StoryEditor
Hrvatskaministrov MANEVAR

Zmajlovićeva pomoćnica: Idete u Tower, skuplji je 3,3 milijuna kn, ali to vam je normalno

Piše PSD.
17. prosinca 2014. - 16:32

Djelatnici Agencije za zaštitu okoliša nisu suglasni s preseljenjem iz državnog prostora u privatni. Sada država po svakom od 87 zaposlenika troškove plaća 10 tisuća kuna. U Zagreb Toweru on će se udvostručiti, i iznosit će 20 tisuća kuna. Objavila je to u utorak na Upravnom vijeću Agencije za zaštitu okoliša predstavnica radnika u tom tijelu Hana Mesić.

Ravnatelj Agencije Neven Voća na sjednici, na kojoj je bila i “Slobodna”, podijelio je materijale s financijskom usporedbom sadašnjih troškova i onih koje će ova institucija plaćati u Zagreb Toweru. Prema ravnateljevom izračunu, troškovi će na godišnjoj razini biti 677 tisuće kuna veći od dosadašnjih na Trgu maršala Tita i Ksaveru, što na pet godina iznosi 3,38 milijuna kuna, odnosno gotovo pola milijuna eura. Uz to, Agencija mora podmiriti troškove selidbe od 431 tisuću kuna.

- Održali smo sastanak i, kao građani i porezni obveznici, ne želimo podržati nešto što donosi štetu državnom proračunu - istaknula je Hana Mesić.

Nije ovo za vijeke vjekova

Na ovu tvrdnju reagirala je Marija Šćulac-Domac, pomoćnica ministra Mihaela Zmajlovića i nova predsjednica Upravnog vijeća, začudivši se što djelatnicima Agencije, kako je kazala, nije u fokusu razdvojenost te institucije na dvije lokacije.

- Vrlo je teško govoriti o ovom prostoru za vijeke vjekova. Ovo jest državna imovina, no to ne znači da se ona tijekom vremena ne može raspoređivati. Sad se čini da se za najam ništa ne plaća, ali to je statičko gledanje - zanimljiva je argumentacija za kojom je posegnula Marija Šćulac-Domac.

Nju je ministar Zmajlović imenovao u Upravno vijeće Agencije nakon što je ostavku dao dotadašnji predsjednik Goran Heffer, koji je bio vrlo rezerviran prema preseljenju u Zagreb Tower.

Dupli najam

- Ako idete iz slabijeg prostora u bolji i kvalitetniji, normalno je da trošak raste. Uvijek bolji prostor mora imati svoju odgovarajuću cijenu.

Kao i kad se selimo u veći stan, normalno je da je on skuplji - zaključila je svoju argumentaciju Hefferova nasljednica.

Na koncu je Upravno vijeće većinom glasova dalo svoju suglasnost ravnatelju da sklopi ugovore o podnajmu i pokrene proceduru preseljenja u Zagreb Tower.

Troje članova koji su djelatnici Zmajlovićeva Ministarstva glasalo je “za“, dok je predstavnica radnika Agencije Hana Mesić bila protiv. Peta članica nije mogla prisustvovati sjednici. Nakon ove odluke Agencija još treba pribaviti suglasnost Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, Ministarstva zaštite okoliša i Ministarstva financija, koje treba potvrditi da će osigurati novčana sredstva za ovaj novi izdatak.

Tako će trakavica s preseljenjem u Zagreb Tower ući i u novu, 2015. godinu, kada bi porezni obveznici konačno trebali prestati plaćati dupli najam - za prostore u kojima je Agencija do sada djelovala, te zakupljeni prostor u Zagreb Toweru koji se sada također plaća, a zjapi prazan.

Marina Karlović-Sabolić

Na kraju se kune broje

Nakon sjednice Upravnog vijeća Agencije za zaštitu okoliša definitivno je jasno da će selidba u Zagreb Tower ovu instituciju koštati znatno više nego što su njezini sadašnji troškovi. I da su toga svjesni u Ministarstvu zaštite okoliša. Njihov ključni argument je da treba gledati cjelokupnu sliku: Agenciji će se povećati troškovi, ali će u njezin prostor doći neka druga proračunska institucija. S tim da tek treba vidjeti hoće li ovaj neobični manevar na koncu državi donijeti dobitak, ili gubitak.


item - id = 257135
related id = 0 -> 307312
related id = 1 -> 301284
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2021 16:07