StoryEditor
Hrvatskaod Szczecina do trsta

Zbog 'djevojke rođene s krive strane' svi opet pričaju o 'Željeznoj zavjesi'; Znate li da slavnu sintagmu uopće nije prvi lansirao Churchill nego jedan Hrvat? Evo kako je nastala...

Piše Marina Karlović-Sabolić
28. listopada 2019. - 14:40
zavjesa

Željezna zavjesa ponovno je postala hit.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović ovih je dana dobila nagradu Fullbright. I pozornicu u New Yorku iskoristila da popularizira svoju poznatu tezu o teškom životu onih koji su se rodili s “krive strane Željezne zavjese”.

Pozvala se pritom i na Winstona Churchilla, britanskog premijera koji je 1946. govorio o Željeznoj zavjesi koja se spustila od Szczecina na Baltiku do Trsta na Jadranskom moru. Referirajući se tako na zemlje u kojima su na vlast nakon okončana Drugog svjetskog rata umarširali komunisti.

Manje je, međutim, poznato da sintagmu o Željeznoj zavjesi nije prvi lansirao Britanac Churchill. Nego Hrvat Vlatko Maček.

Riječ je o vođi Hrvatske seljačke stranke koji je 22. srpnja 1945. u Parizu dao intervju slavnom američkom novinaru Cyrusu L. Sulzbergeru. U njemu je Maček, koji je prije dva mjeseca uspio pobjeći iz partizanskog obruča koji se zatvarao na Bleiburgu, doslovno izjavio:

“Titova vlast pokušava uvesti kompletnu komunističku diktaturu. HSS je državni neprijatelj broj jedan. Da nisam otišao, vjerojatno bi me uhitili partizani. Za četiri godine vidio sam kako partizani spuštaju željeznu zavjesu na Jugoslaviju da nitko ne bi vidio što se događa.”

Mačekov sin Andrej Hrvatsku je posjetio 2011. godine. U intervjuu kojega je tom prilikom dao Vjesniku otkrio je kako je njegov otac bio svjestan da je Churchill preuzeo izraz kojega je on prvi lansirao.

I Sulzberger je autorstvo pojma do kraja svojeg života pripisivao predsjedniku HSS-a.

Maček je na početku Drugog svjetskog rata, nakon kraja Kraljevine Jugoslavije, odbio ponudu Nijemaca da preuzme vlast u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Kao deklarirani demokrat i anglofil, bio je, naime, uvjeren da će Hitler izgubiti rat. Iako te 1941. to nije tako izgledalo.

Ustaše su ga, bojeći se utjecaja kojega je imao među građanima, odmah po dolasku na vlast zatvorile. Prvo u Jasenovcu, gdje mu je osobni čuvar bio zloglasni zapovjednik logora Ljubo Miloš. Potom su ga prebacili u internaciju u Kupinac i Zagrebu, gdje je ostao u izolaciji do kraja rata.

Nakon sloma NDH otišao emigrirao je u Francusku, a potom je otišao u SAD, gdje je 1964. i umro.

Vlatko Maček i danas drži rekord kao političar za kojega je glasao najveći postotak Hrvata u povijesti. Na izborima 1938. za jugoslavensku skupštinu predvodio je listu Ujedinjene opozicije. I dobio praktički svaki hrvatski glas.
 

#KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ#ŽELJEZNA ZAVJESA#WINSTON CHURCHILL

Izdvojeno

03. srpanj 2020 16:35