StoryEditorOCM

ZBOGOM LIPOVICO Ministar Bošnjaković: Norac na slobodi u skladu sa zakonom; Čičak: Treba voditi računa da se on predao vlastima

Piše PSD.
29. rujna 2011. - 15:44

BOSNJAKOVIC_IZJAVA1-210911.2

Inicijativa nevladinih udruga da se preispita odluka Povjerenstva za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa o puštanju na slobodu Mirka Norca, osuđenog na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina u Gospiću i Medačkom džepu, kako se čini, nije naročito uznemirila Dražena Bošnjakovića, ministra pravosuđa.

Prekjučer smo mu poslali upit u kojemu nas je zanimalo smatra li da postoje mogućnosti nadzora odluke, jer Norac se, kako su mediji prenijeli, nije pokajao za zločine, no iz odgovora se može razabrati tek da u Ministarstvu dobro poznaju proceduru.

U ministrovu odgovoru doslovno nema ničeg osim nabrajanja zakonskih uvjeta pod kojima se osoba osuđena na višegodišnji zatvor može pustiti na slobodu prije nego što izdrži čitavu kaznu, dok se na konkretni slučaj nije ni osvrnuo.

U međuvremenu, nevladine udruge traže model osporavanja odluke Povjerenstva, a kako će to uraditi objavit će, najvjerojatnije, sljedeći tjedan, nakon konzultacija s pravnicima.

Kao što je poznato, Povjerenstvo je na zatvorenoj sjednici polovicom mjeseca odlučilo da Norac može izaći na slobodu krajem studenog.

Od petero članova - dvoje sudaca Vrhovnog suda, sudac sisačkog Županijskog suda, osoba iz Središnjeg ureda Uprave za zatvorski sustav i zamjenik glavnog državnog odvjetnika – samo je predstavnik DORH-a bio protiv.

V. MATIJANIĆ


Čičak: Treba voditi računa da se on predao vlastima

Oko puštanja na slobodu Mirka Norca oglasio se i HHO.

- Smatramo da bi odluka Povjerenstva za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa, koje je odlučilo uvjetno pustiti na slobodu bivšeg generala Mirka Norca nakon što je odslužio više od dvije trećine 15-godišnje zatvorske kazne, ubuduće morala biti praksa primijenjena na sve osobe osuđene za kazneno djelo ratnog zločina u Hrvatskoj, bez obzira na nacionalnost i pripadnost sukobljenoj strani. Takvu Takvu praksu očekujemo i u drugim državama sljednicama bivše Jugoslavije.

HHO je službeno, temeljem ugovora s Ministarstvom pravosuđa, organizacija koja se bavi nadzorom zatvora i zatvorskog sustava. Zbog stečenog iskustva, smatramo da prilikom izdržavanja kazne treba poštivati pravo na dostojanstvo svakog pojedinca, bez obzira na izvršeno kazneno djelo, a ne raditi na njegovom javnom ponižavanju ili se iživljavati na njemu.

To se pogotovo ne očekuje od organizacija za ljudska prava. Izražavajući žaljenje zbog svih žrtava posljednjeg rata, kao nevladina udruga za ljudska prava držimo da smisao penalne politike ne može biti samo osveta, kako bi to htjele neke nevladine organizacije za ljudska prava kod nas.

Što se tiče konkretnog slučaja Norac, smatramo da treba voditi računa i o činjenici da se radi o osobi koja se sama predala hrvatskim vlastima, i to u trenutku kad su stotine tisuća hrvatskih građana pokušavale (zlo)upotrijebiti njegovu osobu i njegov slučaj za političke ciljeve – navodi se u priopćenju što ga potpisuje predsjednik HHO Ivan Zvonimir Čičak.

PSD


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 23:13