StoryEditor

Zbog zločina u Kerestincu privedena petorka

Piše PSD.
24. studenog 2010. - 19:56
Zbog ratnih zločina u nekadašnjoj raketnoj bazi Kerestinec, uz kaznenu prijavu u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu policija je dovela ondašnjeg zapovjednika logora Stjepana Klarića, te njegove suborce Dražena Pavlovića, Viktora Ivančina, Željka Živeca i Gorana Štrukelja.

Istražni sudac Zdenko Posavec odredio im je 24-satno zadržavanje u pritvoru zbog osobito teških okolnosti djela kao i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Svi uhićeni su se i u policiji i pred sucem branili šutnjom, a u četvrtak će sudac kojem bude dodijeljen spis odlučiti o provođenju istrage protiv petorke i određivanju jednomjesečnog pritvora.

Podsjetimo da im se na teret stavljaju mučenja od studenog 1991.do lipnja 1992. godine u Konačištu ratnih zarobljenika koji je prvotno bio u Zagrebu, a potom se 'preselio' u Kerestinec.

Prema navodima prijave, Klarić i Pavlović su imali zapovjednu odgovornost nad pripadnicima Hrvatske vojske koji su osiguravali Konačište, te su naložili svojim podređenima – Ivančinu, Živecu i Štrukelju ali i još nekolicini nepoznatih pripadnika osiguranja da psihički i fizičku zlostavljaju ratne zarobljenike.

U tome su, prema MUP-u, i sami sudjelovali. Na sve to, policija tvrdi da su Klarić i Pavlović znali da se ratni zarobljenici zlostavljaju, ali da nisu poduzeli ništa da se takva protuzakonita postupanja spriječe, a kamoli kazne.

Time su, pojašnjava MUP, pristali da njima podređene osobe nastave s takvim protupravnim radnjama kao i na njihove posljedice, iako su bili odgovorni za primjenu ratnih i humanitarnih propisa međunarodnog prava

Kako je već Slobodna Dalmacija objavila, zbog tih zločina u vihoru rata prijavu je podnio bivši major JNA Tomislav Božović. Prema izjavama zatočenika, u Kerestincu su svakodnevno muškarce batinali, žene silovali te ih mučili na spravama poput mornarskih ljestava.

Iživljavali su se i sa električnim palicama, drvenim i gumenim penisima, tjerali zarobljenike na spolne odnose i oralni seks te da laju kao psi. Nekim muškarcima su odsjecali prste a ženama bradavice, a sve to se odvijalo u zatamnjenoj sobi prozvanoj Laboratorij.

HAJDI KARAKAŠ JAKUBIN
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 17:11