StoryEditorOCM
Hrvatskapripazite na ovo

Znate li da se klima-uređaj može i zapaliti? Serviser upozorio na fatalnu grešku, mnogi je rade

Piše Vijesti sd
18. srpnja 2024. - 13:57

Tijekom toplinskog udara koji traje tjednima u Hrvatskoj, klima-uređaji rade punom parom. U nekim domovima rade neprekidno i danju i noću, dok se u drugim kućanstvima dozira - u najtoplijem dijelu dana klima je uključena, a navečer se gasi. Sve to ovisi od tome kako netko podnosi vrućinu.

Budući da rade gotovo bez prestanka, mnogi su ove sezone imali problema s klima-uređajima, od sitnijih kvarova pa do ozbiljnijih situacija, kao što je požar koji mogu izazvati neispravan klima-uređaj ili neispravne instalacije. Kako možemo spriječiti da do tako opasnih situacija dođe i postoje li neke naznake koje mogu ukazati na to da će se klima-uređaj zapaliti, objasnio je za N1 Miloš Isailović, serviser klima-uređaja. 

image

 

 

SD

"Ne postoje točne naznake hoće li se klima-uređaj zapaliti. Najbitnije je da je uređaj propisno priključen na elektromrežu i da se redovno održava. Bez jeftinih produžnih kablova i razdjelnika sumnjive kvalitete koji se griju, loše provode i stvaraju rizik od požara. Uređaj koji se ne održava adekvatno trpi veća opterećenja, a samim tim i veći pritisak i temperaturu. Uslijed zaprljanosti uređaja smanjuje se protok zraka, čime se povećava temperatura i stvara mogućnost paljenja neke od komponenti. Kako bi se spriječilo paljenje, povećao vijek trajanja i omogućio pravilan rad, potrebno je uređaj redovno servisirati", naglašava Isailović.

image
/Shutterstock

Dalje on savjetuje da servisiranje treba obavljati jednom godišnje, a u poslovnim prostorijama, gdje se uređaji više koriste, i više puta tijekom godine. "Servisiranje treba obavljati stručno osposobljen serviser. Prilikom servisa kućnih klima-uređaja trebaju se očistiti od prljavštine oba dijela klima-uređaja, vanjska i unutarnja jedinica. Potrebno je provjeriti rade li sve komponente propisano i provjeriti nivo rashladnog fluida u uređaju. Mi sami trebamo čistiti filtere na unutarnjoj jedinici svakih 15 dana, a po potrebi i češće. Redovno servisiranje produžava vijek trajanja uređaja, manje je kvarova, a zrak koji izlazi iz klime je čišći", kaže serviser.

Kako savjetuje Isailović, nije preporučljivo ostavljati klima-uređaj da radi bez nadzora, baš kao i svaki električni uređaj. "Ako je baš nužno, velik broj uređaja ima tajmere kojima je moguće podesiti da se uređaj uključi ili isključi u određeno vrijeme", dodaje.

image
/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 00:49