StoryEditorOCM
Hrvatskaipak stiže

Zbog Vučićevog dolaska Dubrovačka deklaracija se morala mijenjati u zadnji tren: ‘To je njegov dobro prokušani PR trik‘

Piše VIJESTI SD
9. listopada 2024. - 11:37

Na summit u Dubrovniku dolazi i Aleksandar Vučić, kako se neslužbeno doznaje, iako je predsjednik prvobitno poslao svog ministra vanjskih poslova Marka Đurića da zastupa Srbiju kao njen najviši predstavnik. Zbog toga je Dubrovačka deklaracija, koju će potpisati premijer Andrej Plenković, predsjednik Volodimir Zelenski i 12 predsjednika Vlade i države jugoistočne Europe, morala u zadnji tren biti izmijenjena kako bi kao jednog od potpisnika izjave sadržavala ime i prezime Aleksandra Vučića, piše Jutarnji list.

Vučićev je ovim manevrom tako još jednom uspio zaokupiti i skrenuti pozornost javnosti na sebe. Srpski vanjskopolitički novinar Boško Jakšić za Jutarnji kaže da se radi o dobro prokušanom PR triku predsjednika Vučića. Uostalom, srpski je predsjednik isto najavljivao da se neće pojaviti na summitu Ukrajina - jugoistočna Europa u Tirani u veljači ove godine, da bi se na kraju ipak pojavio i potpisao tamošnju deklaraciju.

"Vučić se vodi osobnom ambicijom da odlučuje o svemu i prisustvuje svim skupovima na kojima se o nečemu odlučuje. To je njegov osobni motiv da se pojavi u Dubrovniku, znajući da će onda iskoristi tu priliku da reagira i daje provokativne izjave, sve ono što je dio njegovog političkog marketinga. On jednostavno nije htio propustiti priliku da taj summit prođe bez njega. U krajnjoj liniji, vidjeli smo da on odlazi i na summite na kojima je i Albin Kurti. Vučić se ne usteže odlaziti na ovakve summite jer mu je to prilika da se fotografira bilo u društvu lidera regije, njemačkog kancelara ili francuskog predsjednika", objašnjava nam Jakšić. Na summitu u Dubrovnik dolazi predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Mjere sigurnosti zbog dolaska Zelenskog sasvim opustošile Dubrovnik: pogledajte kako izgledaju ulice grada

Osim prilike za fotografiranje, Vučić je vjerojatno zaključio da bi mu nedolazak u Dubrovnik stvorilo veću šteta nego pojavljivanje.

"Nesudjelovanje Vučića na summitu u Dubrovniku bi bio politički signal zle volje. Srpski predsjednik je očito ocijenio da bi njegovo neprisustvovanje bila loša poruka čitavoj regiji. Iako od summita on neće imati nikakve koristi, od nesudjelovanja bi mogao imati samo štete", zaključuje Jakšić za Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. listopad 2024 11:46