StoryEditor
Vijesti'Komunistički princ'

Ivo Lola Ribar ponovno na meti huligana: iz parka ukradena bista partizanskoga narodnog heroja

4. ožujka 2018. - 22:19

Bista partizanskoga narodnog heroja Ive Lole Ribara ukradena je u nedjelju s postolja spomenika iz parka u Prilazu baruna Filipovića u Zagrebu, potvrdila je Policijska uprava zagrebačka. 

Policija navodi kako je bista ukradena rano u nedjelju, a o njezinu nestanku dojavili su građani u 14,45 sati.

Prikupljene informacije o bisti policija će objaviti u ponedjeljak.

'Komunistički princ' i nesuđeni nasljednik Tita: tko je bio Ivo Lola Ribar kojeg je Bandić nakon 30 godina vratio u javni govor?

Bandić 'deložirao' Titovo ime s trga, ali zato u Zagrebu postavlja biste sedmorice sekretara i vraća Ivu Lolu Ribara

Ipak nije Lola nego Lolo, ali Hrvate ionako puno više intrigira smrt Ive Ribara i teze o urotama i izdaji

Bistu Ive Lole Ribara u park u Prilazu baruna Filipovića ponovno je postavio u listopadu 2017. zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nakon što je početkom 90-ih skinuta sa svog postolja. 

Nedugo nakon toga pokrenuta je inicijativa Kluba zastupnika Neovisni za Hrvatsku za uklanjanjem biste, zajedno s Bandićevim amandmanom, kojim je pristao na preispitivanja procedure o postavljanju biste koju je sam svečano otkrio.

Početkom prosinca odlučeno je da Ivo Lola Ribar ostaje u parku jer zastupnici zagrebačke Gradske skupštine nisu prihvatili inicijativu stranke Neovisnih za Hrvatsku.

U dva navrata, bista je bila uništena grafiterskim sprejem, no brzo je očišćena. 

Ivo Lola Ribar rođen je u Zagreb 1916., a poginuo na Glamočkom polju u BiH 1943. Za vrijeme studija pristupio je komunističkoj omladini te 1937. vodio omladinsku komisiju CK KPJ, a od 1937. je i tajnik CK SKOJ-a i na toj dužnosti ostao je sve do svoje smrti. Kao član CK KPJ i Vrhovnog štaba sudjelovao je u organiziranju partizanskoga pokreta. Bio je jedan od najbližih suradnika Josipa Broza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. kolovoz 2022 03:36