StoryEditorOCM
Hrvatskapoznati i slavni

Znate li tko je najpoznatija osoba iz vašeg rodnog grada? Nova interaktivna mapa otkiva sve svjetske velikane, evo koga smo pronašli u Dalmaciji uz Modrića i Dioklecijana

Piše PSD
1. kolovoza 2022. - 20:15

Znate li tko je najznačajnija osoba koja potječe iz vašeg rodnog grada? Ako niste sigurni, sad to možete provjeriti na novoj interaktivnoj karti koju je osmislio istraživač Mapboxa i geograf Topi Tjukanov, javlja Jutarnji list. 

Sean Connery najistaknutija je osoba koja dolazi iz Edinburgha, dok je Barack Obama na vrhu liste u Honoluluu, a Freddie Mercury u Zanzibaru.

Kad je u pitanju London, ispada da je Charlie Chaplin najznačajnija osoba britanske prijestolnice, iako su mnogi vjerojatno očekivali da će to biti netko iz kraljevske obitelji.

Što se SAD-a tiče, na vrhu liste u Teksasu su Selena Gomez, Tommy Lee Jones i Beyoncé, u Floridi prednjače Ariana Grande, Jim Morrison i Tomy Petty, a u Kaliforniji vode Marilyn Monroe, Cameron Diaz i Cher.

Interaktivna karta temelji se na studiji objavljenoj u lipnju ove godine - naime, istraživački tim sa Sveučilišta u Parizu predvođen Morgane Laouénan izračunao je ugled osobe na temelju podataka prikupljenih s Wikipedije i internetske stranice Wikidata.

Podaci uzimaju u obzir brojne čimbenike, uključujući broj unosa na Wikipediji, duljinu unosa, prosječan broj pregleda za svaku osobu u razdoblju od 2015. do 2018. godine i ukupan broj vanjskih poveznica, piše Daily Mail.

Korisnici mogu vidjeti tko je najistaknutija osoba u njihovom rodnom gradu u četiri kategorije - kultura, otkriće i znanost, vodstvo ili sport i igre. A možete odabrati i opciju "sve" koja će vam otkriti tko je generalno najznačajnija osoba na spomenutom području.

Gledajući Hrvatsku, rezultati su sljedeći - Josip Broz Tito, Nikola Tesla, Luka Modrić, Ante Gotovina, Goran Višnjić, Dioklecijan... U Dalmaciji smo uz njih pronašli i Željka Keruma. 

Kliknete li na Zagreb, ispada da su među najistaknutijim osobama u hrvatskoj prijestolnici u kategoriji "sve" Miroslav Krleža i Đuro Popijač, a u Osijeku je to Domagoj Vida.

S obzirom da je stranica tek nedavno pokrenuta, za očekivati je da će se i njezin sadržaj s vremenom mijenjati.

A do tad, ako želite saznati kako na interaktivnoj karti stoji vaše rodno mjesto, to možete provjeriti OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 15:01