StoryEditor
Hrvatskasmrdi na nemar

Zviždaču koji je ukazao na ilegalno odlaganje otpada u Smokoviću prijete vozači kamiona. Načelnik Zemunika: Ne znamo ima li tamo i azbesta

19. kolovoza 2020. - 14:08
Vozači kamiona ilegalno odlažu otpad na području NjivicaNikolina Vuković Stipaničev/Ilustracija/HANZA MEDIA

Situacija s divljim odlagalištem u Smokoviću polagano eskalira. Ali ne prema rješenju, nego prema nasilju.

Naime, Zdravko Paleka, mještanin koji je alarmirao javnost o ogromnom divljem odlagalištu na mjestu nekadašnjeg igrališta NK Smoković, u utorak ujutro je dobio nekoliko prijetnji od vozača kamiona koji nastavljaju ilegalno istresati otpad na području Njivica.

– Prijetili su mi i tražili da ih ne snimam. Nisam ih poslušao jer znam da ovo što radim, radim za dobrobit Smokovića i Zemunika Donjeg – kazao nam je Paleka, kojem smo sugerirali da kamiondžije prijavi zadarskoj policiji, što je on obećao učiniti.

Drugi problem je azbest. S novim količinama otpada stiglo je i nekoliko kubika odbačenih salonit ploča za pokrivanje krovova. Ploče su razmrvljene, što znači da je azbest u idealnom stanju za širenje preko zraka. Azbest je opasan otpad i dokazano kancerogen, no, za razliku od nedavnih prosvjeda u Zadru, zbog potpuno legalnog i zakonitog zbrinjavanja azbestnog otpada, u Smokoviću, na svega stotinjak metar od prvih kuća, nitko ne reagira.

Nisu našli slomljene ploče?


O azbestu na Njivicama izvijestili smo i Državni inspektorat, ali njihov inspektor nakon izlaska na teren nije pronašao slomljene salonit ploče. Možda im pomognu naše fotografije koje objavljujemo uz ovaj tekst.

Prijavom Zdravka Paleke u cijeli se slučaj tako konačno uključio i Državni inspektorat. On je naložio Općini Zemunik Donji da, sukladno odluci svog Općinskog vijeća, naloži vlasniku zemljišta da ukloni ilegalno deponirani otpad.

– Općinsko vijeće Zemunika Donjeg donijelo je Odluku o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje odbačenog otpada u kojoj je člankom 3. propisano kako "komunalni redar rješenjem naređuje vlasniku, odnosno posjedniku nekretnine, ako vlasnik nije poznat, na kojoj je nepropisno odložen otpad, odnosno osobi koja sukladno posebnom propisu upravlja određenim područjem (dobrom), ako je otpad odložen na tom području (dobru), uklanjanje tog otpada". "Neprovođenje odredbi članka 36. st. 3. Zakona o održivom gospodarenju otpadom, kažnjivo je po članku 169. stavak 2. točka 5. istog zakona. Državni inspektorat će u idućem razdoblju izvršiti nadzor kontrole Općine Zemunik Donji je li postupila sukladno Zakonu te, ako nije, poduzet će se zakonom propisane mjere", stoji u odgovoru iz Državnog inspektorata.

image
Azbestni otpad na divljem odlagalištu u Smokoviću
Zadarski.hr


Što to praktički znači? Znači da Općina Zemunik preko komunalnog redara treba prijaviti vlasnika zemljišta, a u ovom slučaju taj vlasnik je država. Državni inspektorat dakle od općine traži da prijavi Republiku Hrvatsku jer kao vlasnik nije ništa poduzela na rješavanju problema bespravnog odlaganja otpada na zemljištu u svom vlasništvu! Zgodno, zar ne?

Kako spornim područjem ne gospodare Hrvatske šume, odnosno Šumarija Zadar, na koju bi to adresu općina zapravo trebala prijaviti Republiku Hrvatsku? Na adresu Hrvatskog sabora? Ili Vlade RH? Ili Ministarstva državne imovine? Ili Državnog odvjetništva? Pitali smo to i Državni inspektorat, ali ni oni nisu odmah znali odgovor. Nakon kraće konzultacije, ipak smo dobili objašnjenje.

Koja komedija od države!


