StoryEditor
Hrvatskaza neke dugove nema zastare

Znate li da neke uplatnice treba doživotno čuvati? 'Šokiralo me kada mi je neki dan stigla opomena za navodno neplaćenu ratu iz, pazite sad, 2003. godine!'

Piše Linda Perić
22. srpnja 2019. - 15:53
Ako ne želite drugi put platiti istu ratu otkupa stana, sačuvajte uplatnice!

Rok za čuvanje većine računa je minimalno tri godine - toliko, naime, traje zastara za tzv. povremena davanja, to jest ona koja ne ovise o mjesečnoj potrošnji. Tu spadaju komunalna naknada, dopunsko zdravstveno osiguranje, pričuva, najamnina, naknada štete, te svi ugovori za osiguranja, osim životnog, koji zastarijevaju za pet godina.

Već nakon godinu dana potrošači se, pak, mogu pozvati na zastaru kad su u pitanju računi za struju i toplinsku energiju, plin, vodu, dimnjačarske usluge, čistoću, HRT pristojbu, poštanske usluge, račun za telefon i internet...

Otkup stana

Iskustvo našeg čitatelja iz Splita (podaci poznati redakciji), govori, međutim, kako bi neke uplatnice trebalo i doživotno čuvati. U njegovu slučaju riječ je o računima za otkup stana koje, kako tvrdi, uredno podmiruje. Vojni stan u Splitu naslijedio je od oca koji je, također, bio uredni platiša.

- Šokiralo me stoga kad sam prije neki dan dobio opomenu iz Ministarstva obrane za dvije, navodno, neplaćene rate; jednu iz 2007. godine, a drugu, pazite sad, iz 2003. godine! MORH, dakle, opominje ljude sa 16 godina zakašnjenja!

Moguće je da je moj otac previdio platiti te dvije rate u mjesečnom iznosu od 350 kuna, a možda je u pitanju i greška Ministarstva. Kako ja išta mogu dokazati? Da čuvam sve plaćene račune unatrag 20 godina trebala bi mi još jedna soba u stanu - žali se naš čitatelj.

Zašto više od desetljeća čekaju sa slanjem opomena za neplaćene obveze, pitali smo u Ministarstvu obrane. Odgovor koji smo od njih dobili je sve samo ne razumljiv.

- Ministarstvo obrane RH provodi usklađivanje pojedinačnih kartica salda konta, te kupcima stana kod kojih je utvrđeno da nisu evidentirane uplate svih dospjelih obroka na ime kupoprodajne cijene stana dostavlja opomene. Ugovori o kupoprodaji stana na obročnu otplatu su dugoročni te je kupac u obvezi redovito podmirivati ugovorene obroke cijene stana do konačne isplate.
Ministarstvo obrane RH redovito, na dnevnoj bazi, automatski knjiži sve uplate koje se odnose na obročnu otplatu stanova, a na temelju izvješća FINA-e, stoga je mogućnost pogreške u pogledu knjiženja uplata svedena na minimum. Na opomenama za neplaćene rate koje Ministarstvo obrane RH dostavlja kupcima stanova navedeni su kontakt bojevi telefona na koje kupci mogu dobiti konkretne informacije o opomenama, stanjima uplata i ostalom - objašnjavaju iz MORH-a.

Riječ je o kreditu

Ujedno pozivaju sve korisnike vojnih stanova koji imaju probleme kao naš čitatelj da se jave njihovu Odjelu evidencije i materijalnog knjigovodstva, putem telefona 01/4568-321.

Da iz MORH-a svoja potraživanja pokušavaju naplatiti nakon 16 godina, u udruzi "Splitski potrošač" smatraju nerazumnim.
- Često dobivamo pitanja vezana uz otkup vojnih stanova, a situacije poput ove u kojoj se našao vaš čitatelj nisu rijetkost. Ono što je najvažnije da ljudi znaju jest da zastare nema u ovim slučajevima jer se otkup stana, u stvari, smatra kreditom. Iz tog bi razloga bilo dobro i da korisnici doista čuvaju sve uplatnice dok ne otkupe stan.

U slučaju da, primjerice, dobiju opomenu za nepodmireno dugovanje, trebat će im dokaz da su svoju obvezu podmirili. Bez svih podmirenih rata, MORH im neće dati brisovnicu - objašnjava Iskra Maras Jelavić, savjetnica za pravna i financijska pitanja u "Splitskom potrošaču".

Često se, ističe naša sugovornica, događa i to da novim vlasnicima vojnih stanova, uz nove rate stižu i opomene za dugovanja bivših vlasnika unatrag deset i više godina, a dokazi o uplati nisu sačuvani.

Kad sve nema zastare

Za nepodmirene obveze prilikom otkupa stana korisnici se, dakle, ne mogu pozivati na zastaru.

U kojim još slučajevima nema spasonosne zastare, pitamo Iskru Maras Jelavić iz "Splitskog potrošača".

Evo kad zastara ne teče:
- kad su u pitanju nepodmirene obveze i potraživanja između bračnih drugova, roditelja i djece dok su uzdržavana
- između osoba koje žive u izvanbračnoj zajednici dok ta zajednica postoji
- između štićenika i njegovog skrbnika i centra za socijalni rad dok traje skrbništvo
- za vrijeme mobilizacije ili ratne opasnosti
- između zaposlenih u tuđem domaćinstvu i poslodavaca...

 

#DUG# MORH# ZASTARA# RATA ZA STAN

Izdvojeno

05. srpanj 2020 10:10