StoryEditor
Hrvatskakaos u Saboru

Zbog nedostatka kvoruma, nema odluke ulazi li Kuščević u Odbor za zakonodavstvo; Samo imenovanje razbjesnilo oporbu, Bačić im poručio: Vi ga želite unaprijed osuditi

Piše Anita Belak-Krile
20. rujna 2019. - 17:43

Bivše ministre uprave Lovru Kuščevića i poljoprivrede Tomislava Tolušića koji su u rekonstrukciji Vlade otišli zbog afera i prebacili se na drugu stranu Markova trga u zastupničke klupe, vladajući HDZ odlučio je nagraditi mjestima u saborskim odborima. Tolušiću je namijenjeno mjesto voditelja saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe te članstvo u Odboru za poljoprivredu, a Lovri Kuščeviću mjesto u Odboru za zakonodavstvo.

Međutim, iako se tijekom jutra činilo da će prijedlozi proći glatko unatoč buri negodovanja koja se digla oko imenovanja Kuščevića, za vrijeme glasanja nestalo je kvoruma tako da donedavni politički tajnik HDZ-a na koncu ipak nije postao član Odbora za zakonodavstvo.

- Nemamo kvoruma, glasovat ćemo o tome kad se steknu uvjeti, poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon rasprave u kojoj su Most i SDP žestoko napali prijedlog o Kuščevićevu izboru, a HDZ branio načelo presumpcije nevinosti i neovisnosti pravosuđa. 

U sabornici je tijekom glasanja ostalo samo 72 zastupnika vladajuće većine. Nije bilo dijela zastupnika iz kluba Milana Bandića, ali su nedostajali i pojedini HDZ-ovci. 

 - Imenovanjem u odbor, Kuščević niti je nagrađen, niti degradriran, niti je veći, niti manji zastupnik nego je bio prije toga - uzvratio je Branko Bačić (HDZ) zastupnicima Nikoli Grmoji (Most) i Gordanu Marasu (SDP). 

 Prozvao ih je da svojim osporavanjem Kuščevića žele unaprijed osuditi.

 "Nisam mogao vjerovati da za čovjeka protiv kojeg nije podignuta optužnica, a da ne govorim da je to daleko od presude, vi u startu želite reći 'on je kriv'"- kazao je Bačić zamjerivši kolegama iz opozicije da grubo zadiru u neovisnost pravosuđa. "Šaljete poruku pravosuđu 'on je za nas kriv, pa ga osudite, jer po nama ne može biti ni član radnog tijela -  kazao je Bačić.

 Odgovorio je Grmoja:

- Bačić tvrdi da sam izvršio udar na neovisnost pravosuđa i pritisak što je apsolutno netočno. Ako netko ovih 20 i nešto godina vrši pritisak na neovisnost pravosuđa to su Bačić, Vladimir Šeks i ostali kumovi – aludiraoje Grmoja tu i na predsjednika ustavnog suda Miroslava Šeparovića. Konstatirao je kako je javnost užasnuta činjenicom da HDZ imenuje u Odbor za zakonodavstvo čovjeka kojem je Sabor upravo skinuo imunitet i koji je pod sumnjom za koruptivne radnje. 

  - To je užasna poruka koja se šalje javnosti, ali nije prva, imali smo Božidara Kalmetu kojeg je Andrej Plenković imenovao za jednog od ključnih ljudi u operativi HDZ-a i to je  već bila naznaka, ne samo političke, nego i pravosudne rehabilitacije koja se dogodila jučer – nastavio je Grmoja referirajući se na Kalmetino oslobađenje u aferi Remorker i Fimi medija. 

- To što smo danas vidjeli u sabornici također je koruptivno ponašanje, ne znaju se motivi zašto je netko nekome opstruirao glasovanje, ne zna se čime Milan Bandić ucjenjuje HDZ da Sabor ne može normalno funkcionirati - poručio je SDP-ov zastupnik Gordan Maras.

Željko Jovanović, predsjednik Antikorupcijskog vijeća istaknuo je kako Sabor uživa katastrofalno nisko povjerenje građana zbog političke korupcije koja je kulminaciju dosegnula s Bandićevim žetončićima i izdajom birača.

-To povjerenje nakon što je HDZ svog smijenjenog ministra Kuščevića, kojeg istražuje zbog muljanja s prostornim planovima i nekretninama, imenovao u Odbor, bit će još manje. Izrugivanje parlamentarnoj demokraciju doseže novu dimenziju, jer se na ovaj način šalje i zanimljiva poruka pravosudnom sustavu koji istražuje Kuščevića -  ocjenio je Jovanović i napomenuo da, kad bi bio cinik rekao bi "zna Kuščević kako se krši zakon, a javna funkcija koristi za osobni probitak pa je po HDZ-ovim kriterijima idealan član u ovom odboru."

Nakon rasprave trebalo se glasovati o imenovanju Kuščevića u Odbor za zakonodavstvo, no ta će odluka morati pričekati idući tjedan jer je pao kvorum.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 17:08