Komunalni redar, znači, naređuje državi, u ovom slučaju Ministarstvu državne imovine, da u određenom roku ukloni otpad. Komunalni redar je pritom dužan provesti i nadzor nad tim rješenjem, odnosno provjeriti je li država u skladu s rješenjem provela uklanjanje otpada. Ako država to nije izvršila, jedinica lokalne samouprave, u našem slučaju Općina Zemunik Donji, dužna je po zakonu o svom trošku ukloniti otpad i potom od Ministarstva državne imovine tražiti naknadu za taj trošak. I sad ono najbolje: ako općina ne provede uklanjanje o svom trošku, Državni inspektorat će podnijeti prekršajnu prijavu protiv nje zbog neprovedbe rješenja!

image
Azbestni otpad na na divljem odlagalištu u Smokoviću
Zadarski.hr


Koja komedija od države! Država najprije traži od općine da prijavi državu, a kako država po toj prijavi nema namjeru problem riješiti, obvezuje općinu da problem riješi za nju, ali o svom trošku. A ako općina to ne učini jer, recimo, nema novca, država ih – kažnjava!

Treba li se onda čuditi zašto su divlja odlagališta na svakom koraku? Država očito niti funkcionira niti ima volje riješiti problem divljih odlagališta. Naprotiv, svojom nedjelotvornošću, samo generira problem i pritom od drugih, pod prijetnjom kazne, zahtijeva da ga riješe. Za nju. I to svojim, a ne državnim novcem. Zvuči kao klasični zaplet iz mafijaških filmova.

Ipak, nije sve tako crno. Može biti i crnje. Inspektori su u utorak primijetili da je Općina Zemunik ipak počela uklanjati neki otpad. Načelnik Ivica Šarić i dalje tvrdi da za nastalu situaciji nije kriv ni on ni općina, a prijave koje komunalni redari podnose protiv države nitko ne rješava. Slično je s policijskim prijavama, ako policija nekoga nije uhvatila na mjestu događaja, kao da se ništa nije ni dogodilo. Pitamo ga zašto nakon završetka deponiranja iskopnog materijala od podvožnjaka nije zatvorio deponij, stavio rampu i angažirao komunalnog redara da spriječi dovoz novih količina otpada?

– Zato što se radi o javnoj cesti koja se ne može zatvoriti. A ljudi su stoka i to se ne može spriječiti! – razljutio se načelnik i nastavio:

– Mi nemamo ljude koje možemo 24 sata angažirati na takvim poslovima, na toj lokaciji nemamo struje i internet za postavljanje videonadzora. Od tri postavljene kamere jednu su nam ukrali, a dvije smo premjestili na drugu lokaciju. Te kamere nisu prenosile sliku u realnom vremenu, nego su snimale po nekoliko dana. Kad bi kasnije pregledali snimke, nismo na njima vidjeli ništa što bi pomoglo policiji – odgovara načelnik. Kaže da nema informacije o azbestnom otpadu, a državni inspektori ga još nisu kontaktirali.

– Sve se te prijave svode na isto. Komunalni redar izda nalog vlasniku da ukloni otpad, ali država ništa ne poduzima. I na tome sve staje – zaključuje Ivica Šarić.

image
Azbestni otpad na na divljem odlagalištu u Smokoviću
Zadarski.hr
Iskop nije otpad

Dobro, kako se problem može riješiti, pitamo načelnika Šarića?
– Tako da se naprave izmjene zakona koje će precizno definirati što je otpad, a što nije. Iskop ne bi trebao biti otpad, jer je to u biti građevinski materijal koji se sekundarno može upotrijebiti. Mi smo od viška zemlje iskopane za naš vodovod napravili 600 metara ceste između naselja Goleš i Senj. Predlagao sam takve izmjene bivšem ministru gospodarstva, ali bojim se da me nije razumio.

Šarić: Paleka je zapalio 500 guma

Načelnik Šarić nije mogao prikriti ljutnju prema Zdravku Paleki zahvaljujući kojem se Smoković zadnjih dana našao u središtu medijske pažnje.
– On svašta govori, a ništa ne razumije. A vi to prenosite u novine.
Njegovo je ustavno pravo da kaže što hoće, isto kao i vaše i moje?
– A je li vam rekao da je on tamo, na Njivicama, prvi donio i zapalio 500 automobilskih guma?
Nije, ali to ne znači da općina nije odgovorna za nastalu situaciju?
– Mi nismo odgovorni, nego država – ustrajan je Šarić.
Njegove optužbe prenosimo Zdravku Paleki.
– Ma on sad govori bilo što samo da se ne govori o njemu i problemu koji ima na Njivicama. Sad bi on sve optužio, a ne bi problem riješio. Neka govori što hoće, ja znam što sam radio, i znam što radim...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. listopad 2020 03:10