StoryEditorOCM
Hrvatskaprijavio ga vozač

Zbog 20 eura Hrvoje P. ostao bez posla!? Zloupotrijebio je položaj, sad mu se javio i USKOK

Piše Željko Petrušić/JL
17. travnja 2023. - 13:56

Carinik Hrvoje P. (49) iz Slavonskog Broda, ostao je bez posla, a usto je još i zaradio USKOK-ovu optužnicu zbog optužbe da je 2021. godine na graničnom prijelazu Slavonski Šamac prisvojio dvije četkice za zube, sklopivi nož i drugu sličnu robu ukupne vrijednosti od 20 eura, odnosno 150 kuna, piše Jutarnji list.

Te je predmete, prema optužbi, uzeo vozaču kombija koji je prevozio veću količinu neprijavljene robe preko Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. USKOK sada već bivšeg carinika tereti za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.

Hrvoja P. zbog ovog je događaja dobio otkaz sredinom prošle godine, a u međuvremenu je našao novi posao u jednoj privatnoj tvrtki. Sporni događaj zbio se 4. listopada 2021. u jutarnjim satima na graničnom prijelazu za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Slavonski Šamac.

Njegov nadređeni voditelj smjene Jozo B. ispričao je kako je Šefik H. zadržan na carini zbog neprijavljene robe koja je pronađena u njegovom kombi vozilu, a sada optuženi carinik Hrvoje P. utvrdio je prekršaj. Naime, u teretnom prostoru kombi vozila Šefika H. uz prijavljenu robu nalazila i veća količina razne robe koja nije navedena u popisu stvari, te su tu robu, nastavio je, iz vozila prenijeli u službene prostorije Carine gdje je ista složena i prebrajana.

"Napravljena je specifikacija, kojom prilikom je utvrđeno da Šefik H. posjeduje veću količinu razne robe (roba komercijalnog karaktera manje vrijednosti), te mu je utvrđen prekršaj i izrečena novčana kazna koju je isti platio, dok je predmetna roba oduzeta, nakon čega je napustio područje RH", naveo je voditelj smjene dodajući da je istog dana oko 18 sati od jednog policijskog službenika dobio informaciju da postoji prijava o nepravilnom postupanju protiv carinskog službenika Hrvoja P. Policajac mu je najavio da će doći policijski službenici iz Slavonskog Broda. Krim inspektori potom su pregledali vozilo Hrvoja P. te su u PVC vrećici pronašli raznu robu male vrijednosti, a radilo se o predmetima za osobnu uporabu.

Istražitelji su ispitali i vozača Šefika H. koji je detaljno opisao što se događalo toga dana, kako mu je na carini oduzeta roba i izdan prekršajni nalog. S obzirom na to da je kaznu od oko 5.100,00 kuna i troškove postupka od 100,00 kuna platio na licu mjesta, odmah je nastavio put u BiH. Pritom je istaknuo kako mu je jedan od carinika prethodno od robe koju je pronašao u njegovu kombiju "uzeo po nekoliko komada stvari za koje je rekao da mu treba radi utvrđivanja vrijednosti robe". Zbog toga je Šefik H. putem e-maila prijavio carinika da mu je iz kombija uzeo nešto robe koju je zatim "pokrio jaknom i stavio u auto, vjerojatno njegov".

Okrivljeni carinik tijekom cijele istrage poricao je počinjenje kaznenog djela. Međutim, istražitelji su "skinuli" i snimke video nadzora s graničnog prijelaza koje su zabilježile kompletno postupanje, pa i situaciju u 07:55 sati kada je carinski službenik Hrvoje P. obavljao pregled pronađenih putnih torbi u kombi vozilu. Prema navodima optužbe, na snimkama je vidljivo i kako iz torbi uzima predmete i stavlja u PVC vrećicu koju drži Šefik H. Potom carinik uzima vrećicu s kojom odlazi u službene prostorije gdje istu ostavlja i vraća se na izlaznu traku, a 20-tak minuta kasnije, nakon što su njegovi kolege zaplijenili torbe, iznosi PVC vrećicu iz službenih prostorija tako što ju je prekrio jaknom, te odlazi "u pravcu svog vozila na parkiralištu, otvara prtljažnik i u isti stavlja PVC vrećicu i jaknu i vraća se u službene prostorije".

Prilikom pregleda njegova vozila istog dana navečer krim policajci su pronašli PVC vrećicu u kojoj su bile "dvije četkice za zube u originalnom pakiranju, nož "Bergqvist" sklopivi s drvenom drškom i futrolom u originalnom pakiranju, dvije termos boce, dva originalna pakiranja s narukvicom za sat, dva komada hijaluron serum bočica u originalnom pakiranju, jedan komad originalnog pakiranja aktivnog ugljena za zube, dvije plastične kutijice za slušalice, četiri komada maskica za mobitel u originalnom pakiranju, jedno pakiranje ulja za rast kose, jedno originalno pakiranje izbjeljivača za zube i dva tonera za printer zamjenski". Kako smo naveli, roba je ukupno vrijedna 150 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 06:09