StoryEditorOCM
Hrvatskamjere opreza

Zbog epidemije koronavirusa kreće nastava na daljinu: starija djeca učit će preko interneta, evo kako će HRT pripremiti program za đake

Piše Hina
12. ožujka 2020. - 11:57

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o sudjelovanju Hrvatske radiotelevizije (HRT) u provedbi nastavnog programa i izvođenju nastave na daljinu, u uvjetima proglašene epidemije koronavirusa na području države.

Epidemija koronavirusom ( COVID-19) proglašena je u srijedu na području čitave Hrvatske pa je stoga HRT zadužen da osigura potrebne uvjete za izvođenje nastavnog programa i kurikuluma na daljinu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja zaduženo je osigurati nastavno osoblje koje će održavati nastavu po razredima, počevši od prvog razreda u najranijem terminu, prema četvrtom razredu u kasnijem terminu, te će se zbog toga organizirati posebni program na trećem programu HRT-a, stoji u odluci.

Riječ je o održavanju nastave u Istarskoj županiji u kojoj je od sutra, kao mjera opreza, na snazi prekid nastave u školama i visokim učilištima.

Nastava će pratiti kurikulume, odnosno programe nastavnih predmeta u nižim razredima osnovne škole, a koristit će se otvoreni obrazovni materijali, materijali obrazovnog i školskog programa HRT-a, kao i materijali izrađeni posebno za tu priliku.

Učenici viših razreda osnovnih škola i srednjih škola nastavu će pratiti preko interneta, no za učenike nižih razreda osnovnih škola ovaj pristup nije prikladan zbog njihove dobi i sigurnosti.

"Danas i sutra testiramo ono što bi od ponedjeljka trebalo početi uživo za učenike nižih razreda u Istarskoj županiji, dok za učenike viših razreda i učenike srednjih škola u internet okruženju već i danas se mogu naći odgovarajući materijali", rekla je državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Branka Ramljak.

Apelirala je na roditelje da osiguraju da netko bude uz djecu dok se ta nastava odvija jer je jako bitno da djeca dobiju sve što je zamišljeno, a u cjelokupni proces bit će uključeni i njihovi učitelji.

Vlada je izmijenila odluku o osnivanju Radne skupine za unapređenje uvjeta poslovanja u Hrvatskoj, kojom je proširen njezin sastav, kao i nadležnost, i to na praćenje utjecaja koronavirusa na hrvatsko gospodarstvo i predlaganje mjera kojima će se minimalizirati negativni utjecaji.

"Radna skupina će o utvrđenom najmanje jednom u sedam dana pisanim putem obavještavati Vladu i Europsku komisiju, tijekom razdoblja trajanja ugroze uzrokovane pojavom koronaviusa", rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.
Dodjela zaštitne opreme Ministarstvu zdravstva

Na sjednici je donesena i odluka o dodjeli bez naknade zaštitne opreme iz strateških robnih zaliha Ministarstvu zdravstva za potrebe zaštite osoblja i djelatnika bolnica, zdravstvenih ustanova i drugih službi od moguće zaraze koronavirusom.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, odnosno Ravnateljstvo za robne zalihe početkom veljače isporučilo je Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva 3840 komada zaštitnih maski i 1000 komada zaštitnih odijela iz strateških robnih zaliha, koje su podijeljene bolnicama na području države. Ukupno su vrijedne 268.000 kuna i taj će se iznos knjižiti na teret Ministarstva.

Vlada je donijela i odluku o pružanju žurne materijalne pomoći Grčkoj koja je, kako bi se pripremila za povećani priljev migranata, zatražila pomoć putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije Mehanizma Unije za civilnu zaštitu.
Temeljem te odluke, MUP će donirati i osigurati transport materijalne pomoći (šatori, električni generatori, vreće za spavanje i vunene deke), u financijskoj protuvrijednosti od 200.000 kuna.

Donesena je odluka o raspisivanju prijevremenih izbora za Gradsko vijeće Orahovice i Općinsko vijeće Otoka, raspuštenih jer u zakonskom roku nisu donijeli odluku o proračunu niti odluku o privremenom financiranju. Izbori će se održati u nedjelju, 19.travnja.

Divjak: hrvatske škole opremljene su za nastavu na daljinu

Hrvatske škole su dobro opremljene i mogu organizirati "online" nastavu, koja će u Istarskoj županiji ići od ponedjeljka, izjavila je u četvrtak u Bruxellesu hrvatska ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak.
 
"Mi smo srećom opremili škole, svaki nastavnik ima prijenosno računalo, a učenici 5. i 7. razreda imaju svoje tablete. Oni koji nemaju dobit će iz škole. Za niže razrede nastava će se organizirati preko HRT3", rekla je ministrica Divjak koja iz Bruxellesa predsjedava video-konferencijom ministara obrazovanja zemlja članica EU-a.

"Poslali smo upute svim školama i sada je vrijeme da stavimo sve glave skupa i vidimo kako najbolje odgovoriti na izazov epidemije koronavirusa. Apeliram na sve ravnatelje i učitelje da pročitaju uputu i da se pripreme. Cilj je se to sada provede u Istarskoj županiji, a pripremne radnje moraju ići u svim školama", istaknula je ministrica.

Ministrica kaže da je zadovoljna dobrim odzivom ministara na video-konferenciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 19:07