StoryEditorOCM
Hrvatskanovi pravilnik

Znate li da novi umirovljenici mogu odjednom dobiti i pet tisuća eura? Ovako to mogu izvesti, ali postoji jedan trik

Piše Vijesti SD
22. listopada 2024. - 08:13

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) proteklog je tjedna usvojilo niz pravilnika, među kojima je i Pravilnik o djelomičnoj jednokratnoj isplati korisniku starosne i prijevremene starosne osnovne mirovine, kojim se regulira isplata dijela mirovine iz drugog stupa

Spomenutim pravilnikom reguliran je način jednokratne isplate 20 posto ukupne mirovinske štednje osiguranika u obveznim mirovinskim fondovima. Izmjenama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima koje su stupile na snagu početkom ove godine podignut je prag za jednokratnu isplatu s 15 na 20 posto ukupnog iznosa s računa u drugom stupu.

To znači da novi umirovljenici, osobe koje u mirovinu odlaze od ove godine, imaju pravo na isplatu čak jedne petine svoje mirovine odjednom, piše tportal.

Iako takav model isplate može znatno podići prihode umirovljeničkog kućanstva i barem nakratko osigurati pristojne financijske mogućnosti, treba reći kako dugoročno on znači manju mirovinu, jer se tijekom izračuna ukupne mirovine, bez obzira prima li osoba mirovinu iz prvog i drugog stupa ili sredstva iz drugog prebacuje u prvi stup, u obzir uzima samo preostali iznos, bez već isplaćenih 20 posto iz drugog stupa.

Pravilnikom je predviđeno da mirovinsko osiguravajuće društvo (MOD), tijelo koje je zaduženo za kontrolu transakcija iz mirovinskih fondova, razmjenjuje podatke o isplati s Registrom osiguranika (REGOS), otkriva Mirovina.hr. MOD je, naime, dužan prije sklapanja ugovora o jednokratnoj novčanoj isplati od REGOS-a dobiti posebni obrazac u kojem se navode podaci o osiguraniku, odnosno budućem umirovljeniku.

image
Joško Ponoš/Cropix

Posebno su bitne informacije o tome je li osiguranik stekao pravo na starosnu ili prijevremenu starosnu osnovnu mirovinu, datum ostvarivanja tog prava, ali i datum rješenja o ostvarenju prava na mirovinu kojeg izdaje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Bitno je navesti i je li osiguranik ostvario pravo na jednokratnu isplatu od 20 posto iz mirovinskog fonda. Ovdje postoji jedan trik. Naime, osnovna mirovina, odnosno mirovina iz prvog stupa, ne smije biti manja od najniže mirovine, kako bi osiguranik imao pravo na jednokratnu isplatu, piše tportal

Zanimljivo, ova je opcija vrlo popularna, jer su gotovo svi osiguranici koji primaju mirovinu iz oba stupa, a riječ je o gotovo 19.600 osoba, zatražili jednokratnu isplatu. Lani, dok je ona iznosila 15 posto ukupnog salda s računa u mirovinskom fondu, prosječna isplaćena svota bila je oko 5000 eura. 

Vrijedi reći kako ovoj skupini umirovljenika mirovina iz prvog stupa iznosi u prosjeku oko 765 eura, dok iz drugog dobivaju još oko 100 eura. Iako je to znatno više od prosječnih 571,46 eura, treba reći kako se radi o posljedici vrlo visokih plaća, ali i iznadprosječnog radnog staža. Broj onih koji primaju kombiniranu mirovinu iz oba stupa je i dalje relativno malen, ali taj trend se polako mijenja, pogotovo jer jednokratna uplata od 20 posto ukupnih sredstava stečenih u mirovinskom fondu, mnoge privlači na ovu opciju. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2024 08:14