Allison Joyce/Afp

Nekoliko dana nakon debate, dok je rasla zabrinutost oko predsjednikove sposobnosti da ostane na čelu liste, Harris je ponovila svoju podršku Bidenu.

"Vidite, Joe Biden je naš kandidat. Pobijedili smo Trumpa jednom i pobijedit ćemo ga opet, točka," rekla je u utorak.

"Ponosna sam što sam kandidatkinja za potpredsjednicu uz Joea Bidena." Gospođa Harris ima snažno prepoznatljivo ime koje dolazi s poslom potpredsjednice, ali se borila s niskim rejtingom odobravanja tijekom svog mandata. Pedeset i jedan posto Amerikanaca ne odobrava Harris, dok 37% odobrava, kažu prosjeci anketa koje prati FiveThirtyEight.

image

Kamala je trenutno na listi, hoće li joj se pozicija promijeniti?

Sean Rayford/Getty Images Via Afp

Guvernerka Michigana Gretchen Whitmer

Gretchen Whitmer, dvostruka guvernerka Michigana, sve je popularnija demokratkinja iz Srednjeg zapada za koju mnogi stručnjaci nagađaju da će se kandidirati za predsjednicu 2028. godine. Sudjelovala je u kampanji za Bidena u prošlosti i nije bila stidljiva u vezi svojih političkih ambicija. Rekla je za New York Times da želi vidjeti predsjednika iz Generacije X 2028. godine, ali nije izričito sugerirala da bi ona mogla biti ta osoba. Godine 2022. vodila je kampanju koja je ostavila michiganske demokrate pod kontrolom državnog zakonodavstva i guvernerske rezidencije. Ta politička kontrola omogućila joj je provedbu niza progresivnih politika, uključujući zaštitu pristupa abortusu u Michiganu i donošenje mjera za sigurnost oružja.

image

Gretchen Whitmer 

Andrew Caballero-reynolds/Afp

Guverner Kalifornije Gavin Newsom

Guverner Kalifornije Gavin Newsom jedan je od najžešćih zastupnika Bidenove administracije. Često se pojavljuje na kabelskim vijestima hvaleći gospodina Bidena. No, gospodin Newsom ima i vlastite političke ambicije. Često se spominje kao mogući kandidat za 2028. godinu, ali mnogi demokratski stručnjaci sada kažu da bi mogao biti zamjena za gospodina Bidena. Gospodin Newsom povećao je svoj nacionalni profil posljednjih godina kao ključni glas stranke u konzervativnim medijima, a također, putem debate protiv guvernera Floride Rona DeSantisa prošle godine. Bio je jedan od glavnih zastupnika na Bidenovoj katastrofalnoj debati u Atlanti u lipnju, i izbjegavao je nekoliko pitanja u "spin roomu" o tome hoće li zamijeniti Bidena. Za sada, javno stoji uz predsjednika. Putovao je u Washington na sastanak s gospodinom Bidenom i drugim vodećim demokratskim guvernerima, te je bio glavni govornik na Bidenovom kampanjskom događaju u Michiganu na Dan neovisnosti.

image

Gavin Newsom

Bill Pugliano/Getty Images Via Afp

Ministar prometa Pete Buttigieg

Nije tajna da ministar prometa Pete Buttigieg ima predsjedničke ambicije. Kandidirao se za predsjednika 2020. godine i često se spominje kao jedan od najboljih komunikatora Bidenove administracije. Gospodin Buttigieg upravljao je nizom javnih kriza tijekom svog mandata kao ministar prometa. Pomogao je u nadzoru odgovora vlade na željeznički iskliznuće u East Palestineu u Ohiju, kolaps mosta u Baltimoreu i krizu rasporeda Southwest Airlinesa 2022. godine.

Guverner Pennsylvanije Josh Shapiro

Guverner Pennsylvanije Josh Shapiro bilježi visoke rejtinge od kada je izabran 2022. godine u ključnoj državi koju je gospodin Trump tijesno osvojio 2016. Guverner, koji je prethodno služio kao državni glavni tužitelj, radio je preko stranačkih linija tijekom svog mandata. Prošle godine dospio je na nacionalne naslovnice nakon što je brzo obnovio srušeni most na ključnoj autocesti u Philadelphiji - veliko političko postignuće za guvernera u prvom mandatu. Brza obnova bila je hvaljena od mnogih kao savršena infrastruktura za potencijalnog predsjedničkog kandidata 2028. godine.

image

Josh Shapiro s Bidenom

Saul Loeb/Afp
image

Josh Shapiro

Andrew Caballero-reynolds/Afp

Guverner Illinoisa JB Pritzker

JB Pritzker, guverner Illinoisa, povećao je svoj profil posljednjih godina napadima na Trumpa i obranom gospodina Bidena. Milijarder - nasljednik hotelskog lanca Hyatt - brzo objavljuje kritike na račun Trumpa na društvenim mrežama. Nakon debate nazvao je Trumpa "lažovom" i rekao da je on "34 puta osuđen kriminalac koji brine samo o sebi". Poput gospođe Whitmer, gospodin Pritzker ima povijest ostvarivanja ciljeva s liste progresivnih demokrata o pitanjima poput prava na abortus i kontrole oružja.

image

JB Pritzker 

Marco Bello/Afp

Tko su ostali mogući kandidati?

Popis potencijalnih kandidata proteže se izvan ovih demokrata, jer je stranka razvila duboku klupu mogućih budućih predsjedničkih kandidata. Guverner Kentuckyja Andy Beshear, dvostruki demokratski guverner u vrlo konzervativnoj državi, privukao je sve veću nacionalnu pažnju od ponovnog izbora prošle godine. Guverner Marylanda Wes Moore našao se u središtu pozornosti posljednjih mjeseci nakon kolapsa mosta Francis Scott Key u Baltimoreu. Senatori Amy Klobuchar i Cory Booker su se ranije kandidirali za predsjednika i imaju određeno prepoznavanje imena među demokratima. Senator Georgije Raphael Warnock, koji je pobijedio u tijesno vođenoj utrci za Senat u ključnoj državi, također se spominje kao mogući zamjenik gospodina Bidena. Anketa Reuters IPSOS objavljena u utorak pokazala je da je jedina osoba koja bi mogla pobijediti Trumpa u studenom Michelle Obama. No, bivša prva dama je više puta izjavila da nema predsjedničke ambicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. kolovoz 2024 20:02