StoryEditorOCM
Hrvatska‘toksični pogon‘

Zelena akcija privremeno zaustavila rad tvrtke u Vrginmostu jer uništava okoliš i narušava kvalitetu života

Piše hina
12. rujna 2024. - 14:15

Zelena akcija u četvrtak je ispred pogona za preradu plastike u Vrginmostu održala performans kojim je privremeno zaustavila rad tvrtke Phaten Plastic Recycling, upozorivši na nezakonit rad tvornice koja narušava kvalitetu života zajednice i uništava okoliš.

"Institucije moraju hitno reagirati i momentalno zaustaviti rad toksičnog pogona za preradu plastike u Vrginmostu, a ne raditi pritiske na branitelje okoliša iz lokalne zajednice", navela je u priopćenju Zelena akcija. 

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije danas su privremeno zaustavili rad tvrtke Phaten Plastic Recycling tako što su lokotima zaključali ogradu i uspjeli odvratiti pristigli kamion.

“Napravili smo ono što je Državni inspektorat trebao učiniti još prije dva mjeseca kada je pogonu ukinuta dozvola za gospodarenje otpadom”, izjavila je Ana-Marija Mileusnić iz Zelene akcije.

Dodala je da se dva mjeseca od ukidanja dozvole još uvijek tolerira nezakonit rad tvornice koja narušava kvalitetu života zajednice i uništava okoliš.

Mještani Vrginmosta već se godinu i pol dana zbog buke, smrada i bolesti žale nadležnim institucijama koje ih, kako navode iz Zelene akcije, ignoriraju. 

“Osim što je pogon za preradu plastike cijelo ljeto danonoćno radio te su u Vrginmost nastavili pristizati kamioni iz cijele Europe, pojačan je pritisak na branitelje okoliša koji na navedene probleme upozoravaju već godinu dana”, rekla je Mileusnić.

Zelena akcija je ove godine podnijela cijeli niz prijava nadležnim inspekcijama, međutim do danas nije zaprimila nikakve odgovore.

 "Članovi lokalne zajednice koji su skupljali dokaze o ilegalnim aktivnostima tvrtke suočavaju se s brojnim pritiscima institucija i zastrašivanja u namjeri obeshrabrenja otpora. Institucije u većini slučajeva vezanih uz prijave za rad pogona poput buke i smrada u noćnim satima nisu izašle na teren", upozorava udruga.

Mileusnić je rekla da je Zelena akcija o pritiscima na aktiviste obavijestila Michela Forsta, specijalnog izvjestitelja UN-a o stanju branitelja zaštite okoliša, koji je preuzeo slučaj.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 14:16