StoryEditorOCM
Hrvatskaprijevara

Zbog romantike umirovljenica na Facebooku ostala bez 28 tisuća eura: čovjek joj se predstavio kao djelatnik UN-a...

Piše VIJESTI SD
11. listopada 2024. - 19:45

Policija je izviijestila o neshvatljivoj lakovjernosti 74-godišnje žene koja je u godinu dana na više računa u inozemstvu uplatila pozamašan iznos.

“Žena (74) iz Bjelovara je u rujnu lani preko društvene mreže stupila u kontakt s nepoznatom osobom koja joj se predstavila kao djelatnik UN-a na mirovnoj misiji u Afganistanu gdje je zbog ratnih okolnosti ostao bez novca.

Kako bi mu pomogla, ona je na razne bankovne račune u inozemstvu uplatila više tisuća eura, da bi ju potom putem mobilne aplikacije kontaktirala osoba koja joj je ponudila pomoć da vrati sav svoj novac, ali uz dodatnu novčanu naknadu, pa je i na račun te osobe uplatila značajan novčani iznos, javlja Danica.hr.

Dobila obavijest o nagradi

Potom joj se javio i kirurg iz Turske koji joj je također ponudio pomoć oko vraćanja novca i spojio ju navodno s FBI agencijom. Uskoro nakon toga putem mobilne aplikacije dobila je poruku od korisnika pod nazivom “FBI Worldwide”.

Obavještena je da je radi pomoći u hvatanju prevaranta dobila nagradu od 25.000 dolara i da će joj sav novac koji je do tad uplatila biti vraćen, a da ga samo treba preuzeti na aerodromu u Zagrebu. No, novac je pod šifrom u metalnoj kutiji, a prije preuzimanja trebala je uplatiti dodatan novac.

To je ona i učinila u više navrata. Kada je nakon provjera utvrdila da ne postoji nikakav paket s novcem kojeg bi trebala preuzeti, shvatila je da je prevarena za ukupno 28.000 eura koja je uplatila na račune nepoznatih osoba u inozemstvu.

Radi se o još jednom primjeru romantične prijevare, a upravo na tim primjerima upozoravamo, posebno osobe starije životne dobi koji su nažalost najčešće mete ovakvih prijevara, da ne nasjedaju na ovakve modalitete prijevara.

No više o svim oblicima prijevare educirajte se na našoj internetskoj stranici Web heroj“, ističu u bjelovarskoj Policijskoj upravi u petak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. listopad 2024 19:45