StoryEditorOCM
Hrvatskanedopustivo

Žestoke reakcije na Milanovićev potez: ‘To ni Tuđmanu ne bi palo na pamet, čak niti prema Feralu‘

Piše Ivanka Toma/JL
4. srpnja 2023. - 17:54

- Krajnje je neprihvatljivo da se u Uredu predsjednika odbijaju izdavati akreditacije za press konferencije novinarima bilo koje redakcije, u ovom slučaju Jutarnjeg lista, odnosno Hanza Medije. To nije privatni prostor, nego je to Ured predsjednika. Bez obzira tko što mislio o pisanju pojedinog novinara, novinarke ili medija, ima pravo biti zadovoljan ili nezadovoljan pisanjem, ali nema pravo uskraćivati akreditacije. Onaj tko je nezadovoljan nečijim pisanjem može se obratiti Hrvatskom novinarskom društvu (HND), odnosno Novinarskom vijeću časti. Nedopustiva je, međutim, i neprihvatljiva praksa da se novinaru brani dolazak na presicu - kaže predsjednik HND-a Hrvoje Zovko o potezu predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je našem novinaru Krešimiru Žabecu uskratio akreditaciju za press konferenciju sazvanu povodom (ne)imenovanja ravnatelja Vojne sigurnosno obavještajne agencije (VSOA), piše Jutarnji list. 

Na pitanje kolega koji su bili na Milanovićevoj konferenciji za tisak zašto je to učinio predsjednik je odgovorio da naša kuća nije medij, već "Handžar Media". - Oni su organizirali cigansku svadbu u Splitu prije dva tjedna, ne romsku. To nema veze sa slobodnim medijem i svatko tko piše tamo za mene nije novinar - rekao je Milanović.

Zovko ističe da su neprihvatljiva ovakva etiketiranja medijskih kuća i generaliziranja. - Više puta smo rekli da vodeći političari u Hrvatskoj, od premijera do predsjednika, dociraju medijima. I ovakva izjava predsjednika o Hanza Mediji je nedopustiva - kaže Zovko.

Reagirala je i predsjednica Sindikata novinara Maja Sever. "Potpuno nedopustiv, nedemokratski potez Zorana Milanovića i Nikole Jelića. Zabraniti novinaru Jutarnjeg dolazak na presicu jer imaš nekakvo mišljenje o medijskoj kući. Vaš je posao i vaša dužnost odgovarati javnosti i novinarima", napisala je Sever na Facebooku, te tagirala Europsku federaciju novinara čija je predsjednica.

- Nije bez presedana da se nekog novinara, ako je napravio kakav skandal, ne pušta na presicu, ali se o tome obavijesti medijska kuća koja onda odluči hoće li poslati nekog drugog ili ne. Ali proglasiti da nitko tko radi u nekoj medijskoj kući nije novinar je na rubu totalitarnog ponašanja. To ni Tuđmanu ne bi palo na pamet, pa čak niti prema Feralu s kojm se zakrvio. Ovo je zahtjev da se vama koji radite u Hanza Mediji oduzme licenca, uvjeti da zarađujete za život - kaže politički analitičar Žarko Puhovski.

Na pitanje smije li predsjednik Republike uskratom akreditacije novinaru zato jer dolazi iz medijske kuće koja mu nije po volji provoditi cenzuru, Puhovski odgovara kako je "očito da smije jer mu dobro ide".

- On i dalje ima svoj bedem ljubavi u SDP-u, a dijelom u Možemo!, ali i dijelom u HDZ-u. Moralno je pitanje smije li si to dozvoliti, ali moral je nešto drugo. On se od početka ovako ponaša prema svakom tko postavlja pitanja. Dopušta si uređivati novine, ali i pitanja koja mu novinari postavljaju - kaže dalje Puhovski i napominje kako je tijekom presice na kojoj je kolega Žabec bio nepoželjan prozvao novinarke Nove TV i Hrvatskog radija i rekao da nije zadovoljan politikama njihovih redakcija.

- U Vučićevom, ali i Plenkovićevom stilu, je rekao da nije zadovoljan medijima, ali nije izgovorio ni dvije suvisle rečenice o tome zašto se ne imenuje ravnatelj VSOA-e - kazao je Puhovski.

- Generaliziranje ljudi i izjave da su svi isti za HND je neprihvatljiv čin. Nadam se da se uskrate akreditacija i ovakva etiketiranja više nikada neće ponoviti - dodaje predsjednik HND-a Zovko naglašavajući da su političari tu da bi odgovarali na novinarska pitanja, a ne da bi zabranjivali dolazak na konferencije.

Isto misli predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš kojoj je nedopustivo da predsjednik države koja želi poštivati vrijednosti liberalne demokracije novinaru zabrani dolazak na press konferenciju.

- Svaki novinar ima pravo doći na presicu, pravo postaviti pitanje, a političar može na to pitanje neodgovoriti i pritom snositi posljedice neodgovora. Dakle, svi mi dužnosnici i političari koji smo plaćeni javnim novcem hravstkih građana moramo odgovarati na pitanja novinara. Građani nas imaju pravo pitati, a koje će medije građani pratiti oni odlučuju, a ne predsjendik Republike ili bilo tko od nas - kaže Mrak Taritaš kojoj je također nedopustiv način na koji Milanović vrijeđa i etiketira Hanza Mediju.

Mostovac Nikola Grmoja kaže da ne namjerava ulaziti u analize Milanovićevih postupaka. - Neka ga komentiraju oni koji su ga podržali u kandidaturi. Osobno nikad ne bih zabranio dolazak bilo kome na presicu što god mislio o novinaru koji na nju dolazi ili o medijskoj kući koju predstavlja - kazao je Grmoja dodajući kako bi "bilo korisno da se predsjednik osim osobne fiksiranosti na Banožića osvrne na najveću aferu Plenkovićeve Vlade u kojoj su i Plenković i njegov intimus Barbarić oštetili državni proračun za desetke milijune eura samo u lipnju ove godine".

- Plenkovićeva kriminalna hobotnica potkrada HEP i državni proračun, potkrada hrvatske građane, a Milanović šuti - poručio je Grmoja.

Stav prema ovakvom Milanovićevom potezu tražili smo i u SDP-u. Obratili smo se predsjedniku stranke Peđi Grbinu i potpredsjedniku Siniši Hajdašu Dončiću. Dok je Hajdaš Dončić porukom objasnio privatne razloge zbog kojih ne može razgovarati, Grbin nije ništa odgovorio.

Supredsjednica Možemo! Sandra Benčić kaže da sagledavajući medijsku situaciju u Hrvatskoj, u Možemo! razlikuju novinarstvo i novinare od interesa medijskih kuća.

- Utoliko se ne slažemo s potezom predsjednika jer smatramo da mora omogućiti novinarima pristup konferencijama za tisak. U interesu je javnosti da novinari postavljaju pitanja političarima - kaže Benčić i nastavlja da je također u interesu javnosti da se zna vlasnička struktura i izvori financiranja medijskih kuća.

Pritom ističe da postoji netransparentno financiranje privatnih medijskih kuća od strane vladinih tijela i poduzeća u vlasništvu države. - U zaštiti objektivnog novinarstva je da se zna tko i sa koliko financira određene medijske kuće, kao što je u interesu novinarstva da se situacije poput obljetnice Slobodne Dalmacije ne događaju, da dođe Vlada, a nitko drugi - rekla je Benčić i ponovila da se Žabecu nije smio zabraniti dolazak na presicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:31