StoryEditor
Vijestijoš ima oznake jna

Legendarni Perešinov MiG 21 nakon 28 godina vraćen u Hrvatsku: 'Ponosni smo da se ovaj avion, kao simbol junaštva, vratio u našu zemlju'

Piše Tomislav Kukec
7. svibnja 2019. - 14:31
perisin_mig27-070519

Rastavljen na dijelove, u dva kamiona Hrvatske vojske u našu zemlju se, nakon 28 godina, vratio MiG 21 kojim je legendarni hrvatski vojni pilot preletio iz Bihaća u Klagenfurt.

Zrakoplov koji je u to vrijeme pripadao JNA, od tada je bio u Austriji gdje je čuvan kao muzejski eksponat. Zahvaljujući političkim i diplomatskim naporima napokon je ponovno u Hrvatskoj.

- Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati po vlastitom narodu - poznate su riječi koje je Perešin izrekao po slijetanju u Klagenfurt, a na koje su jutros podsjetili prisutni na prigodnoj svečanosti u Zrakoplovnoj bazi Pleso.

- Ponosni smo da se ovaj avion, kao simbol junaštva, vratio u Hrvatsku. Perešinov prelet pokazao je kakve ljude hrvatska vojska i država ima - rekao je general pukovnik Drago Matanović.

 

Zrakoplov će u nedjelju, nakon što ga tehničari sastave, biti izložen ispred Ministarstva obrane u Zagrebu, gdje će ga građani imati priliku vidjeti do kraja svibnja.

Istaknuto je da nije u stanju poletjeti zbog gotovo 30-godišnje stanke, no prisutni su zahvalili Austriji i muzeju u Zeltwelgu što je zrakoplov kao eksponat vraćen u odličnom stanju, očuvan i bez oštećenja.

Rečeno je i kako je operativni dio posla trajao efektivno svega dvadesetak sati tijekom kojih je zrakoplov rastavljen, ukrcan na kamione i dopremljen u Hrvatsku. Još uvijek ima izvornu oznaku 26 112, te boje ratnog zrakoplovstva JNA sa zvijezdom petokrakom.

Perešin, na žalost, nije dočekao ovaj dan. Legendarni pilot poginuo je u akciji tijekom operacije Bljesak 2. svibnja 1995. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. kolovoz 2022 18:54